Ninn 3: De Vergetenen

Tekenaar(s)
Johan Pilet
Scenarist(en)
Jean-Michel Darlot
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Geen kattenpis

Ninn is een kind van en uit de Parijse metro. Ze is er gevonden als weeskind en vandaag is die stinkende ondergrondse haar allergrootste passie. Het meisje kent er elke in- en uitgang en sinds een paar albums ook elke doorgang. In de diepste krochten van de metro zitten immers hele nieuwe werelden verborgen. Samen met een papieren origamitijger, die verandert in een echte, reusachtige tijger als ze het vouwwerkje op de grond zet, verkent ze elk nieuw gebied. In dit album onderzoekt de pientere Ninn de verdwijning van de iconische pilote Eponine Malvenüe in 1924. Zij was de eerste die na de grote ramp, waarbij de metro volledig onderliep, op zoek ging naar de Vergetenen. Dit was de roepnaam van een volledig metrostel vol met hoogwaardige gasten en hun familie dat nooit ter bestemming is gekomen. De dag erna was er een zondvloed die de hele metro deed onderlopen en even later begon de Eerste Wereldoorlog. Iedereen had plots andere zaken aan zijn hoofd dan op zoek te gaan naar een vermiste metrotrein in de ondergelopen gangen.

Wat was me dat zeg! Scenarist Jean-Michel Darlot spaart zijn heldin echt niet. In het eerste deel was Ninn nog een fijn jeugdstripje met een flinke scheut Narnia. In het tweede zaten we plots op een razendsnelle roetsjbaan die de reeks naar nieuwe hoogtes bracht. Het derde deel brengt nauwelijks rust. Deze keer worden je hersenen aan het werk gezet. De bizarre plot is uitdagend, spannend, maar klopt volledig. Dit is geen kattenpis. Geen kwaad woord over dit album. Dit is een prima verhaal. Maar de reeks evolueert te snel. Ik had gedacht dat Ninn de nieuwe wondere wereld van de metro, die ze heeft ontdekt in het tweede deel, zou verkennen. Maar Darlot voegt er nu al een nieuwe dimensie aan toe waardoor ik met een te veel- en te vroeggevoel zit. Dit was een uitstekend album geweest voor een deel 7 of zo. Gelukkig is tekenaar Johan Pilet de rustige constante. Zijn vrolijke tekeningen doen nergens vermoeden dat dit een stripje is dat je volle aandacht moet hebben.

De laatste alinea van mijn bespreking van deel 2 was deze: "Feit is dat Ninn een topreeks is die elke morzel van je aandacht verdient. Topreeks voor iedereen van 7 tot 77 jaar." Na het lezen van dit derde deel, neem ik daar niets van terug, behalve dat ik er nu zou van maken: topreeks voor iedereen van 17 tot 77 jaar.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Ninn
Deel
3
Pagina's
72
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
jeugd
Prijs
€ 21,95