Uiltje Engnek

Tekenaar(s)
Edwin Hagendoorn
Scenarist(en)
Edwin Hagendoorn
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

Grafische diversiteit

Edwin Hagendoorn is een Nederlandse schilder die zijn tijd verdeelt tussen Amsterdam en het Portugese Olhão. Zijn œuvre is zeer divers en bevat stadsgezichten, interieurs en landschappen. Daarnaast schildert hij ook (zelf)portretten en (naakt)modellen. De stripwereld is voor de in Rotterdam geboren artiest echter geen onbekende. De eerste acht jaar van zijn professionele leven werkte hij als illustrator en striptekenaar voor diverse week- en maandbladen. Zo werkte Hagendoorn samen met Hein de Kort (Pardon Lul) en Erik Schreurs (Joop Klepzeiker), maar in 1993 keerde hij deze wereld echter abrupt de rug toe en ging hij zich toeleggen op zijn schilderwerk.

Bijna twintig jaar later keert Hagendoorn terug naar de stripwereld met zijn albumdebuut Uiltje Engnek. En we mogen zeggen dat dat het een spraakmakend debuut mag genoemd worden. Het album speelt zich af in Spanje in de tweede helft van de negentiende eeuw. Twee nonnen op doorreis zien een kist vallen van een paardenkoets die voorbij dendert. Nieuwsgierig als ze zijn openen ze de kist waaruit een naakt, geblinddoekt meisje springt. Uiltje Engnek is getuige van dit moment en blijft de nonnen en het meisje bespioneren. Wat volgt is een pleiade aan seksuele excessen die in de boeken van Markies de Sade niet zouden misstaan.

Hagendoorn bediende zich van de pen om de schetsen van de honderdtwintig gravures voor dit verhaal te tekenen om ze daarna verder uit te werken. Toch herbergen de tekeningen een grote diversiteit. Niet alle tekeningen zijn verder uitgewerkt, geregeld is de aanvankelijke schets gebruikt. Door het subtiele gebruik van diverse grijstinten weet hij ook extra dimensies toe te voegen aan zijn werk. Voor Uiltje Engnek liet Hagendoorn zich vooral inspireren door Los Caprichos, een serie van tachtig prenten waarin de Spaanse schilder Francisco Goya (1748-1828) de mens in al zijn dwaasheid bespotte.

Het meest opmerkelijke is echter dat dit een strip is zonder woorden. Geen enkel personage in het verhaal zegt iets. De grootste verdienste van Hagendoorn is dan ook dat hij er in geslaagd is om met zijn tekeningen het verhaal over te brengen.

PETER ROTTHIER

Reeks
Uiltje Engnek
Pagina's
120
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
horror
illustraties
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,90