Ninn 2: De Grote Verte

Tekenaar(s)
Johan Pilet
Scenarist(en)
Jean-Michel Darlot
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Bakens verzetten

Sinds een paar jaar worden we aangenaam verrast door de ene na de andere leuke jeugdstrip. Het zijn steevast strips die afwijken van de standaard, niemand moraliseren en hun publiek behandelen als volwassen lezers. In 2021 was de allerstrafste jeugdstrip Ninn. Toegegeven, de mosterd is deels gehaald bij De Kronieken van Narnia, net zoals FRNK en De Muziekdoos, maar dat kon de pret allerminst drukken. Ninn verzet de bakens. Geef toe, wie verzint er ook een verhaal over een weeskindje dat gevonden wordt in de diepste krochten van de Parijse metro en liefdevol wordt opgevoed door twee spoorwegarbeiders? Vandaag is die stinkende ondergrondse haar leefwereld. Plots ziet Ninn er duizenden vlinders vliegen in alle kleuren van de regenboog. Een zonderlinge dwaas, die er ook ronddwaalt met een vlindernetje, zegt dat die vlinders de ontsnapte gedachten zijn van verveelde metroreizigers die nu hun toevlucht zoeken in De Grote Verte waar ze tot in de eeuwigheid kunnen blijven fladderen. Ha, je moet er maar opkomen. Zelf wil hij al jaren een rode vlinder vangen om zijn verzameling opgespelde vlinders compleet te maken. Om het mysterie helemaal af te maken, geeft de man Ninn een papieren origamidiertje. In de geborgenheid van haar kamer verandert het plooiwerkje plots in een echte, reusachtige witte tijger. Ninns avontuur kan beginnen!

Scenarist Jean-Michel Darlot bouwde in het eerste deel de spanning geleidelijk op door aan de helse realiteit van het metronetwerk geleidelijk kleurrijke snuifjes fantasy toe te voegen. In dit tweede deel slaan de stoppen helemaal door. Het gaat razendsnel, maar je zit met enorm veel plezier de hele roetsjbaan uit. Alles wordt netjes afgerond in dit album, wat ons doet verlangen wat er de komende drie delen op stapel staat. Tekenaar is Johan Pilet, die een tekenstudio deelde met Batem (Marsupilami), Olivier Saive (Voetbalgek!) en Stéphane Colman (Billy the Cat). De Luikenaar stal gretig van deze voorbeelden én voegde er een serieuze scheut Benoît Ers (Kinderen in het Verzet, De Duivels van Alexia) aan toe. Doordat hij het tekenen van Ninn ook afwisselde met het voortzetten van de absurde piratenstrip Ratafia, krijg je uiteindelijk een vette tekenstijl.

Hoewel de klasse ervan spat, bleef het eerste deel van Ninn wat onder de radar. Uitgeverij Kennes slaagde er niet in met hun Nederlandse uitgaves een supergroot publiek te bereiken, en trok de vertaalstekker uit alle lopende reeksen. Ninn wordt nu gelukkig opgepikt door Saga Uitgaven. De reeks verdient deze doorstart volledig, alleen is de voorkennis van het eerste deel essentieel om ten volle te kunnen genieten van dit vervolg. Lezers die de reeks nog niet kennen — foei! — moeten nu op zoek gaan naar een album bij een andere uitgeverij. Gelukkig heeft Saga Uitgaven een voorraadje van dat eerste deel ingeslagen om het opnieuw aan stripwinkels aan te bieden. 

Feit is dat Ninn een topreeks is die elke morzel van je aandacht verdient. Topreeks voor iedereen van 7 tot 77 jaar.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Ninn
Deel
2
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
fantasy
jeugd
Prijs
€ 21,95