Terug naar overzicht

Lynx 1-2

Tekenaar(s)
Alexandre Eremine
Scenarist(en)
Serge Perrotin
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Lang leve Lynx!

De verre toekomst. De al wat oudere Bor de la Roque loopt er niet zo vrolijk bij sinds de dood van zijn partner Nova, terwijl zijn dochter verdween na een volgens Bor vals gemeld geval van zelfdoding. Na een zoveelste missie als agent van het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen op een planeet om ecologische inbreuken vast te stellen, krijgt hij dik tegen zijn zin een nieuwe partner: de jonge temperamentvolle Annet Pyriev. Die onvrede is wederzijds, want ook zij ziet het al meteen niet zitten om opgescheept te worden met een "dikzak die ik de hele tijd uit de penarie moet helpen". Ze verzet zich tegen de beslissing van hogerhand, maar ze zullen toch moeten samenwerken als partners, als lynxen voor het IDEP.

In deel 1 moeten ze op de planeet Ner'o het drastisch nakende peil van de meren onderzoeken. De bevolking is primitief, het zijn kolonisten die aan hun lot werden overgelaten nadat de Gilde der Naties ontdekte dat Ner'o niet genoeg winstgevende grondstoffen kon opbrengen. Aan hun activiteiten kan die ecologische ramp niet liggen. Aan wat dan wel? Het onderzoek van Bor en Annet brengt hen dichter bij de waarheid en ook dichter bij elkaar. Op de koop toe krijgt Bor een spoor naar zijn vermiste dochter.

Deel 2 is een nieuw compleet verhaal met dezelfde hoofdpersonages en eenzelfde missie. Deze keer voert hun werk hen naar Sylezia2, een ijzige bosplaneet die rijk is aan een heel kostbaar gas, tegelijk een verontreinigend broeikasgas dat de temperatuur op de planeet doet stijgen. Er woedt een revolte van een minderheid tegen de onrechtmatig verkozen generaal Zhang en die zich keert tegen de exploitatie van het gas. De zoon van de omgekomen leider van de minderheid moet door Bor en Annet begeleid worden als voorbereiding van diens verantwoordelijkheden na het afzetten van Zhang. Alles bij elkaar komen de twee agenten in een lastig parket dat garant staat voor een grote dosis spanning en actie.

Lynx is op meerdere niveaus een ijzersterke sf-reeks. Op de voorgrond staat de kletterende (werk)relatie tussen Bor en Annet tijdens gevaarlijke en dus boeiende missies. Daarbij komt ook de ecologische boodschap en de slimme kritiek op actuele aardse praktijken als de handel in emissierechten en meedogenloze exploitatie van energiebronnen ten koste van mens en natuur. Komen daar nog de afkomst van Annet, de erfgename van een machtige ondernemer die zelfs met Annets nieuwe baas belangen heeft. En als toemaatje is er een intrigerende zoektocht van een vader naar zijn dochter. Een gegeven dat altijd werkt, in wat voor tijdperk ook.

Het werk van tekenaar Alexandre Eremine, een Rus, oogt aantrekkelijk. Zijn tekenstijl is allesbehalve steriel en stijf, het is open en beheerst en zelfs ruimteschepen en vechtrobots hebben een dynamisch aanvoelen. Zijn aquarelachtige inkleuring voegt daar rust en eenheid aan toe. Knap werk. Zijn covers vinden we minder. Het zijn grotere zichten op vervoersmiddelen met daarop quasi onherkenbare personages, maar het zal misschien nog blijken dat we na de covers met water en ijs bij volgende delen andere natuurelementen prominent te zien krijgen.

De bijna zestiger Serge Perrotin heeft al reeksen geschreven als Frank Lincoln en Lance Crow Dog. Niet meteen eersteklas detectivethrillers, maar goed voor de nodige ontspanning. Met deze Lynx lijkt hij nu toch zijn biotoop gevonden te hebben. Silvester profiteert ervan door het als softcover en hardcover uit te geven en hopelijk een zo groot mogelijk publiek aan te spreken met een zo lang mogelijk lopende reeks. Lang leve Lynx!

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Lynx
Deel
1-2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
complete verhalen
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 17,95
Terug naar overzicht