Terug naar overzicht

Schipbreuk in de Tijd compleet bij Dark Dragon Books

12 oktober 2021 Vooruitblik

Dark Dragon Books bereidt een complete uitgave van de sf-reeks Schipbreuk in de Tijd van Paul Gillon en Jean-Claude Forest voor. Daarmee zal de reeks voor het eerst volledig in het Nederlands te lezen zijn nadat Semic Press (deel 1), Mondria (deel 1-2 en 8-9), Panda (deel 3-4-5-6-7) en Unicum (deel 9) elkaar afwisselden en aanvulden om Schipbreuk in de Tijd tussen 1974 en 1984 in het Nederlands uit te brengen. Deel 10 dateert oorspronkelijk in het Frans van 1989 en werd nooit vertaald.

Niemand houdt van dergelijke inconsistentie en een ontbrekend sluitstuk in de collectie. Een complete heruitgave is dan ook wenselijk. Na meer dan dertig jaar komt het ervan. Dark Dragon Books zal de reeks volledig in hardcover uitbrengen met de nieuwe inkleuring en nieuwe covers (zie galerij hieronder) die uitgeverij Glénat voor hun complete Franstalige heruitgave in 2008 en 2009 verzorgde. De reeks van Dark Dragon Books past bovendien in een verzamelcassette om er de klassiekerstatus van te benadrukken. Wanneer het deze reeks zal uitbrengen is nog niet meegedeeld, maar het zal niet meer voor dit jaar zijn.

Schipbreuk in de Tijd werd aanvankelijk geschreven door Jean-Claude Forest, die we op sf-gebied kennen van het cultfenomeen Barbarella (in 1968 verfilmd met Jane Fonda) en die voor Jacques Tardi het one-shot Het Besloten Land schreef. Hij leverde tussen 1974 en 1976 een bijdrage aan Schipbreuk in de Tijd waarna Paul Gillon de reeks vanaf deel 5 ook als scenarist voortzette. Het werd zijn grote doorbraakstrip. Later volgden onder meer De Overlevende, De Genadelozen, Jeanne d'Arc, De Kaatste Knusse Zaal, De Blanke Weduwe en De Orde van Cicero.

De inhoud: "Een man in een capsule in de ruimte bevindt zich in een winterslaaptoestand. Om de mensheid te redden van een dreigende ondergang werden op het einde van de twintigste eeuw een man en een vrouw, ieder afzonderlijk, in een capsule de ruimte in geslingerd. De man heet Christopher Cavallieri en de vrouw Valerie Haurèle. Duizend jaar later, in 2990, wordt één capsule geborgen en naar de Aarde gebracht. Christopher ontwaakt en al spoedig beleeft hij diverse avonturen onder dramatische omstandigheden op andere planeten, onder meer op Trasses, waar intelligente ratten leven. Als een rode draad loopt in de avonturen zijn zoektocht naar de andere reiziger Valerie. Op zijn zoektocht wordt hij vergezeld door Mara, een vrouw die verliefd is op Christopher."

Terug naar overzicht