Het Spookschip

Tekenaar(s)
Devig
Scenarist(en)
Devig
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Raadselachtige ziekten

1951, aan de oostkust van de VS wordt pater Mils in zijn parochie om bijstand gevraagd door ene Conrad Meyer. Deze laatste is ten einde raad omdat zijn zoon dodelijk ziek is en de artsen voor een raadsel staan. Pater Mils wil zijn parochiaan helpen en bezoekt de zoon die volkomen uitgemergeld in bed ligt en soms zelfs even onzichtbaar wordt. Is hij het slachtoffer geweest van een soort straling? Hij was actief als ziekenbroeder in het nabijgelegen Hampton City-ziekenhuis en Mils besluit met de hoofdarts te gaan praten. Hij verneemt dat er een patiënt met identieke symptomen is opgenomen. Wanneer ze die patiënt willen bezoeken, wordt deze net weggevoerd door enkele mannen. Even later wordt ook zoon Meyer ontvoerd. Mils raakt bijzonder geïntrigeerd door deze verdachte wending en wil weten wat er aan de hand is met deze vreemde ziektegevallen. Hij achterhaalt dat er nog meerdere gelijkaardige patiënten zijn in de VS. Wanneer hij een van hen kan spreken, verschijnt opnieuw een drietal mannen om deze zieke te ontvoeren. Mils kan op ‘t nippertje ontsnappen en verneemt van de zieke dat een zekere professor Von Selman waarschijnlijk meer kan ophelderen. Wanneer Mils professor Von Selman opzoekt in de universiteit van Philadelphia wil deze echter niets vertellen. Waarom niet? Het wordt alsmaar mysterieuzer. Gaat het om de gevolgen van een geheim experiment van jaren geleden?

Het album verscheen oorspronkelijk in het Frans in 2011 bij CastermanDevig (Christophe de Viguerie) kennen we van de bij deze uitgeverij verschenen reeks De Avonturen van Scott Leblanc op scenario van Philippe Geluck. Hier is echter ook het scenario van zijn hand. Het brengt in beeld dat in de jaren 1950 nieuwe ongekende ziekten optraden, mogelijk veroorzaakt door allerlei wetenschappelijke experimenten. Het album leest vlot en is zorgvuldig getekend in een klare lijn à la Kuifje. Echt iets voor de stripliefhebber van klassieke strips. De inkleuring is van Camille Paganotto.

Dat het hoofdpersonage een geestelijke is die voor detective speelt, lijkt enigszins ongewoon. Vermoedelijk werd Devig voor pater Mils geïnspireerd door een andere geestelijke: Father Brown; uit de boeken van G.K. Chesterton, die op het Engelse platteland allerlei misdrijven oploste. Zijn avonturen werden ook verwerkt in televisieseries. Ook in dit album krijgt de parochie van pater Mils een eerder landelijk karakter.

JAN GOFFIN

Reeks
Het Spookschip
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
detective
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 20,95