Arboris in september tot december 2023

15 september 2023 Vooruitblikken

Van vorige aankondigingen van Arboris moet nog heel wat verschijnen. Je vindt al die titels terug in Te verschijnen. Hieronder lijsten we bijkomende te verwachten albums op die voor de komende maanden zijn gepland. Arboris heeft voor deze albums ook een aankondigingsbrochure gemaakt die je hier kan downloaden als pdf.

Alle aankondigingsmaanden zijn onder voorbehoud.

Apache Junction 4 (september)

In 2011 publiceerde Nederlander Peter Nuyten het eerste deel van zijn western Apache Junction bij Silvester. Vanaf deel 2 in 2016 verhuisde de reeks naar Arboris die ook deel 1 opnieuw uitgaf. Deel 4 is de start van een nieuwe cyclus.

"Na een jaar in Mexico te zijn ondergedoken, besluit Roy Clinton om samen met Ann Bentley terug te keren naar de VS. Roy wil verantwoording afleggen voor zijn daden en Ann‘s onschuld bewijzen aan de overheid. Ann, die veroordeeld is als medeplichtige van haar overleden man, de voormalige officier in het Zuidelijke leger William Bentley die een illegale wapenhandel dreef met de Apachen, stemt met tegenzin toe. Maar Ann benut hiermee haar kans om eindelijk terug te kunnen keren naar haar geboortestad Atlanta, dit om een confrontatie met de autoriteiten in Arizona Territory te vermijden. Hun reis zal gedeeltelijk door de Sierra Madre voeren waar bandieten en vrijheidslievende Apachen de omgeving voor kolonisten onrustig maken. Ondertussen probeert de voortvluchtige Geronimo een eenheid van het Mexicaanse leger in een hinderlaag te lokken. Daarbij heeft Geronimo een legitiem en gerechtvaardigd motief om te handelen zoals hij doet: zijn familie is lang geleden zonder reden door de Mexicanen gedood..."

Kapitein Kreiss 6 (september)

"Nadat Kapitein Kreiss en de rebellenvloot het Alpha Centaurisysteem (de planeten Eviac, Gyon en Gaya) hebben bevrijd van Nexon en de handelsfederatie, zijn onze helden begonnen aan de terugreis naar de aarde. Reizen met zeer hoge snelheid is mogelijk met ruimteschepen die beschikken over ionenmotoren, die over de afstand van 4,3 lichtjaar toch nog 75 jaar doen. De reizigers worden in een gyroslaap gebracht en verblijven in enorme watertanks waarin de moederbuik wordt nagebootst. Je lichaam veroudert niet, de tijd wordt voor de duur van de reis stopgezet. Door hun reis zijn onze vrienden ruim 150 jaar weg geweest en in die tijd is de aarde aanzienlijk veranderd. Nexon heeft nog steeds de macht. De afscheidingsgroepen hebben zich gebundeld en gaan samen met Kapitein Kreiss proberen de heersende orde (Nexon en Oswald) omver te werpen.

Dit verhaal is het eerste deel van de tweede cyclus en is, in tegenstelling van de vorige delen, geschilderd in gouache in plaats van getekend in inkt."

Pokereiland 9 (september)

"Als van de koningen van Pokereiland al een hele tijd niets meer is vernomen, niet via koeriers en ook niet via mentaal contact, besluiten de belangrijkste krijgers op hun beurt naar het middelpunt van het eiland te reizen om hun vorsten te hulp te komen, al maken ze zich er wel zorgen over dat de diverse rijken dan onbeschermd achterblijven. Door toeval wordt Mikon meegezogen door de dimensiepoort en belandt ook op het middelpunt, waar hij dankzij zijn tekenkunst de toegangspoort tot het rijk van het orakel van pokereiland weet te openen. De groep krijgers kan nu op weg naar het orakel, en hopelijk de verblijfplaats van hun vorsten. Intussen gebeuren er in de door de krijgers verlaten koninkrijken echter vreselijke dingen. Hordes kraaien overvallen één voor één de koninkrijken en zuigen alle emoties uit de bevolking, waardoor de burgers lege wezens worden, zonder eigen wil. Zowel de vier vorsten als de strijders van de koninkrijken komen in het middelpunt van Pokereiland tegenover Nemesis te staan, de jokerachtige kwade genius achter de gebeurtenissen, de bron van het kwaad. Deze begint alle betrokkenen uit te leggen wat het grote plan achter alle kwaadaardige gebeurtenissen is. Intussen wordt Mikon eropuit gestuurd om voor Nemesis de talismannen van de macht bij elkaar te brengen. Alleen Mikon kan die bijeenbrengen en Nemesis maakt hem wijs dat hij op die manier een beroemd tekenaar kan worden. Daarna moet Mikon ze ook nog uit vrije wil aan Nemesis geven..."

Altor: integrale uitgave 2 (oktober 2023)

In juli 2023 publiceerde Arboris de eerste van twee geplande integrales om de complete sf-reeks Altor van Marc Bati en Mœbius te bundelen. Deze tweede en meteen ook laatste integrale bevat ook het nooit eerder in het Nederlands verschenen slotalbum, de langere versie van een ander verhaal en een dossier met extra kort verhaal.

