Irena 3: Warschau

Tekenaar(s)
David Evrard
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Séverine Tréfouël
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Hard en emotioneel

Na drie delen in dertien maanden te hebben gepubliceerd, geeft uitgeverij Silvester blijk hoe om te gaan met een meesterwerk als Irena. In het Frans is het levensverhaal over Irena Sendlerowa afgerond in vijf delen. Deel 3 kunnen we gerust een sleutelverhaal noemen. Gebeurtenissen die in deel 1 en 2 in gang werden gezet, worden nu afgerond en de cirkel lijkt hiermee rond. Maar de heldendaden van de welzijnswerker in het getto van Warschau kunnen niet uitgebreid genoeg worden verteld. Ze redde ongeveer tweeduizendvijfhonderd kinderen van een gewisse dood en daarmee ook de toekomst van vele ongeborenen.

Dit derde deel begint in 1947 met de communie van Oliwka, maar de heilige hostie zal ze nooit smaken. Het moment waarvoor haar pleegouders altijd hebben gevreesd vindt dan plaats. Een agent van Bricha* vertelt haar dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Astar Berkenbaum is. Haar toekomst ligt in het Heilige Land en na omzwervingen door Europa arriveert ze in haar nieuwe thuisland. Vele jaren later vertelt ze dit aan haar dochter die nog meer onder de indruk is wanneer Irena verschijnt op een bijeenkomst in Yad Vashem. De manier waarop ze afscheid neemt van haar pleegouders is een emotioneel moment in dit album, maar zeker niet het enige. Als lezer raak je steeds stiller naarmate de bladzijden vorderen en bij bladzijde 32 komt het moment waarop je denkt: “dit zal toch niet...”  Je zal maar met een groep gevangenen buiten staan en je hoort de woorden: “Knal één op de drie af... vrouw of kind.” Een gevallen teddybeer is een sinistere getuige van dit macabere schouwspel.

Amper bijgekomen loopt de lezer met de ontsnapte Irena door de ruïnes van het getto van Warschau. Haar daden relativeert ze zelf, maar de vele geesten van de overledenen denken daar terecht anders over. Irena overlijdt op 12 mei 2008 en zelfs dat moment weet tekenaar David Evrard indrukwekkend in beeld te brengen.

Mocht je Irena nog niet hebben ontdekt, onthoud dan haar naam. In ons eindejaarsoverzicht zie je haar zeker terug. En neem deze drie delen direct mee wanneer je naar je stripwinkel gaat voor die andere must-read over deze donkere periode van de vorige eeuw: Na de Razzia van Lauwert Uitgeverij.

DAI HEINEN

* Bricha was de migratie van Joodse Holocaustoverlevenden van Oost-Europa naar geallieerde bezettingszones en Palestina. Deze periode begon eind 1944 met het aflopen van de Tweede Wereldoorlog en eindigde met de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring.

Reeks
Irena
Deel
3
Pagina's
68
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 3 van vijfdelige reeks
Prijs
softcover)
€ 9,95
hardcover
€ 19,95