Gilles de Geus: De Tweede Integrale

3. Smeerenburg - 4. De Revue - 5. De Batavia - 6. Spionage

Tekenaar(s)
Hanco Kolk
Scenarist(en)
Peter de Wit
Hanco Kolk
Uitgeverij
Matsuoka
Verschijningsdatum
oktober 2020

Stijgend niveau

De eerste integraal van de Asterix der Lage Landen werd zeer goed ontvangen, maar een terecht punt van kritiek was dat het niveau van de scenario's niet heel hoog was. Pas toen tekenaar Hanco Kolk ging samenwerken met scenarist Peter de Wit steeg het niveau van de verhalen zienderogen. Dat merkte je wellicht al in de laatste verhalen van de eerste integraal. In dit tweede deel begint het evenwaardig met het degelijke Smeerenburg, maar vooral De Revue kan zich meten met de beste Asterix-verhalen. Het daaropvolgende De Batavia is een stuk harder, maar ook weer van absolute topkwaliteit.

Dat er een verschil zit tussen de kwaliteit van integrale uitgaven is algemeen bekend. Soms is het niet meer dan een heruitgave van losse albums zonder extra dossiers. Gelukkig behoort ook deze Gilles de Geus-integraal niet alleen qua verhalen tot de top van het stripsegment, maar de hele verzorging van het album straalt kwaliteit uit. Compliment daarom voor de makers en de uitgeverij.

Smeerenburg was het derde album en het eerste volwaardige verhaal van 44 bladzijden. Prins Willem van Oranje heeft geld nodig om zijn huurlingen te kunnen betalen, anders zal de strijd met de Spaanse bezetter onder leiding van hertog Alva snel ten einde komen. Admiraal Lumeij en zijn twee geuzen, Leo en Gilles, krijgen de opdracht om een Spaans schip te beroven van diens goudschat. Een hongerige potvis komt tussenbeide en de achtervolging op deze zwemmende goudrover eindigt in Smeerenburg, een voormalige Nederlandse kolonie behorende tot de Spitsbergen-eilanden.

Het album De Revue behoort tot het beste wat ooit op Nederlands stripgebied is gemaakt. In onze verkiezing 49 Kanjers van Oranje eindigde het ook op een tiende plaats. In dit verhaal vermommen Gilles en Leo zich om door te gaan voor een rondreizend circusgezelschap terwijl ze op zoek gaan naar vijf edele heren ter ondersteuning van Willem van Oranje. De hoofdrol is voor beer Fifi, een zeer geslaagd personage en ster van het album. Dit is het Nederlandse antwoord op het Asterix-album De Ronde van Gallië.

De Batavia heeft echt bestaan en het schip is ook gebouwd op de Peperwerf waar Gilles en Leo werken op het moment dat admiraal Lumeij hen komt opzoeken. Het schip vertrok uit Amsterdam en enkele dagen nadat het Kaap de Goede Hoop heeft gepasseerd, liep het aan de grond op een zandbank. De geschiedenisboeken vertellen ons niet dat enkele passagiers een zeer dubieuze rol hebben gespeeld in het lot van de Batavia. Peter de Wit hanteert een briljante manier van vertellen en mengt feiten en fictie prachtig door elkaar. Hanco Kolk heeft een unieke tekenstijl die in elk album alleen maar beter lijkt te worden. Waar De Revue het grappigste album is in de reeks Gilles de Geus vinden we De Batavia het meest pakkende. De nevenpersonages zijn hier nog sterker, zoals de emir van Agra en zijn verzameling van rariteiten.

Het laatste opgenomen album is Spionage. Het bunelt een aantal korte verhalen die goed van opzet zijn, maar nergens de klassieke status van De Revue en De Batavia halen. Het schonk ons wel het onvergetelijke personage 90-60-90.

Volgend jaar verschijnt de laatste integraal van Gilles de Geus. Of er ooit nog een nieuw album komt, weten alleen de beide makers. Enkele jaren geleden werd er een crowdfundingcampagne opgezet om een nieuwe Gilles de Geus te financieren. Helaas strandde dit idee op het scheepskerkhof naast de Batavia.

DAI HEINEN

Reeks
Gilles de Geus
Deel
integraal 2
Pagina's
208
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
geschiedenis
humor
Extra
complete verhalen met dossier / deel 2 van driedelige integrale reeks