Elecboy 2: Onthullingen

Tekenaar(s)
Jaouen Salaün
Scenarist(en)
Jaouen Salaün
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

God op hol

Het eerste deel van Elecboy was eind 2021 het snoepje van de maand van uitgeverij Daedalus. Een intrigerende cover, een populaire cinematografische Christophe Bec-stijl en vooral een gefilipt Mad Max-verhaal waar tekenaar-scenarist Jaouen Salaün achttien jaar had op gekauwd. Elecboy had alles om de hitlijsten te bestormen.

Helaas gijzelde de ambitieuze grootsheid van de post-apocalytische plot het eerste deel. Het duurde tot de laatste bladzijde eer alle personages en verhaallijnen waren uitgezet. En dan nog ontsnapt ons nog heel wat. Waarom staat er op een van de daken "God help us"? Vanwaar komen die monsters in de metalen cocons? Waarom valt Zijne Heiligheid Zehus, een soort Zeus omringd door een leger van Terminator-engelen, de laatste mensen van de planeet aan? We eindigden dan ook onze bespreking dat dit alles of niets wordt.

Later dan verwacht, is nu het tweede deel te koop. De topingrediënten van het eerste deel zijn opnieuw ruimschoots aanwezig. De cover is weer top. De inkleuring en de paginaopbouw zijn opnieuw geweldig en we hebben ons er erover gezet dat Joshua’s moeder wel verdacht veel lijkt op Kate Moss. Maar nu moet het verhaal echt wel de lakmoesproef doorstaan! Salaün (Eternum, Carthago Adventures,...) trekt volop de kaart van het intermenselijke. De onmogelijke liefdesrelatie van Joshua en de stiefdochter van het clanhoofd beheerst het verhaal. Alle registers worden opengetrokken. Dit is pure manga. Maar dan een manga die gesitueerd is in een post-apocalyptische, indiaanse gemeenschap waar het ooit zo aanlokkelijke sjamanisme nu oorzaak is van veel onrecht. Moet kunnen, moet zeker kunnen. Maar als de Fransman opnieuw zijn wraakzuchtige Griekse god introduceert, wordt het mangaverhaal plots schatplichtig aan De Incal van Mœbius en Alejandro Jodorowsky. Om enkele bladzijden later, via futuristische motors, enorme mentale krachten en dito ontploffingen, ons mentaal te doen belanden bij Akira. WTF? Voor we het goed en wel beseffen, eindigen we opnieuw met een machtige cliffhanger.

Elecboy maakt het zijn lezers allesbehalve gemakkelijk. In het alles-of-niets-vraagstuk, gaat het absoluut de veelbelovende kant uit. Er resten nog twee delen om ons helemaal over de streep te trekken. Hopelijk geeft Daedalus snel het derde deel uit, dat vorig jaar al verschenen is in het Frans, want deze reeks moet je echt wel na elkaar lezen.

Elecboy is de ambitieuze strip voor de eclectische liefhebbers van Akira, Terminator, De Incal, Mad Max, Kate Moss en Romeo en Julia. Iets voor jou dus.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Elecboy
Deel
2
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
deel 2 van vierdelige reeks
Prijs
€ 10,95