"Na de queeste van het grote kristal vertrekt Altor van Nieuwe Aarde om een opleiding te gaan volgen bij de Galactische Confederatie. In dienst van deze organisatie voert hij een aantal gevaarlijke opdrachten uit, waarbij hij onder andere op een zieke plantplaneet en een naar onafhankelijkheid strevend sterrenstelsel terechtkomt, om tenslotte te maken te krijgen het mythische Witte Gat, waar de tijd zich volstrekt anders gedraagt dan gebruikelijk.

Deze reeks, die vanaf 1985 in samenwerking tussen Jean Giraud/Mœbius en Marc Bati tot stand kwam, vermengt op een zeer geslaagde manier fantasy à la Tolkien met new-age sf en snijdt een aantal ecologische thema’s aan die sindsdien alleen maar urgenter geworden zijn.

De tweede (en tevens laatste) bundel bevat de verhalen De Onsterfelijken van Shinkara (in de oorspronkelijke, niet-ingekorte versie), De Krachtmeesters, De Wegen van de Tijd en het nooit eerder in het Nederlands verschenen verhaal De Avonturiers van het Witte Gat. Het dossier dat deze uitgave completeert, bevat een selectie schetsen van Marc Bati en een kort verhaal dat hier voor het eerst wordt gepubliceerd."

De Belofte van Schildpadeiland 3 (november 2023)

"In 1642, twee jaar nadat hij na een harde strijd Schildpadeiland heeft terugveroverd op de Engelsen, laat gouverneur Levasseur uit Frankrijk een schip vol vrouwelijke gevangenen overkomen. Drie van die vrouwen, Quitterie, Apolline en Louise, komen onvoorbereid terecht in deze wrede en uitsluitend mannelijke wereld en sluiten vriendschap om elkaar te helpen en koste wat het kost te overleven. Quitterie wordt gekocht door gouverneur Levasseur, maar ze wil terug naar Frankrijk om haar zoon terug te vinden en gooit het op een akkoordje met de onbetrouwbare De Poincy. Appoline leert jagen op wilde runderen tussen de raddraaiers van het eiland, en Louise komt samen met pater Enguènes op Martinique terecht om zieltjes te winnen voor het geloof, maar weet maar net aan menseneters te ontsnappen en vlucht naar het eiland Dominica. Het valt daarbij voor de drie vrouwen niet mee om hun belofte elkaar te helpen in ere te houden in de vrouwonvriendelijke koloniën…

De Belofte van Schildpadeiland is een driedelige albumreeks die wordt geschreven door Stéphane Piatzszek, die al voor veel Franse stripuitgevers strips heeft geschreven, en getekend door TieKo, waarvan Arboris al eerder de reeksen Hindenburg en Tomoë heeft uitgegeven. "

Black Star 1 (november 2023)

"Het consortium Black Star Incorporated weet na de ontdekking van een zwart gat zo groot als een enorme berg, samengeperst tot de omvang van een atoomkern, dat zich in de buurt van Pluto bevindt, naar de planetoïde Hermes te slepen en wil die combinatie vervolgens in een baan om de aarde brengen. Blackie vormt een enorme, schone, energiebron die Black Star wil gaan exploiteren. Rider Willis en zijn kompaan Phil Colson, werkzaam voor het toonaangevende News Illustrated, worden uitgenodigd om samen met nog enkele journalisten het project van nabij te komen bekijken. Dwarsligger Willis en de wetenschappelijk geschoolde Colson ontdekken dat het project met de ondergang bedreigd wordt en dat een ramp van ongekende omvang de aarde te wachten staat. Uit angst dat beleggers zich uit de onderneming zullen terugtrekken wendt Black Star alle middelen aan om Willis en Colson ervan te weerhouden hun ontdekking wereldkundig te maken.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het ruimtestation Einstein en op en rond de maanbasis Newton Town. Het scenario voor Black Star is geschreven door Peter van Leersum, oud-hoofdredacteur van Sjors & Sjimmie Stripblad, op basis van een manuscript van zijn vroegere collega, redacteur en stripschrijver Piet Zeeman. Deze bedacht het verhaal naar aanleiding van een interessante gedachte van Stephen Hawking in zijn boek A Brief History of Time, in Nederland uitgegeven in 1988 onder de titel Het Heelal. Het verhaal van Piet Zeeman speelt zich af in 2037.

De door Peter van Leersum en tekenaar Erwin Suvaal uitgewerkte versie zal bestaan uit twee albums van ongeveer 56 bladzijden."

Durango - De Jonge Jaren 2 (november 2023)

In december 2022 lanceerde Arboris de reeks Durango - De Jonge Jaren, een spin-off van de bekende western Durango waarin een jongere versie van de held wordt opgevoerd. Roman Surzhenko (van diverse spin-offs van Thorgal) is er de tekenaar van op scenario van Yves Swolfs.

