Judee Sill

Tekenaar(s)
Jésus Alonso Iglesias
Scenarist(en)
Juan Díaz Canales
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij
Verschijningsdatum

Hippie Winehouse

Elke generatie heeft haar Amy Winehouse, Courtney Love of Janis Joplin. Begin jaren 1970 was dit Judee Sill. Haar CV leest als een feest van gemiste kansen. Buitengegooid van school, LSD-junk, een paar keer te vroeg getrouwd, heroïnehoer, zware crimineel en gevangene. Ze zag er echter onschuldig uit en had een engelenstem. Voor ze het wist, was ze de allereerste artiest die tekende voor Asylum Records, het eerste label van de iconische platenbaas David Geffen. Rebel Judee Sill blikte twee folk-lp’s in waarop God, verderf en de ultieme verlossing centraal staan. Ze had onmiddellijk lokaal succes en mocht op tournee in het voorprogramma’s van de hippiehelden van toen. Maar dat haatte ze. Al snel nam Sill weer plaats op de neerwaartse spiraal tot ze keihard smakte. Einde. Rond 2005 werd haar vergeten muziek plots opgevist door straffe indiebands als Fleet Foxes, Porcupine Tree en Smog. Haar Jesus Was A Crossmaker werd zelfs een heuse culthit. Vandaag heeft ze miljoenen streams en wordt ze door haar fans aanzien als de Nick Drake van haar generatie. Dit jaar gaat een langverwachte documentaire over haar leven, Lost Angel - The Genius of Judee Sill in roulatie. Maar nu genoeg wikipediaanse intro.

Van die zotte doos, criminele verslaafde of muzikaal genie is er nu een uitstekende strip verschenen. Het scenario is van Blacksad-scenarist Juan Díaz Canales. Hij grasduinde door haar woelig leven en pikte er enkele kruispunten uit haar leven uit die hij als korte verhaaltjes verwerkt. Om de spanningsboog hoog te houden, serveert hij deze niet chronologisch. Canales slaagt er zelfs in om er een soort queeste in te verweven. Boeiend! Het resultaat is een strip die je nieuwsgierig maakt naar haar volledige levensloop en naar haar muziek. Ook de Spaanse tekenaar Jesús Alonso Iglesias (De Daltons, In de Geest van Gaudí) voelt zich helemaal thuis in haar complexe, harde leefwereld. Zijn hoekige, brute stijl verweeft hij met een LSD-kleurenpalet. Elke keer Sill en co high zijn, zweven de tekstballonnetjes je kleurrijk voorbij. Omdat haar look in de verschillende verhaaltjes serieus afwisselt, spreekt ze consequent in roze tekst. Het past perfect bij de hele sfeer en zorgt voor duidelijkheid. Knap gevonden.

Judee Sill is een treffend opgebouwde biografie die je nog meer nieuwsgierig maakt naar die muzikale, drugsverslaafde, criminele rare doos. Ontdekking.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Judee Sill
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
met interviewbijlage bij eerste uitzet
€ 27,95