Terug naar overzicht

De Ridders van Heliopolis 4: Citrinitas, de Gele Fase

Tekenaar(s)
Jérémy Petiqueux
Scenarist(en)
Jean Dufaux
Uitgeverij
Glénat
Verschijningsdatum
mei 2020

De absurde fase

In een eerdere bespreking gaven we al aan dat scenarist Alejandro Jodorowsky graag over the top-verhalen schrijft. Met het vierde en laatste deel van De Ridders van Heliopolisgaat hij in een nog hogere versnelling qua onwaarschijnlijkheden. En nadat we het album uit hadden, vonden we het apart maar zeker niet slecht.

In de vorige twee delen ging het nog over de Franse keizer Napoleon Bonaparte en nu wordt ridder Asiamar erop uitgestuurd om de Londense seriemoordenaar Jack The Ripper op te sporen. Maar eerst dient hij het Citrinitas-ritueel te ondergaan om jong te blijven. Het ingrediënt bestaat uit zuivere olie die gedestilleerd is uit de kroon van Maria Josepha. Hiervan moet je een druppel op je tong leggen en vervolgens je innerlijke zon verenigen met die van het hemellichaam. Na een verblijf van tweeëntwintig dagen in de kern van dit hemellichaam heb je weer genoeg energie om duizend jaar te leven. Als vervolgens de spirituele leider van Heliopolis een buitenaards wezen blijkt te zijn, dat alleen kan overleven door zich te onthouden van lichamelijke geneugten, is de situatie van Asiamar een stuk duidelijker.

Dat Jack The Ripper geen normaal personage blijkt te zijn, hadden we wel verwacht met Jodorowsky aan het roer. Tel daarbij nog een buitenaards ruimteschip en we kunnen stellen dat dit geen normaal verhaal is. Het knappe van Jodorowsky's verhaal is dat het ondanks die vreemde elementen goed te volgen is. We zijn niet altijd een fan van zijn werk, maar met een getalenteerde tekenaar als Jérémy Petiqueux leek deze serie een nieuw hoogtepunt in diens œuvre te worden. Nu zullen we De Ridders van Heliopolis vooral herinneren dankzij het soms absurde verhaal en niet omdat het bol stond van de spanning. Het beklijft wel, en dat is op zich al een hele prestatie gezien het overweldigende aanbod strips dat ieder jaar op ons ligt te wachten.

Na eerst de reeks Barracuda met Jean Dufaux te hebben gemaakt en nu De Ridders van Heliopolis met Alejandro Jodorowsky, heeft Jérémy gekozen voor twee ervaren schrijvers met een eigen stijl. Zijn volgende project schrijft hij zelf.

DAI HEINEN

Reeks
De Ridders van Heliopolis
Deel
4
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
Extra
laatste deel
Terug naar overzicht