In het Hoofd van Sherlock Holmes 1: De Zaak van het Schandelijke Ticket

Tekenaar(s)
Benoît Dahan
Scenarist(en)
Cyril Liéron
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Wat een storyboard

Talloze verhalen gingen al aan de slag met de personages gecreëerd door Sir Arthur Conan Doyle. Het valt dus te deduceren dat origineel uit de hoek komen intussen verre van eenvoudig is.  We durven evenwel stellen dat je een bewerking als deze nog niet eerder bent tegengekomen (of niet snel nog eens zal aantreffen.)

Vooreerst is het al niet eenvoudig om een origineel raadsel voor Sherlock te verzinnen, er zijn er immers al zoveel verschenen. Maar dat lukt. Nog interessanter wordt het wanneer blijkt dat niet zozeer de onderzoeksresultaten het onderwerp zijn van deze strip, maar wel de weg daar naartoe. Die deductie en gedachtengangen in een vlot verhaal gieten, daar zouden velen al hun tanden op stukbijten, maar het wordt nog straffer. Het is uiteraard een strip en dus wordt de gedachtengang hoofdzakelijk visueel uiteengezet. Net dat gebeurt op een verbluffend originele manier. De gedachtengang loopt als een letterlijk getekende rode draad door het album. In Doyles roman Een Studie in Rood noemt Holmes zijn brein een zolderkamer waarin hij kennis verzamelt die hij gebruikt voor zijn deductie. In deze strip besluiten de auteurs die zolderkamer letterlijk te verbeelden, met al zijn kastjes, lades, trapjes, enzovoort. De eerder genoemde rode draad loopt daar dan nog eens langs of door, als een soort gids voor zowel Holmes zelf als voor de lezer.

Dat alles resulteert in een verhaal dat leest als een ontdekkingstocht. Maar vooral, de creativiteit in het storyboard en het spelen met de bladspiegel is ronduit indrukwekkend. Als Holmes in een bepaald prentje de krant leest, krijgt het kadertje de plooien van een opengevouwen krant. Als nadien blijkt dat heel die strippagina over de inhoud van dat krantenartikel gaat, blijkt de hele pagina de vorm van een krant te hebben. Als Holmes in zijn gedachten keert om tot conclusies te komen, zie je hem letterlijk de trappen van zijn ingebeelde zolderkamer beklimmen. Wanneer Holmes en Watson hun te volgen stappen overlopen, heeft de strippagina plots de lay-out van een stratenplan en wordt het duo (én de lezer) geleid door de rode draad.

Het is één ding om een dergelijke aanpak te bedenken als scenarist, het is echter van een heel andere orde om dit als tekenaar met dezelfde instelling uit te werken, zonder dat er zichtbare misverstanden ontstaan. Maar het werkt, scenarist en tekenaar zitten hier duidelijk in sync. Cyril Liéron heeft voor zover wij weten slecht één ander, niet-vertaald, scenario op zijn actief. Een tekenaar is hij ook niet.  Zijn palmares als inkleurder is wel uitgebreid en gevarieerd. Daardoor kwam hij doorheen de jaren wel in contact met verschillende storyboardstijlen, wat waarschijnlijk de kiem heeft gezaaid voor deze gedurfde benadering. Mocht de naam Benoit Dahan je onbekend in de oren klinken, is dat niet zo vreemd. De man heeft nog niet erg veel albums uitgebracht en dit is bovendien zijn eerste vertaalde werk. Mogelijk zal je een bladzijde of twee nodig hebben om te wennen aan zijn behoorlijk excentrieke en exuberante stijl, maar voor dit album is die absoluut passend. Bovendien zal je, zoals gezegd, vast overdonderd raken door de storyboardkwaliteiten van dit auteursduo, die al te merken zijn in de prachtige cover.

Een kleine opmerking voor de vertalers — die we weleens eerder maakten — vanwaar toch die drang om "enquête" (in de context van een detectiveverhaal) niet te vertalen als "onderzoek"?

Deze strip is slechts het openingsdeel van wat uiteindelijk een tweeluik zal worden. Een beetje een vreemde keuze wel om dit verhaal in tweeën te delen. Dit oorspronkelijk Franse tweeluik kreeg ook een Duitse uitgave, die wel in één volume verscheen. Het kan dus wel degelijk. Waarom de rode draad tijdelijk onderbreken, als het ook anders kan? Het is onze enige reserve bij een anders indrukwekkende vormkeuze.

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
In het Hoofd van Sherlock Holmes
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
detective
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 20,99