Uitgeverij L in september 2023

7 september 2023 Vooruitblikken

De stripbeurs van Breda nadert en dan is er altijd een uitgebreid programma van Uitgeverij L. Dat kan je terugvinden in de rubriek Te verschijnen of ook hieronder met wat minder gegevens over het aantal pagina's, verkoopprijzen en auteursnamen.

De Adem van de Duivel

De korte samenvatting van dit nieuwste complete verhaal van Ken Broeders is geweldig. Het zijn niet meer dan deze korte zinnetjes: "Ziekte. Klimaatramp. Mens noch dier zijn veilig. Welkom in de achttiende eeuw." En dan is er nog de ontknoping van dit in de geschiedenis gesitueerde verhaal.

Wat meer uitleg over het verhaal is het volgende: "De herberg van Madeleine wordt gevangen in een mysterieuze mist, die niet meer verdwijnt. De mist lijkt zelfs het hele land te hebben getroffen. Mensen worden ziek, dieren sterven en planten verwelken op het land. En toch is de mist niet het grootste gevaar waar Madeleine aan zal worden blootgesteld."

Ken Broeders publiceerde bij Uitgeverij L eerder de fantasyreeks Driftwereld dat inmiddels ook is opgepikt in het buitenland. Eerder maakte hij reeksen als Voorbij de Steen, Tyndall en het Romeinse epos Apostata. Voor hem is De Adem van de Duivel alweer oud nieuws, want hij werkt driftig aan een compleet ander, nieuw one-shot dat ook in Eppo zal voorgepubliceerd worden.

De Adem van de Duivel (luxe)

De luxe-editie met linnen rug bevat een extra dossier van 16 pagina's en een op 300 exemplaren genummerde en gesigneerde ex libris.

Carbeau 4

Auto's, een snelle meid en een actiethriller als verhaal. Dat is waar Carbeau voor staat. De reeks verschijnt inmiddels ook in andere talen.

"Berli deint mee op de groene golf. Ze geeft Logan de opdracht al haar klassieke auto’s te elektrificeren, waar hij zich stevig tegen verzet, omdat je daarmee historisch erfgoed geweld zou aandoen. Maar ja, zij is de baas. Gelukkig voor hem dringt een Formule 1-test voor op het prioriteitenlijstje, volledig klimaatneutraal nog wel. Plus een auto-expositie in Venetië, waar ook de oldtimers uit de Carbeau Collectie hun opwachting maken. Over historisch erfgoed in nood gesproken: Venetië kampt met overstromingen en dreigt nu door terroristen voorgoed kopje onder te gaan."

Dating for Geeks 15

Op sociale media deelt Kenny Rubenis niet alleen stroken van zijn komische reeks Dating for Geeks, maar ook nieuws. Een tijdje terug had hij te melden dat de stripreeks begin 2024 stopt. Hij kondigde meteen een nieuw project aan, want stoppen met strips is zeker niet aan de orde. Lees er hier meer over. In 2019 stopte de Nederlandse versie van de gratis krant Metro met het publiceren van stroken van Dating for Geeks. Dankzij een succesvolle crowdfundactie kon Kenny Rubenis online met de strip doorgaan. Sporadisch is de stripreeks ook in Eppo te lezen. Uitgeverij L publiceert nog steeds elk nieuw album, zoals dit deel 15.

"Dating. Als single op zoek naar de yin bij jouw yang, moet je wel. Maar wat als blijkt dat jouw droomman liever op de bank Netflixt & Chillt, dan samen met jou relaxt in een warm bubbelbad? Of als de rustgevende massages van je ideale vrouw meer aanvoelen als een fatality in Mortal KombatDating for Geeks is een strip voor iedereen die iemand zoekt om helemaal zen mee te worden, iedereen die al iemand gevonden heeft om samen een rustige oase mee onveilig te maken, en iedereen die liever alleen hun eigen haar uit het doucheputje haalt."

Dutch 1

Een omgekeerde western, waarbij een cowboy uit de Far West in Nederland belandt. Ger Apeldoorn broedde al lang op dit verhaal, dat na een voorpublicatie in Eppo werkelijkheid is geworden. Met tekenaar Anco Dijkman (Scarlet Edge, De Vlucht van de Condor) bereidt hij inmiddels een tweede verhaal voor. Dit album verschijnt enkel in hardcover.

