Jommeke 308: Het Verpeste Kamp

Tekenaar(s)
Philippe Delzenne
Scenarist(en)
Kristof Berte
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Iedereen is anders, iedereen hoort erbij!

Jommeke en zijn vriendjes gaan op kamp! Vol verlangen kijken ze uit naar een week vol sport, spel en andere ravotterij. Dat Kwak en Boemel last minute ingeschakeld worden als foerier kan de pret niet drukken. Iedereen lijkt zich ter plaatse goed te amuseren. Alleen Saar valt wat buiten de groep en vindt moeilijk aansluiting. Of zit het haantjesgedrag van Max daar misschien voor iets tussen?

Plaagstootjes maakten doorheen de jaren steeds deel uit van de gemiddelde Jommeke-strip, maar die waren steeds mooi in balans met het wederzijds respect tussen de verschillende personages. In dit album zetten de auteurs heel duidelijk de pestproblematiek in de kijker en zo sluiten ze naadloos aan bij de Week tegen Pesten die elk jaar in februari de nodige aandacht op het fenomeen vestigt.

Kersvers scenarist Kristof Berte laat met zijn Jommeke-debuut zien dat hij een mooie aanvulling vormt op het huidige team. Hoewel hij zich netjes aan het stramien houdt dat Jef Nys ooit uitzette, zien we af en toe toch een grap passeren die duidelijk zijn signatuur draagt. Blijkbaar had Berte ook gesolliciteerd voor een job als tekenaar, maar voorlopig is het toch nog oudgediende Philippe Delzenne die hier de tekeningen voor zijn rekening neemt.

Dit alles gebeurde onder het goedkeurend oog van Gie Deboutte, dé pestdeskundige in Vlaanderen en van de organisatie Awel. In een interview in Stripmunk van deze maand onderstreept Deboutte nog eens het belang van een preventieve aanpak van pestgedrag. De jaarlijkse Stip It-actie is daar bijvoorbeeld een exponent van.

Als het team achter de Jommeke-verhalen zo de vinger aan de pols weet te houden en af en toe eens een heikel thema in de verhalen binnensmokkelt, laat de reeks zien dat ze ook anno 2022 nog steeds zijn bestaansrecht heeft. Maar daar moesten ze ondergetekende al lang niet meer van overtuigen!

MARIO STABEL

Reeks
Jommeke
Deel
308
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,25