De Onthoofde Arenden 1-2-3-4-5

1. De Nacht van de Troubadours - 2. De Erfgenaam zonder Naam - 3. De Gulden Sporen - 4. De Ketter - 5. Saint-Malo de l'Isle

Tekenaar(s)
Jean-Charles Kraehn
Michel Pierret
Scenarist(en)
Patrice Pellerin
Jean-Charles Kraehn
Uitgeverij
Farao / Talent
Verschijningsdatum
september 2003

Noodlot vormt de hoofdmoot

In tegenstelling tot wat de reekstitel laat vermoeden, geeft De Onthoofde Arenden niet het relaas weer van de epische strijd die een groep moedige ornitologen aangaat met een meedogenloze killer die jonge arenden de kop afrukt. Nee, deze reeks speelt zich af in onze favoriete historische periode, de middeleeuwen, en het wapenschild van de hoofdfiguur bestaat uit drie arendkoppen.

In het Frans verschenen al zestien delen in deze serie, waaraan vooral Jean-Charles Kraehn (Spoorloos, Sprinkhaan) werkte, maar ook andere grote namen als Erik Arnoux (Celadon Run, Witness 4) en Patrice Pellerin (De Havik). In een ver verleden verschenen reeds de eerste drie delen in het Nederlands bij Farao in de collectie Kronos. Talent zorgt nu voor de herdruk van die eerste delen en geeft ook meteen het vierde en vijfde deel in het Nederlands uit.

Hugo, de hoofdfiguur, is de zoon van Renaud van Crozenc. Die werd lafhartig vermoord door Enguerran, de huidige heerser over Crozenc. Hugo is dus eigenlijk de rechtmatige eigenaar van het landgoed van zijn vader. Hij wil zijn eigendom in handen krijgen en wordt daarin bijgestaan door Sigwald, "de koppensneller". Omdat er toen nog geen Goedele Liekens was, besluiten ze om het geschil niet op tv te regelen, maar met geweld. Het lot heeft echter andere plannen met hen. Sigwald verzwijgt enkele dingen aan Hugo en dan is er nog Alix, de dochter van Enguerran, die Hugo niet onverschillig laat. Tot overmaat van ramp komen ze terecht in de strijd tussen de koning en enkele opstandige vazallen. Die strijd wordt beslecht in deel 3 van de reeks.

In deel 4 en 5 vallen Hugo, intussen heer van Crozenc, en Sigwald in handen van een bende strandrovers. Sigwald blijft als gijzelaar bij hen achter, terwijl Hugo in het naburige Saint-Malo een losgeld moet ophalen. Ook nu loopt alles anders dan gepland, en heeft het noodlot voor Hugo weer wat verrassingen in petto. Nolwenn, de voormalige leidster van de rovers is immers vastbesloten om het leven van Hugo compleet overhoop te halen. Bovendien wachten hem in Saint-Malo niet alleen vrienden, maar ook heel wat vijanden...

PETER D'HERDT

Reeks
De Onthoofde Arenden
Deel
1-2-3-4-5
Gebaseerd op
48
Collectie
Kronos
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
geschiedenis
Extra
eerste vijf delen van 25-delige reeks