421 of 1728
Galaxa 1: Spiegelblind
Vlot en flitsend
Dryadallis, het eerste Elfenland. De jonge recruut van het Elfenleger, Galaxa, staat aan de vooravond van haar Ultimatir of eindproef. Slaagt ze, dan wordt ze officieel soldaat van het Elfenleger. Galaxa’s rebelse aard wil al weleens roet in het eten gooien. Zonder nadenken zet ze het op een drinken tijdens een gokspelletje in een duistere herberg. Het levert haar een nacht ontnuchteren in de cel en een werkstraf op. Gelukkig staat ze er de dag van het Ultimatir, waarbij zij en drie vriendinnen het moeten opnemen tegen een ervaren viertal uit het beroepsleger. Ondanks een buitengewoon gemeen gevecht weten de recruten het te halen, dankzij een flitsende Galaxa. Veel tijd om te genieten van het resultaat is er niet. Galaxa en haar vriendinnen worden meteen ingedeeld in het leger en vertrekken op missie naar Karasjma, waar de opstandige elfenkoning Umbarsi de grens onveilig maakt. Bovendien gaan er geruchten dat Umbarsi samenwerkt met de Heer der Duisternis, Bahaal. Dit is Galaxa’s kans om haar ambitie waar te maken, hier kan ze laten zien dat ze een grootse krijger is en geboren leidersmateriaal.
Galaxa is niet voor niets een van de meest favoriete personages uit De Rode Ridder. Ze is de vaak onbereikbare love interest van Johan en de vrouw die hem een menselijk/kwetsbaar kantje gaf. De vrouw ook die letterlijk over zijn schouder meekijkt en altijd wel op een of andere manier een duwtje in de rug weet te geven of op feeërieke wijze de dag komt redden. Het zou een leugen zijn mochten we als fan van Galaxa ontkennen dat we geprikkeld waren toen we het nieuws vernamen dat Galaxa haar eigen reeks zou krijgen. Meer achtergrond, meer diepgang, Galaxa’s afkomst, haar eigen verhaal. Een origin story met andere woorden.
Peter Van Gucht (Suske en Wiske, Nachtwacht) schetst ons een heel andere Galaxa dan we gewend zijn... De latere Fee van het Licht is hier een rebelse tiener. Ze is grofgebekt, roekeloos en neemt het niet nauw met autoriteit. En toch... toch herkennen we ook elementen van de latere Galaxa: de erg gevoelige kant, het rechtvaardigheidsgevoel en de koele leidster. Het verhaal introduceert niet enkel Galaxa, maar ook haar wereld, het Elfenland, waar uiteraard niet alles peis en vree is. Op zorgvuldige wijze worden zaadjes gepland en mysteries op de lezer losgelaten. Ongetwijfeld gaan we in de volgende delen meer te weten komen over de wrok die vrouwe Zaniah koestert jegens Galaxa. En wie is de gemaskerde die Galaxa benadert en triggert om haar volledige potentieel los te laten? Het verhaal is erg vlot geschreven en zit boordevol actie.
Romano Molenaar (Storm, Roodhaar, J.ROM) hanteert de tekenpen en heeft de eer om Galaxa’s leefwereld tot leven te brengen. Het tekenwerk houdt ergens het midden tussen de Franse fantasytekenstijl en Amerikaanse superheldencomics. Er gaat wat minder aandacht naar achtergronden en kleinere details, maar dat wordt dan weer goedgemaakt met flitsende actiescènes en monsters. Laten we alleszins ook Shirow Di Rosso niet vergeten. Zijn inkleuring is de kers op de taart en zorgt voor de nodige sfeer.
Er zullen ongetwijfeld De Rode Ridder-fans zijn die niets anders willen dan de Galaxa van Karel Biddeloo. Wie echter door de korte haarsnit toch de mooie blauwe kijkers van Galaxa wil ontwaren, staat met dit eerste deel van een driedelige cyclus een intrigerend, verrassend en toch ook wel herkenbaar verhaal te wachten. Wat ons betreft een geslaagde opener van een groots avontuur.
JACKY CORNELIS
Extra: Standaard Uitgeverij liet een aantal teaserfilmpjes maken in de aanloop naar de release van het eerste album. Bekijk hieronder de compilatie van alle teaserfilmpjes.
Extra: Bezoek ook de promotiepagina van Galaxa.
421 of 1728