De Onthoofde Arenden bundeling 15

29. Terug naar Crozenc - 30. De Ambassadeur

Tekenaar(s)
Michel Pierret
Scenarist(en)
Michel Pierret
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

De laatste Arend

In 1986 verscheen het eerste deel van de middeleeuwse ridderstrip De Onthoofde Arenden. De auteurs waren de klasbakken Jean-Charles Kraehn (tekeningen) en Patrice Pellerin (scenario). Zevenendertig jaar later na de eerste publicatie in het Frans geeft uitgeverij Daedalus de laatste bundeling uit van dit omvangrijke epos. Deze bundeling bevat de delen 29 en 30 en Michiel Pierret, die al sinds deel 5 aan boord is, verzorgt een passend einde.

Lange tijd ging het over de avonturen van Hugo van Crozenc, maar zijn zoon Sigwald nam de heldenrol van zijn vader over. In het laatste deel, De Ambassadeur, maken we kennis met Hugues van Crozenc. Hij is de zoon van Mahaut, die de dochter is van Hugo en de halfzus van Sigwald. In deel 29, getiteld Terug naar Crozenc, lezen we dat Sigwald samen met zijn Italiaanse geliefde Gisella een agrarisch bestaan in Italië leidt, maar door een regionale familievete gedwongen wordt partij te kiezen in een strijd die niet te winnen valt. Ondertussen zoekt Mahaut haar amoureuze genot buiten de kasteelmuren en dat wordt niet getolereerd door de lokale abt. Of Sigwald ooit nog de muren van zijn kasteel zal terugzien, wordt niet onthuld. We weten wel dat zijn laatste avontuur zich afspeelt in de straten van het middeleeuwse Rome in het jaar 1280.

De Onthoofde Arenden hebben we altijd weten te waarderen. Het was een reeks waar de actie en moorden in een hoog tempo plaatsvonden. Veel nevenpersonages hebben hun pensioen dan ook niet mogen halen. De verhalen waren altijd goed te volgen en we hebben ons nooit verveeld met deze reeks. De tekeningen en het verhaal zullen niet de geschiedenisboeken ingaan als een klassieker, maar een zeer gedegen en onderhoudende reeks is het zeker. Deze kwaliteit blijkt ook uit het feit dat veel reeksen aan kwaliteit gaan inboeten wanneer ze de twintig delen overschrijden. Voor De Onthoofde Arenden geldt dat zeker niet. Het laatste deel is niet het beste van de hele reeks, maar haalt nog altijd een ruime voldoende.

Mocht je De Onthoofde Arenden nog niet hebben ontdekt, raden we je deze reeks zeker aan. Niet geschikt voor tere zieltjes, maar wel voor liefhebbers van een degelijke portie ridderavonturen. En nu voor de laatste keer: Arenden val aan!

DAI HEINEN

Reeks
De Onthoofde Arenden
Deel
bundeling 15
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
laatste deel
Prijs
€ 21,95