Caspar David Friedrich: De Schilder van de Stilte

Tekenaar(s)
Bart Proost
Scenarist(en)
Bart Proost
Verhast
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Die Leiden des etwas älteren Barts

Als we in de geprivilegieerde omgeving van onze gentlemen’s club na een hijs aan een exquise Cohiba en een nip van onze dertig jaar oude Speyside single malt terloops de naam Caspar David Friedrich laten vallen, krijgen we hooguit wat gegroomde gefronste wenkbrauwen te zien. Als we onze uiteenzetting dan illustreren met zijn Der Wanderer über dem Nebelmeer, lijken de Aha-Erlebnissen haasje-over te spelen en krijgen we wel een luisterend oor. Friedrich is in onze contreien misschien wat minder bekend, maar gooit in thuisland Duitsland wel hoge ogen. Volgend jaar zal de herdenking van zijn tweehonderdvijftigste geboortedag dan ook luisterrijk gevierd worden, onder meer in Hamburg en geboortestad Greifswald. Check deze website.

Tekenaar Bart Proost zat een tijd geleden heel diep. Het enige wat hem nog een beetje uit zijn apathische zelve kon trekken, was het tot in den treure in potlood natekenen van de landschappen van deze romantische schilder. Toen het lichtje aan het einde van de tunnel stilaan wat sneller begon te flikkeren, daagde het bij Proost dat hij uit deze negatieve periode misschien ook wel een stripalbum kon puren. Hij verdiepte zich nog verder in het leven van Friedrich, verluchtte de potloodtekeningen met figuren in inkt, sprak Stijn Verhaeghe aan om enkele dagboekfragmenten toe te voegen en komt zo met een heel originele schildersbiografie op de proppen waar hij tussen de regels ook zijn eigen verhaal in kwijt kon. Dit is niet de luimige Proost die met zijn Alexander de Grote kinderen op een ludieke manier wat geschiedenis wil bijbrengen. Dit is ook niet de literair-historische Proost die een eigen draai aan Alleen op de Wereld of Kaspar Hauser wilde geven. Dit is een Proost die op alle vlakken heel diep is gegaan en hier zijn beste tekenwerk laat zien.

Met deze Caspar David Friedrich, de schilder van de stilte, geeft Daedalus voor de eerste keer een oorspronkelijk Nederlandstalig album uit en we kunnen nu al zeggen dat het niet zal misstaan tussen de paradepaardjes uit hun fonds.

MARIO STABEL

Reeks
Caspar David Friedrich
Pagina's
72
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,95