950 of 1728
Ekhö - De Spiegelwereld 9: Abidjan-Nairobi Express
Fictieve pulp
Over de hele Spiegelwereld verliezen Preshauns — een soort slimme eekhoorns die Gremlingewijs in bloeddorstige monsters muteren als ze niet tijdig hun kopje thee drinken — hun vacht. Van pure schaamte sterven ze, je zou voor minder. Bovendien valt het op dat net de authentieke Preshauns, die het beest in hen niet onder controle willen houden, fors te lijden hebben onder dit vreemde virus. Hun leider vermoedt een complot van de mens en kaart deze schandelijke toestand aan bij de eeuwenoude pausin Emily. Zij beschermt de geheimen van alle Preshauns. Om de complottheorie en de onverklaarbare ziekte een halt toe te roepen, stuurt de pausin haar beste geheim agente in het veld. Enter Fourmille Gratule en haar vrienden. De eerste sporen leiden naar het Afrikaanse Abidjan. Nog maar pas geland verandert het kapsel van Fourmille plots van vorm. Fans van deze stripreeks weten dan al hoe het laat het is. Ze is weer bezeten van de geest van een dode. Pas als Fourmille die problemen oplost, wordt ze weer zichzelf. Dit keer nestelt de geest van een pas overleden beroemde verhalenvertelster in haar. Haar laatste fabel vertelde ze over een mythische plant die haaruitval veroorzaakt. Te veel toeval om ons te verrassen, maar dat is buiten Lord Greyzan gerekend!
De formulestrip Ekhö heeft prachtige basisingrediënten. Je hebt de spiegelwereld die een fantasievollere echo is van onze wereld. Daarin lopen de maffe Jekyll en Hyde-preshauns rond. En tenslotte heb je de hypersensuele Fourmille die bezeten kan raken van geesten en die pas van zich kan afschudden als ze hun moordmysterie oplost. Bovendien reizen Fourmille en haar complementaire maatjes als volleerde Kuifjes de hele wereld rond om de Spiegelwereld te redden. Laat die strip dan nog eens geschreven zijn door een notoire grappenmaker en vlotte verteller als Christophe Arleston en je hebt mayonaise die pakt.
Deze alternatieve reisstrip vol knipogen naar de actualiteit en de platitudes van de bezochte regio schurkt bij onze zuiderburen dan ook tegen de vijftigduizend verkochte exemplaren aan per deel. Bovendien zit er na negen delen geen spatje verval op de geweldige tekeningen van Alessandro Barbucci. De Spiegelwereld blijft verrassen, de decors zijn tot in de puntjes verzorgt én Fourmille blijft een heldin die je om de vingers windt. Kortom, het tekenplezier knalt van de platen.
Alleen. Alleen. Elk deel heeft tot nu toe een flinterdunne verhaallijn die ook nog eens een quasi perfecte echo is van de vorige albums. Er zit dus nauwelijks evolutie in de personages en de inwisselbare plotopbouw. Daardoor klasseren we dit oogstrelend reeksje al een tijdje steevast onder de "N" van "Niemendalletjes". Het is zonde, maar het is nu eenmaal zo.
En toch bespreken we dit album. Ekhö blijft zalige, fictieve pulp om te lezen en de tekeningen zijn ook nu weer om duimen en vingers bij af te likken. Bovendien is dit album na het vorige flutverhaal, weer beter. Hoop doet leven. En in deel 10 reizen we met zijn allen naar de Chinese Spiegelwereld. We blijven fan!
WOUTER PORTEMAN
950 of 1728