Ninn 1: De Zwarte Lijn

Tekenaar(s)
Johan Pilet
Scenarist(en)
Jean-Michel Darlot
Uitgeverij
Kennes
Verschijningsdatum

Straffe kost

Niet iedereen heeft het geluk om te vondeling gelegd te worden in een mooi rieten mandje op een rivier. Of in een gewatteerde vondelingenschuif. Ninn had dit geluk niet. Twee arbeiders vonden het pasgeboren meisje op een dekentje in de diepste krochten van de Parijse metro. De spoorwegmannen adopteerden haar, overladen haar sindsdien voortdurend met hun vaderlijke liefde, maar laten hun oogappel wel opgroeien in die ondergrondse hel. Geef toe, de metro is toch een vuile en stinkende mollenpijp waar iedereen nors kijkt, waar zakkenrollers je het leven zuur maken én — God beware ons — Peruviaanse panfluitspelers je doen verlangen naar een extra kilo oorsmeer. Maar Ninn houdt van die hel, het is haar hemel. Op een dag ziet de elfjarige plots overal kleurige vlinders fladderen in de metro. Vlinders? Wat gebeurt er?

2021 is nu al het jaar waar verrassend veel uitgevers hun schijnwerpers richten op de betere jeugdstrips. We verslinden de ene leuke verrassing na de andere. Het zijn steevast strip die afwijken van de standaard, niemand moraliseren en hun publiek behandelen als volwassen lezers. Maar de allerstrafste jeugdstrip van 2021 is toch deze Ninn. Toegegeven de mosterd is deels gehaald bij De Kronieken van Narnia, net zoals FRNK, De Muziekdoos en het nog niet vertaalde zielsverwante Les Enfants d’ailleurs. Maar dat bederft de pret allerminst. Ninn doet er iets mee. Bovendien is de Parijse metro een mysterieuze wereld waar de beste jungle niet tegenop kan. Scenarist Jean-Michel Darlot voegt aan die mechanische hel geleidelijk kleurrijke snuifjes fantasy toe. Hierdoor verslapt je aandacht geen moment. Het verhaal stapt zelfs op een dolle draaimolen die ons vuursalamandergewijs meevoert naar het iconische De Koene Ridder-album De Ruiters van de Apocalyps. Machtig!

Tekenaar is Johan Pilet die een tekenstudio deelde met Batem (Marsupilami), Olivier Saive (Voetbalgek!) en Stéphane Colman (Billy the Cat). De Luikenaar stal gretig van deze voorbeelden en voegde er een serieuze scheut Benoît Ers (Kinderen in het Verzet, De Duivels van Alexia) aan toe. Doordat hij het tekenen aan Ninn ook afwisselt met het voortzetten van de absurde piratenstrip Ratafia, krijg je uiteindelijk een vette tekenstijl. Dit is enorm leesbaar, toegankelijk en toch niet plat.

Het hoeft je niet te verbazen dat het eerste deel van deze Ninn de Franstalige stripprijzen opstapelde. Absoluut terecht. Uitgeverij Kennes plant alleszins om de andere vier delen van hun paradepaardje snel uit te geven. Je weet wat te doen. Voor degene die enkel de laatste zin lezen van een recensie, zullen we het nog even kort samenvatten:

Opgepast. Heel straf album voor iedereen van 7 tot 77 jaar.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Ninn
Deel
1
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
jeugd
thriller
Prijs
€ 15,95