Irena 2: De Rechtvaardigen

Tekenaar(s)
David Evrard
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Séverine Tréfouël
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Supervrouw

1942. De Tweede Wereldoorlog woedt in alle hevigheid. De opgesloten Joden in het getto van Warschau hebben het enorm lastig. Niemand geeft om hen. Niemand. Niemand, behalve één dametje, Irena Sendlerowa*. Met haar collega’s van het Bureau Welzijnswerk mag ze de Joden uit het getto nog wat hoop geven door af en toe voedsel en geneesmiddelen binnen te brengen. Maar Irena heeft een verdoken missie. Ze wil zoveel mogelijk baby’s, peuters en kleuters uit deze hel bevrijden. Ze doet dat op alle mogelijke manieren, samen met tal van vrijwilligers. Het lukt. Het lukt steeds beter. Maar op een dag wordt ze gevangen genomen door de Gestapo. Wie heeft haar verlinkt?

Irena kon de zoveelste oorlogsstrip zijn die zich focust op het immense lijden van de Joodse bevolking. Het keiharde thema is er natuurlijk wel. Maar er is meer. De tekeningen van David Evrard zijn van een kinderlijke eenvoud. De personages hebben nauwelijks details. Ogen zijn simpele puntjes. Neuzen zijn driehoekjes of ovaaltjes. Monden zijn een eenvoudig streepje. Het volstaat om ons bij ons nekvel te grijpen. De poppetjes maken immers keiharde dingen mee. Ze huiveren, ze sidderen en ze barsten uit elkaar van moed.

De inkleuring geeft de tekeningen het nodige gure effect. Toch is dit geen pure, didactische kinderstrip. Scenaristen Jean-David Morvan (Konvooi, Robbedoes en Kwabbernoot,...) en Séverine Tréfouël (Luuna) kiezen consequent voor een speciale invalshoek. Zo wordt een ogenschijnlijk banale opsomming van al haar medestanders en potentiële verraders prachtig verteld en in beeld gebracht. Je voelt de hoop en spanning. De auteurs dooraderen hun verhaal voortdurend met flashbacks, gedachtenstromen, enzovoort. Het klinkt vermoeiend, maar dat is het allerminst. Het geeft deze strip net een geweldige impuls. Zo levert de combinatie tekst, tekeningen en grafische durf een van de sterkste strippagina’s op die we dit jaar al gezien hebben. Op zeven paginabrede stroken zitten uitgemergelde gevangenen van de Gestapo op stoeltjes. Eén voor één worden ze geëxecuteerd. Het gezicht van hun beulen zie je niet. Een kinderlijke tekstballon met een trillend "Pang!" volstaat. Deze wondermooie pagina is zo simpel, maar je krijgt instant kippenvel van het brute geweld en de voelbare angst. Deze pagina is exemplarisch voor de reeks Irena. Dit is een stripreeks die je voortdurend verrast.

Irena is een ontroerende strip, verpakt in een ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig jasje, maar elke pagina verrast je. Sterk.

WOUTER PORTEMAN

* Irena Sendlerowa heeft echt bestaan. Ze redde meer dan tweeduizendvijfhonderd kinderen uit het getto van Warschau. Wat een dame.

Reeks
Irena
Deel
2
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
biografie
drama
geschiedenis
Extra
deel 2 van vijfdelige reeks
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95