De inhoud: "Texas, 1882. Een rondzwervende jongen is bij toeval getuige van de moord op drie cowboys, en weet zelf maar net te ontsnappen aan de moordenaar, een beroepskiller die gebruik maakt van een karabijn met daarop een soort verrekijker. De jongeman, die zich Durango zal gaan noemen, wordt in dienst genomen door de grootste veehouder van de streek, voor wie de drie cowboys werkten, en ontdekt al snel dat hij daardoor betrokken raakt bij een bloedige oorlog tussen veefokkers. Ook zijn er telkens conflicten met de indianen, terwijl er bovendien een groep geologen rondzwerft, die onderzoek doet voor een opdringerige mijnbouwmaatschappij..."

Pokereiland Compleet 1 (november 2023)

"Al sinds de mist der tijden voeren vier koningen in vrede en harmonie het bewind over hun deel van het eiland Poker. Elk koninkrijk heeft zijn eigen karakter en is verbonden met zijn eigen seizoen. Bij het begin van elk nieuw seizoen komt de zeggenschap over alle gemeenschappelijke aangelegenheden van de vier koninkrijken in handen te liggen van de leider van het rijk dat bij dat seizoen hoort; hij ontleent aan die tijd van het jaar ook bijzondere magische krachten. Alles lijkt volmaakt in balans, tot de dag waarop het Orakel verschijnt aan de dwerg Jinx... en hem opdraagt de vier heersers te gaan waarschuwen voor een grote tragedie. Het tijdperk van chaos staat op het punt te beginnen en zal de vier meesters van de magie tot het uiterste op de proef stellen!

Deze bundeling van de delen 1, 2 en 3 van Pokereiland verschijnt in een beperkte oplage met een speciale ex libris."

De Complete Mac Coy 4 (december 2023)

"De avonturen van Alexis Mac Coy spelen zich af tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, ongeveer rond dezelfde tijd als die van Blueberry en De Blauwbloezen. Mac Coy draagt het uniform van de Zuidelijken als hij gevangen wordt genomen door Noordelijke troepen, maar aan het eind van de oorlog wordt hij wegens zijn dapperheid bevorderd tot sergeant-major en al gauw belast met een reeks moeilijke opdrachten, vaak in de grensstreek en in Mexico.

Samen met zijn vaste tekstschrijver Jean-Pierre Gourmelen maakte tekenaar Antonio Hernández Palacios tot en met 1999 eenentwintig albums, die bij ons helaas allemaal op slecht houthoudend papier werden afgedrukt, wat een ongelukkige combinatie was met de doorwerkte, kleurrijke stijl van de tekenaar. Voor deze bundelingen is daarom gekozen voor hoogwaardig machinecoated papier, dat ideaal is voor het werk van Palacios. Elke bundel bevat drie complete verhalen, die opnieuw vertaald en geletterd zijn en waaraan een dossier wordt toegevoegd met achtergrondinformatie en niet eerder gepubliceerde illustraties.

In deze bundel zijn de verhalen Fiësta in Durango, Camerone en De Outlaw opgenomen."

De Vier Ruiters van de Apocalyps Compleet (december 2023)

Tussen 2013 en 2015 gaf Arboris de trilogie De Vier Ruiters van de Apocalyps uit, een fantasyreeks van Simon Bisley en Michael Mendheim. Deze integrale bundelt de volledige reeks met een ex libris erbij.

"Adam Cahill is opgeleid door de Orde van Salomo en maakt deel uit van een zeer select groepje krijgers, dat als taak heeft de zeven heilige zegels van het Einde der Dagen te bewaken. Als de door ontelbare profeten van vele godsdiensten voorspelde dag van de Apocalyps aanbreekt, wordt de Orde van alle kanten aangevallen. Adams wereld wordt vernietigd, zijn gezin vermoord en zelf komt hij recht in de hel terecht. Hij heeft als taak drie verdoemde zielen te gaan zoeken, waarmee hij ten strijde moet trekken tegen de vier legendarische ruiters van de Apocalyps, want alleen met z’n vieren zullen ze enige kans maken hun eigen ziel en daarmee tegelijk de hele mensheid te redden."

De Wachters van de Maser 1-2-3-4-5 (pakket) (december)

"De serie De Wachters van de Maser werd ooit begonnen door uitgeverij Talent. Helaas kwam de serie toen niet verder dan het eerste deel. Uitgeverij Arboris heeft deze prachtige serie een aantal jaren geleden nieuw leven ingeblazen, tot vreugde van een grote schare liefhebbers, en uitgegeven als hardcover.

Omdat we vinden dat veel meer mensen kennis zouden moeten maken met De Wachters van de Maser, hebben we een speciale set gemaakt van alle verschenen delen. Deze set bevat de eerste twee cycli van De Wachters van de Maser, bestaand uit zes delen, die verdeeld zijn over vijf afzonderlijke boeken. Het eerste boek, met daarin de delen 1 en 2, is daarnaast ook voorzien van een overlevingsgids voor de planeet KOLONIE. En als presentje doen we er ook nog een mooie ex libris bij, die speciaal voor deze gelimiteerde uitgave gemaakt is. Om de set voor iedereen bereikbaar te maken, bieden we ‘m aan voor de speciale setprijs van 49,95 euro, normaal gesproken kosten de vijf boeken met daarin zes delen bij elkaar 105,75 euro."