Suske en Wiske 364: De Gulden Krijger

Tekenaar(s)
Luc Morjaeu
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

“This is the way!"

Wanneer Jerom het leven van een kind redt door even losjes een tram op te tillen, wordt hij opgemerkt door Andreas Block, regisseur van de Amerikaanse filmmaatschappij Block en Buster. De krachtpatser houdt er de hoofdrol in een film over Native Americans aan over. Uiteraard nodigt Jerom zijn goede vrienden uit om mee naar Hollywood te reizen en er mee te genieten van zijn avontuur. Jerom zal er de rol spelen van een gewone man die na een duik in het Gouden Meer verandert in een gouden, indiaanse Paiute-krijger. Op de set lijkt er echter een en ander mis te lopen. Explosies blijken echt en losse flodders worden vervangen door echte kogels. Iemand heeft het op Jeroms leven gemunt, maar wie? De Native Americans die het niet kunnen verdragen dat een blanke een van hen speelt? Of speelt er toch meer rond het mysterie van het Gouden Meer?

Als vanouds omringen Peter Van Gucht en Luc Morjaeu onze helden met een hele resem nevenpersonages. Daarbij ontbreken de nodige knipogen naar bestaande merken en andere grappige dingen natuurlijk niet. Humor loert altijd om de hoek en ook ditmaal wordt het koldereske niet geschuwd. Vooral de zoektocht naar Mill Jahr, een personage met drie haarsprieten achter elk oor en een snor en... Oké, ontdek dat zelf maar even.

De Gulden Krijger zit barstensvol actie en schwung. Het tempo ligt bijzonder hoog. Het is algemene gekend dat verhalen met Jerom in de hoofdrol niet de makkelijkste zijn. Wat moet je nu eenmaal met een onoverwinnelijke man?... Een filmrol als superheld is dan ook een prima startpunt! De Gulden Krijger lijkt ons echt spek naar de bek voor het kleine volkje, dat behalve een leuk en luchtig avontuur ook wel wat levenswijsheid voor de kiezen krijgt. Zonder dat het een beladen thema wordt of afdoet aan het verhaal, maken de auteurs een statement wat vooroordelen over Native Americans betreft. Of zoals een beroemde Mandalorian het zou stellen: "This is the way!"

Voor ons, ervaren striprotten, was het leuk om Jerom nog eens in een gouden pakje te zien. De jeugd zal hem zo waarschijnlijk niet meer kennen, maar kijk... daar was de Gouden Stuntman weer heel even!

JACKY CORNELIS

Reeks
Suske en Wiske
Deel
364
Pagina's
48 (softcover) • 52 (luxes)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 7,50
luxe met ex libris
€ 60,00
superluxe met ex libris
€ 100,00