Tex Willer Classics 13: Doc Holliday

Tekenaar(s)
Laura Zuccheri
Scenarist(en)
Mauro Boselli
Uitgeverij
Uitgeverij HUM!
Verschijningsdatum
juli 2020

Tijdloos

We worden alweer getrakteerd op een dikke Tex Willer Classics in zwart-wit. Intussen leverden bekendere tekenaars als Colin Wilson, Jordi Bernet en Alfonso Font een bijdrage aan deze in Italië populaire specialreeks van Tex Willer. Nu mag Laura Zuccheri de beroemde ranger tekenen. Andere strips van haar verschenen bij Daedalus: de piekfijn getekende fantasyreeks De Glazen Degens en het sf-tweeluik Terug naar Belzagor. Ze is de eerste vrouw die Tex Willer tekent in diens zeventigjarig bestaan. En dat deed ze retegoed. Het is wat minder afgelikt dan voornoemde strips in kleur omdat het nu eenmaal om een pak meer pagina's gaat, eigenlijk het equivalent van de volledige reeks De Glazen Degens, maar er is iets met Italiaanse, realistische tekenaars die in een aardig tempo heel wat kwalitatieve pagina's kunnen tekenen.

Tex Willer is een legendarisch stripfiguur. In dit nieuwe avontuur ontmoet hij een andere legende: Doc Holliday, een vriend van Wyatt Earp die deelnam aan het befaamde vuurgevecht aan de O.K. Corral. Ook Blueberry heeft hem ontmoet in de cyclus Mister Blueberry. Maar wat is er aan de hand met de beroepsgokker? De ene na de andere tegenstander uit zijn verleden wordt brutaal uit de weg geruimd. Tex, Kit Carson en na verloop van tijd het heerlijke personage "Big Nose" Kate zoeken het uit door nog levenden op Docs dodenlijstje een bezoekje te brengen. Ze komen daardoor zelf in de vuurlinie te staan.

Maurio Boselli is een Tex-veteraan. Met zijn kwaliteiten als scenarist verdient hij wat ons betreft hetzelfde statuut als wat wij hier toekennen aan een Jean Van Hamme of Stephen Desberg. Zijn verhalen zijn oerdegelijk, tijdloos, zonder nodeloze complexiteit, met heldere intriges en voldoende verrassingen, alwéér 224 pagina's lang. Hij rekt het verhaal niet, er zit een gedecideerde cadans in die makkelijk een volwaardige westernfilm zou kunnen opleveren. Als je deze strip over tien of twintig jaar herleest, zal het allerminst gedateerd aanvoelen. Veel scenaristen kunnen hier een puntje aan zuigen.

Doc Holliday is de eerste Tex Willer Classics van dit jaar. We bespreken 'm wat later dan gewoonlijk, maar nu is het gat naar de tweede halfjaarlijkse Classics in oktober kleiner.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Tex Willer Classics
Deel
13
Pagina's
228
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
western
Extra
compleet verhaal