Jonathan 17: De Weg naar Yeshe

Tekenaar(s)
Cosey
Scenarist(en)
Cosey
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Laatste weerzien in Tibet

Jonathan, ondertussen ook al een dagje ouder en nog steeds verknocht aan Tibet, vindt nu toch de tijd gekomen om terug te keren naar Europa. Hij stelt zijn vlucht naar Genève echter nog even uit na een briefje van een vroegere vriendin, Drolma. Ze stelt namelijk voor om elkaar in juni nog eens te ontmoeten in het klooster van het dorp Yeshe. Jonathan besluit vanuit Delhi met de motorfiets naar Yeshe in Tibet te rijden. Daar aangekomen wordt hij opgevangen door de kloosterling Chamba. Er wordt hem een kamer toegewezen voor een verblijf dat enkele maanden langer zal duren, want Drolma heeft vertraging wegens perikelen met haar visum, een gevolg van de Chinese bezetter. Ze moet ook haar twee dochters uitleggen wat Jonathan betekent voor haar. Ondertussen maakt Jonathan zich nuttig met Chamba te helpen bij het inkleuren van thangka’s en wordt hij ingewijd over het bestaan van een gereïncarneerde, plaatselijke sneeuwleeuwin. Wanneer Drolma te lang op zich laat wachten, besluit hij haar met de motor tegemoet te rijden. Het is dan al september en volop beginnen sneeuwen op een hoogte van 4.300 meter. Een riskante tocht...

Het eerste album van Jonathan, Weet je nog, Jonathan...,  is al vijfenveertig jaar oud, het dateert van 1977. Jonathan heeft nog altijd dezelfde uitstraling en stoppelbaardje, wel al een rimpeltje meer, maar hij ziet er knap, rijper en volwassen uit. Zijn liefde voor Tibet, Nepal, Indië en de motor is gebleven. Hij voelt zich thuis in de bergen en in het levensritme van de Tibetanen en hun boeddhistisch filosofische kijk op het leven.

Cosey kan met een beperkt lijnenspel karakteristieke figuren, doorleefde gelaatsuitdrukkingen, bergpanorama’s en kloosters op papier zetten, een feest voor het oog. De pastelkleuren brengen je treffend in de sfeer van de bezochte regio’s. We leren ook steeds wel iets bij over lokale gebruiken en boeddhistische rituelen. Hij geeft ook een veeg uit de pan naar China, dat Tibet als een onderdeel van de Chinese Volksrepubliek beschouwt en er zich ook hardhandig laat gelden.

In dit laatste album van Jonathan, die om de reeks af te sluiten echt zinnens is terug te keren naar Zwitserland, haalt hij herinneringen op aan de vroegere kennissen of vriendinnen Saïcha, Drolma, Kate (zie de delen 1, 3 en 7). Zij hebben een rol gespeeld in bepaalde periodes van zijn leven. Dat Drolma in deel 3, Blootsvoets onder de Rododendrons, Droïma heet, is vermoedelijk een spelfoutje.

We zullen Jonathan missen, maar kijken uit naar andere mooie one-shots van Cosey.

JAN GOFFIN

Reeks
Jonathan
Deel
17
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
Extra
laatste deel
Prijs
€ 8,99