"Hij werd gezocht in de Verenigde Staten. Hij zocht een uitweg en vond zijn roots... in Nederland. Dutch is een outlaw. Hij vocht in de Verenigde Staten tijdens de burgeroorlog tot hij deserteerde en wegvluchtte naar het land van zijn voorouders: Nederland. Na een lange reis arriveert hij in een klein nietszeggend dorpje in de Peel, waar de mensen in alle vrijheid zouden leven. In plaats daarvan vindt hij dezelfde uitbuiting en onderdrukking terug waarvoor hij de nieuwe wereld was ontvlucht. Van het Wilde Westen naar het beschaafde Europa is niet zo'n grote stap als je zou denken."

Ekhö - De Spiegelwereld 12

Wie deze amusante en vlot vertelde fantasyreeks van Alessandro Barbucci en Christophe Arleston volgt, weet dat in elk deel een fantasyversie van een bestaande stad of streek wordt bezocht. In deel 12 wordt dat een spiegelwereldversie van de Deense hoofdstad Kopenhagen.

"Fourmille Gratule en Yuri Podrov zijn in Ekhö terechtgekomen en moeten daar hun plek vinden. Ondertussen wordt Fourmille regelmatig in bezit genomen door de persoonlijkheid van een recent overleden persoon. Maar wat doe je als de dode een mythisch figuur is, een Walkure? Er volgt een missie van Kopenhagen tot aan IJsland om een vervloekte ring te vernietigen en de wereld te redden die bedreigd wordt door duistere krachten... Maar is dat wel zo? Een grappig en uniek fantasyverhaal dat leidt tot aan de poorten van Walhalla."

Elsje: De Gezonken Jurk en Andere Geheime Missies

Na de thematische grappenbundeling Superscout is dit opnieuw een special van Elsje dat zonder nummer in de reeks verschijnt. Dit album bevat Elsjes komische spionageavonturen met geheim agent Dakota Jansen die bij de fans van Elsje en bij uitbreiding van tekenaar Gerben Valkema furore maakt omdat ze gewoon zo'n avontuurlijke, toffe en ook wel knappe griet is.

"We schrijven het jaar 1653... De Nederlanden zijn in oorlog met Engeland. Een schip met een groot geheim over het koningshuis zinkt bij het eiland Texel! Elsje ontdekt samen met Dakota Jansen de schokkende waarheid... In dit album gaan Elsje en geheim agent Dakota op vijf missies: De BazookaCamera, De Complotten Fabriek, De Zwarte Rijder, De KernbomBoei en De Gezonken Jurk. Missies met gegarandeerd succes door Elsjes motto: 'Niet denken, maar doen!'"

S1ngle 18

Sinds het vorige album verschijnen de avontuurtjes van de single ladies van Hanco Kolk en Peter de Wit bij Uitgeverij L. Dat moet regelmatiger albums opleveren, zoals dit deel dus.

"Als Nienke verliefd wordt op Rutger, de ex van Floor, dan brengt dat heel wat teweeg. Helemaal als Rutger haar liefde volmondig beantwoordt. Maar een stemmetje in Nienke zegt dat ze eigenlijk te min voor deze geweldige man. Daarom besluit ze tot een ingrijpende make-over. Zelfs haar vriendinnen Stella en Fatima ruilt ze in. Dat kan nooit goed aflopen."

U.C.C. Dolores 3

Door de voorpublicatieformule in het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo neemt Uitgeverij L haar tijd om de albums van de sf-reeks U.C.C. Dolores te publiceren. In het Frans zit de reeks begin oktober aan deel 5.

"Na de rampzalige ontsnapping uit Fort Messaoud, neemt de U.C.C. Dolores Mony en Kash mee naar een mysterieuze bestemming. Het schip, geërfd van generaal McMonroe, ontsnapt ternauwernood aan een Rasseth-aanval en de reis eindigt voor een enorme poort die de doorgang verspert naar het labyrintische hart van een dode maan. Daar bevindt zich het beruchte rode kristal waarvoor menigeen bereid is te doden. Zelfs als daarmee alle wetten, van welke god dan ook, worden overtreden."