Mondo Reverso 1: Cornelia & Lindbergh

Tekenaar(s)
Dominique Bertail
Scenarist(en)
Arnaud Le Gouëfflec
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum
juni 2020

Lachen met gender

Het westerngenre is een van de populairste stripgenres. Veel verhalen lijken intussen zodanig goed op elkaar, met wraak als vaakst voorkomend leitmotiv, terwijl ook het realisme nog regelmatig teruggrijpt naar het werk van Jean Giraud (Blueberry), dat er op andere manieren moet worden gezocht naar een duidelijk onderscheid. In Mondo Reverso zien we alle gekende elementen terug: banditisme, onderdrukking, machtswellust, indianen op het oorlogspad, Mexicanen, sheriffs, geestelijken, brutaliteit, ongemanierdheid, machisme, achtervolgingen, pief-poef-paf en, jawel, wraak. Alle clichés zijn aanwezig, alleen... in deze western zijn alle rollen omgedraaid: alle mannen zijn vrouwen en in de typische vrouwenrollen zie je nu mannen tieren, huilen, bang zijn, zich seksueel overgeven aan vrouwen en onderdanig zijn.

Wie de absurd-komische, parodiërende geschiftheid van deze transgenderwestern niet kan of wil inzien, gelieve zich te onthouden, want al die klassieke clichés worden op zijn/haar kop gezet. Het hoofdverhaal bestaat uit een vrouwelijke desperado die met een huisman op de vlucht slaat. Er zitten een hoop weirdo's en psychopaten op hun hielen. Als afleiding vermommen ze zich: Cornelia verkleedt zich als vrouw, of nu ja, met kleren die wij als vrouwelijk beschouwen, en ze tekent een snorretje boven haar bovenlip, terwijl Lindbergh zich in een mannenkostuum uitdost. Om de verwarring compleet te maken, blijkt ook een ander gewichtig persoon anders te zijn dan ze zich voordoet.

Dominique Bertail (bekend van een paar stopgezette reeksen) en Arnaud Le Gouëfflec stofferen alle hoofdstukjes van telkens vier pagina's, die ze oorspronkelijk in het komische Franse stripblad Fluide Glacial publiceerden, met grapjes, bizarre taferelen, komische dialogen en visueel vertier door hun personages bepaalde maniertjes mee te geven. Het in sepia geschilderde realisme van Bertail is subliem. Mocht hij een "echte" western maken, dan zou het knallen aan de kassa, zolang het in kleur is uitgevoerd, want het grotere strippubliek is een beetje allergisch aan monochromie. Hij heeft oog voor details die hij niet uit de weg gaat. Zie die houten spoorwegbrug, de trein, de vele rotsen of een muur waarvan je alle bakstenen kan tellen. Hij beheerst anatomie, en dat is in dit geval een must, want je krijgt expliciete lichaamsdelen te zien.

Mondo Reverso is Franse humor en dat slaat niet altijd goed aan bij een Vlaams-Nederlands publiek. Dat ondervindt zelfs een jeugdreeks als Titeuf. Wie eens iets geks wil lezen, zonder zich schuldig te willen voelen omdat "iets geks" in dit geval inhoudt dat er gelachen wordt met gender, krijgt met dit album een geflipte uitdaging.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Mondo Reverso
Deel
1
Pagina's
88
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
western
Extra
compleet verhaal