Uitgeverij L in november 2023

15 september 2023 Vooruitblikken

In Te verschijnen kan je alle details raadplegen van de albums die Uitgeverij L in november heeft gepland. Daar kan je ook een pdf downloaden van Leesvoer nummer 2 van 2023 met aankondigingen voor september en november. Het programma van september deelden we hier al met je. Hieronder verzamelen we de titels voor november.

Pep Nu!

Het staat nog niet vast of Pep Nu! eveneens in november verschijnt of eventueel nog wat later. Ger Apeldoorn is de grote bezieler van dit project om in 2023 nogmaals het legendarische, Nederlandse stripblad Pep te vieren dat in 2022 zestig jaar geleden voor het eerst verscheen. Het liep tussen 1962 en 1975. Apeldoorn schreef met het rijkelijk geïllustreerde De Jaren Pep al een meermaals herdrukt naslagwerk over Pep. De redacteur, die zelf is verbonden aan het huidige stripblad Eppo, schreef daarna ook De Jaren Eppo. Eppo ontstond uit het samensmelten van de twee striptijdweekbladen Pep en Sjors.

Pep Nu! is een eenmalig magazine van 96 pagina's (100 pagina's als je de coverpagina's meetelt), "voor iedereen die vroeger Pep las". Het uitgangspunt is: "Wat zou er in Pep staan als het nu gemaakt zou worden! Dat wil zeggen: veel avontuur, veel verrassing, een beetje poëzie en een flinke dosis spot." Apeldoorn wilde het vullen met gloednieuwe strips van tekenaars die ooit voor Pep hebben getekend, erin hebben gedebuteerd en tegelijk van stripmakers die toen nog niet geboren waren. Ook voor wie minder of niet vertrouwd is met Pep krijgt waardevol vertier krijgen door nieuw werk te kunnen lezen van een imposant lijstje stripmakers.

Dat lijstje bestaat uit onder meer Martin LodewijkDaan JippesDick MatenaFrits van der Heide, Hanco Kolk, Uco EgmondJan van HaasterenRobert van der KroftHenk KuijpersFred de Heij, Thé Tjong-Khing, Irene BerbeeEric HeuvelMilan Hulsing, Willem RitstierHisko HulsingErwin SuvaalPaul TengMarcel GotlibElianne GerritsRob Derks, Romano Molenaar, Menno WittebroodLuca SalvagnoRobbert DamenMichiel OffermanErik KriekRemco PolmanWilfred OttenheijmRoel Venderbosch, Bob op 't Land, de Franse auteur Alexis... 

Alle nieuwe verhalen houden verband met de oude Pep. Zo tekende Fred de Heij een moderne piratenstrip (Roodbaard was een van de reeksen uit Pep), Paul Teng bereidde een indianenverhaal voor met een twist. Milan Hulsing leverde een kort verhaal in de traditie van Corto Maltese, enzovoort. Bovendien zijn er nieuwe korte verhalen te lezen van Agent 327, Johnny Goodbye en Cocco Bill die in Pep zijn groot geworden.

Voor de financiering van deze eenmalige comeback werd een succesvol crowdfundproject gelanceerd. De uitgave verschijnt in softcover (19,95 euro), hardcover (29,95 euro) en een special van 39,95 euro.

Storm - De Kronieken van de Tussentijd 4

Martin Lodewijks Storm-spin-off De Kronieken van de Tussentijd is eindelijk afgerond. Het vierde en laatste deel is getekend door Apri Kusbiantoro, die sowieso al in de stijl van Don Lawrence de stripreeks Lemuria (op scenario van Sytse S. Algera) en daarna Saul (geschreven door Willem Ritstier) tekent.

De Kronieken van de Tussentijd speelt zich af tussen deel 6 en 7 van de oorspronkelijke reeks Storm in de cyclus De Kronieken van de Diepe Wereld. In die periode wisselden diverse scenaristen elkaar af om Storm te schrijven voordat Martin Lodewijk daar schoon schip mee maakte en Storm en Roodhaar naar Pandarve stuurde. Sindsdien beleven Storm, Roodhaar en de later erbij gekomen Nomad het ene na het andere avontuur in De Kronieken van Pandarve.

