Ekhö - De Spiegelwereld 12: De Walkure van de Fjorden

Tekenaar(s)
Alessandro Barbucci
Scenarist(en)
Christophe Arleston
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Lekkere hapslikwegstrip

O nee, Fourmilles kapsel verandert weer! Er is opnieuw een dode geest in het hoofd van de onverwachte heldin van Ekhö gekropen. En dit keer is het een heuse walkure. De strijdster van Odin heeft maar één opdracht: ze moet een magische ring veroveren op dwergen, ondertussen elfen en orks vermijden en uiteindelijk de ring in het kolkende lava van de vulkaan Eyjafjallajökull (ja, net die naast de Hvannadalshnjükurbergen) gooien. Maar deze keer is haar vriend Yuri er niet bij om haar te beschermen. Hij dwaalt, helemaal high door de wietgeur, in Christiania, de vrijhavenstaat in het centrum van de spiegelwereldversie van Kopenhagen. Hun bodyguardopdracht om de metalband Yggdrasil op het rechte pad te houden, loopt al helemaal in het honderd.

De formulestrip Ekhö heeft prachtige basisingrediënten. Eerst en vooral is het net zoals de helft van de Asterixen, een alternatieve reisstrip vol knipogen naar de actualiteit en de clichés van de bezochte regio. Deze keer wordt de mosterd gehaald bij Tolkien, IJsland en Kopenhagen. Maar het leukste van de reeks zit hem in de details van de spiegelwereld die een fantasievollere echo is van onze wereld. De cafés, de voertuigen, de fantasymonsters,... die details zijn zo geweldig. Bovendien heb je ook nog de maffe Preshauns die Ekhö besturen. Zij zijn een soort slimme eekhoorns die Gremlingewijs in bloeddorstige monsters muteren als ze niet tijdig hun kopje thee drinken. En in die wondere wereld dartelt de hypersensuele Fourmille rond. Zij kan bezeten raken van geesten en pas van zich afschudden als ze hun moordmysterie oplost. Ja, scenarist Christophe Arleston heeft alles vooraf goed doordacht.

Ook dit deel is perfect onderling inwisselbaar met de vorige delen. Er zit ook nu weer geen greintje evolutie in de hoofdpersonages. Maar daar deren we niet om. Het is een lekkere hapslikwegstrip waar tekenaar Alessandro Barbucci voor zichzelf de lat heel hoog blijft leggen. Er zit geen spatje verval op de geweldige tekeningen. De spiegelwereld blijft verrassen, de decors zijn tot in de puntjes verzorgd én Fourmille blijft een heldin die elke lezer om de vingers windt. Kortom, het tekenplezier knalt van de platen.

Was er verkiezing voor de ideale ontspanningsstrip die je breed glimlachend kan lezen in bad, op wc of op strand, dan zou Ekhö die met vlag en wimpel winnen. Perfect niemendalletje.

WOUTER PORTEMAN 

Reeks
Ekhö - De Spiegelwereld
Deel
12
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95