Minxx - Cyberpunk 1

Tekenaar(s)
Romano Molenaar
Scenarist(en)
Pat Shand
Uitgeverij
Reboot Comics
Verschijningsdatum

Flippende en flitsende cyberpunk

Cyberpunk is een ware trend in het sciencefictiongenre. De vaak dystopische verhalen spelen zich af in de nabije toekomst, schetsen een niet al te rooskleurig vooruitzicht, en tonen een wereld die wordt bepaald door AI, robots, VR en androids. Transhumanistische lichaamsveranderingen zijn de orde van de dag en degenen met de beste technologie zijn rijk en onderdrukken de armen. Do Androids Dream of Elextric Sheep, het bekende werk van Philip K. Dick uit 1968 was deze hype ver vooruit, en ook The Matrix-films zijn bekende voorbeelden van cyberpunk, al kreeg het destijds dit etiket nog niet opgeplakt. De laatste jaren beleefde het echter een opmars en verschenen er populaire games (Cyberpunk 2077), films (Bladerunner en Alita) en series (Edgerunners en Arcane) in dit genre, die hun weg vonden naar het grote publiek.

Ook de stripwereld lift mee op het succes. Veeltekenaar Romano Molenaar (Galaxa, Storm, Roodhaar) ging aan de slag met het scenario van Pat Shand (bekend van diverse Marvel-titels) en samen maakten ze Minxx: Cyberpunk, het eerste comicalbum van een gepland drieluik. Reboot Comics maakte van het verhaal een uniek concept door het uit te geven als flipbook, waarbij de ene helft bestaat uit het Nederlandstalige verhaal en wanneer je het boekje flipt je het Engelstalige script leest.

Minxx is een pikant geklede premiejager, opererend in het Neon-district van een toekomstig sterrenstelsel. We ontmoeten haar midden in een klus: de al jaren vermiste popster Kiwi Crema treedt op in een drukbezocht theater en aan Minxx de taak om uit te zoeken hoe dat kan. Zo eenvoudig is dat niet, als blijkt dat er meerdere versies van de hippe artiest op het podium staan (of zweven). Nader speurwerk maakt duidelijk dat er iets niet in de haak is, en een confrontatie met het theaterpersoneel loopt faliekant mis. Minxx moet vluchten en vecht zich al vliegend, schietend en rennend een weg naar buiten. Daarbij krijgt ze hulp van Bastion, een pratende AI die haar in allerlei gedaantes kan transformeren en ook snel de wapens levert die ze op dat moment nodig heeft. Of het haar zal helpen het raadsel rondom Kiwi Crema op te lossen, is de vraag, en ook van latere zorg...

Shand en Molenaar hebben er duidelijk plezier in gehad, want het geheel spat van de pagina’s. Hun gecreëerde Neon-district is een soort Las Vegas maal tien. Felle kleuren, flitsende wapens, flikkerende lichten en een adembenemend tempo worden op ons afgeschoten. Het verhaal wordt in weinig pagina’s verteld, dus van de plot moet je niet te veel verwachten, al biedt de gigasnelle actie genoeg prikkels voor de liefhebber. Pas echter op dat je niet overprikkeld raakt, want het is een hele berg flippende en flitsende cyberpunk dat we over ons heen gestort krijgen. Modern en hip!

Minxx is daarbij een passend personage. Brutaal, een tikkeltje ad rem, vliegensvlug en gezegend met een lichaam waar zelfs haar kleding voor terugdeinst. Of ze nu echt opvalt in al het cyberpunkgeweld moet nog blijken, maar daar zullen we ongetwijfeld achter komen in de vervolgdelen.

MADS BRUYNESTEYN

Reeks
Minxx - Cyberpunk
Deel
1
Pagina's
60
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
sciencefiction
Extra
deel 1 van cyclus in drie delen
Prijs
met boekenlegger en miniposter
€ 10,95