Van De Kronieken van de Tussentijd verschenen in de jaren 1990 drie albums, alle getekend door Dick Matena onder het pseudoniem John Kelly. Het jaarlijkse tempo sinds 1996 stopte in 1998 toen nog wel deel 4 was aangekondigd met de titel De Ruimte van Klein. Omdat de toenmalige uitgeverij Big Balloon met de spin-off ophield, werd dat album nooit gemaakt. Tot nu dus. De voorpublicatie liep in Eppo. En Apri Kusbiantoro hoort nu eindelijk tot de Storm-familie. In het verleden zijn er diverse voorstellen gemaakt om hem andere spin-offs te laten tekenen die uiteindelijk niet zijn doorgegaan.

Over deel 4: "Storm en Roodhaar bevinden zich nog steeds op Minotaar met de opdracht om de verschrikkelijke Sterrenvreter te vernietigen. Maar Storm en Roodhaar zijn van elkaar gescheiden en proberen elkaar te vinden, terwijl er jacht op hen wordt gemaakt door Seseke en Desdemona..."

De Kronieken van de Tussentijd deel 1, Het Voyager Virus, werd in 2009 herdrukt door Don Lawrence Collection (nu Uitgeverij L). De delen 2, De Dallas Paradox, en 3, De Sterrenvreter, blijven bij hun eerste druk uit respectievelijk 1997 en 1998 steken. Alle drie albums worden ter gelegenheid van het nieuwe deel 4 herdrukt in softcover en een gelimiteerde hardcovereditie van 500 exemplaren met nieuwe covers.

Het Keizerrijk Trigië integraal 7

"In dit zevende deel van deze heruitgave van De Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trigië krijgen Keizer Trigo en zijn familie te maken met een verborgen beschaving, een reis naar de toekomst, politieke onrust, onbetrouwbare bestuurders, de dreiging van nucleair afval, een terroristische aanslag en een Uri Geller-achtige illusionist, die zijn genezende gaven misbruikt voor zijn eigen gewin. Alle verhalen in dit album werden in de jaren 1970 voorgepubliceerd in de weekbladen Sjors en Eppo en voor deze complete heruitgave opnieuw vertaald vanaf de oorsponkelijke publicatie.

Dit album bevat naast een uitgebreid making of-dossier, de verhalen De Vloek van de Zonaanbidders, Het Boze Oog van Toth Zandu, De Gelofte van Lukaz Rann, Het Geheim van de Duivelsrots, De Genezende Gokker, De Verzameling van Lipka, De Groene Plaag, De Vergeten vallei en Het Radioactieve Gevaar."

Suus & Sas 24

"Suus en Sas zijn niet alleen elkaars beste vriendinnen, maar ook die van hun lezers. Ze worden ook wel ‘de grappigste tweeling van Nederland’ genoemd. Toch zijn de twee heel verschillend. Sas begaat de grootste blunders en is altijd op zoek naar leuke jongens, terwijl Suus te verlegen is om die ene ware om een date te vragen. Intussen maakt Sas zich niet populair bij de leraren op school, iets waar de hardwerkende Suus altijd om kan lachen.

In Tortelduifjes passen Suus en Sas maar al te graag op Sam, ziet de tweeling ze vliegen bij het vogelen maar heeft Sas vooral oog voor haar vriendje Dylan."

De Wouden van Opaal 14

"Rodombre is erin geslaagd de locatie van de Titaan van het licht te bepalen, waardoor degene die hem bezit totale heerschappij over de vijf rijken kan krijgen. Luksand en Altai leidden hem naar de rivierhaven van Almandor. Daar leven ze van klusjes om de behandeling van Rodombre, die gewond is, te betalen. Maar ze worden opgemerkt door de Verlichte Verlossers, vastbesloten om de angstaanjagende Orde van het Licht te herstellen."