De Kuil

Tekenaar(s)
Erik Kriek
Scenarist(en)
Erik Kriek
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Verloren in het bos

Na Amerika en IJsland brengt Erik Kriek de horror thuis, of meer bepaald de Veluwe. Een man en vrouw die hun kind verloren, hopen op een nieuw begin in een geërfd, maar afgelegen huis. De desolate, bosrijke omgeving is de ideale setting voor een griezelverhaal, overladen met geheimzinnigheid, maar ook schuld, boete en waanvoorstellingen, met als resultaat enkele verdwijningen en moorden. Njam-njam! zegt de horrorfan in ons al likkebaardend, maar De Kuil slaagt er niet in ons uit onze comfy chair te daveren.

Dat Erik Kriek (56) ooit de ultieme horrorstrip zal maken, staat buiten kijf. Na zijn superheldenparodie Gutsman, lekker wansmakelijke H.P. Lovecraft-kortverhalen, kippenvel gevende murder ballads en een van het bloed druipende Vikingroman leek De Kuil de logische overtreffende trap, maar we zijn — ook niet met een trap — uit die kuil van teleurstelling geraakt.

Respect voor Krieks grafische evolutie, die via de zwart-wittekeningen in Het Onzienbare en Andere Verhalen, over een knappe houtgravureachtige stijl in In The Pines, waarin kaders, tekstballonnen en zelfs contouren rond personages wegvielen, tot een sterk gefocust steunkleurgebruik in De Balling almaar indrukwekkender werd. Ook De Kuil toont weer een stap vooruit, met een sobere, haast onopvallende inkleuring die zeker bijdraagt tot de sfeerschepping.

En toch raakten we niet echt in the mood. Het verhaal verloopt hiervoor te voorspelbaar en loopt wat verloren in het bos. Aanvankelijk zit de sfeeropbouw nog vrij goed in dat bos, dat als een personage de stemming bepaalt. Kriek laat de vader niet toevallig expliciet verwijzen naar The Blair Witch Project, een iconische horrorprent uit 1999 die speelt in een woud, maar De Kuil kan niet tippen aan deze cultfilm. Het lot van zijn personages beklijft niet, de bloedstollende spanning blijft uit en zelfs de tekeningen (vooral van de personages) lijken minder tekenvast dan in voorgaande boeken. Na De Balling hadden we er meer van verwacht. Volgende keer dan maar, die ultieme horrorstrip?

KOEN DRIESSENS

Reeks
De Kuil
Pagina's
132 (hardcover) • 144 (luxe)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
hardcover
€ 29,95
luxe met extra katern, kunstlederen omslag en gesigneerde prent
€ 100,00