Irena 1: Het Getto

Tekenaar(s)
David Evrard
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Séverine Tréfouël
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Laaiend enthousiast over ingetogen album

Het stripjaar is nog geen twee maanden oud en uitgeverij Silvester maakt wat ons betreft nu al kans op een beste album van het jaar. We nemen hier een duidelijk standpunt in en de concurrentie zal zeer fors zijn tegenover de vele fraaie uitgaven die dit jaar nog mogen volgen. Maar over het eerste deel van de inmiddels in het Frans voltooide, vijfdelige jeugdreeks Irena kunnen we alleen maar laaiend enthousiast zijn. Op een zeer ingetogen manier vertellen de auteurs het waargebeurde verhaal over een van de stille helden van de Tweede Wereldoorlog. De Poolse Irena Sendlerowa organiseerde de kinderafdeling van de Raad voor de Ondersteuning van Joden die in 1942 door Polen van verschillende geloofsrichtingen en wereldbeschouwingen werd opgericht om Joden van de Duitse bezetter te redden. Per vrachtauto brengen ze hulpgoederen naar het Joodse getto van Warschau. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was dit het grootste Joodse getto met een geschat aantal inwoners tussen de 450.000 en 560.000. De omstandigheden waren mensonterend en gedurende de jaren dat het getto bestond, kwamen er vele tienduizenden mensen om het leven.

Op de cover zien we Irena al tussen de vele kinderen die in het getto woonden en ook daar konden zij soms gewoon kind zijn en spelen met een voetbal. Op bladzijde 2 en 3 hadden we door de visuele binnenkomer al meteen door dat we hier een speciaal album zaten te lezen. De route door een deel van het getto wordt gevolgd en in de vele details zien we het menselijk leed en onschuldige kinderlijke dromen. Omringd door haar vele jeugdige fans doet Irena haar werk en deelt voedsel en medicijnen uit. Wanneer ze echter wordt benaderd door een wanhopige moeder verandert dit haar leven voor altijd. De vrouw is stervende en vraagt Irena om voor haar kind te zorgen. Na enige twijfel neemt ze een beslissing die het leven van 2.500 kinderen zal redden en Irena Sendlerowa terecht een plek geeft in de galerij van helden uit deze donkere periode. Het meeste indruk maakten de pagina’s 45 tot 48 op ons. Deze hebben we paar keer bekeken. Het respect dat we hadden voor het verhaal en haar auteurs groeide nog meer.

Van tekenaar David Evrard verschijnt in het Nederlands de komische jeugdreeks Robbe en Bas. Van co-scenarist Jean-David Morvan kennen we natuurlijk de sf-reeks Konvooi. Maar hun beste werk is zonder twijfel deze Irena. De reeks heeft ook in Frankrijk terecht veel lof ontvangen.

Geraakt door deze jeugdstrip en al peinzend liepen we naar onze goedgevulde stripboekenkast speurend naar Art Spiegelmans meesterwerk MausBasis- of middelbare scholen die hun leerlingen willen bijbrengen over deze sombere periode raden we zowel Maus als Irena aan. Moge de wandaden nooit worden vergeten. Net zoals de heldendaden van Irena Sendlerowa die op 12 mei 2008 op 98-jarige leeftijd overleed in Warschau.

DAI HEINEN

Reeks
Irena
Deel
1
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
deel 1 van vijfdelige reeks
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95