Uitgeverij L in juli 2024

4 juni 2024 Vooruitblikken

Het programma van Uitgeverij L voor juli is rond. Je kan deze titels met alle details vinden in Te verschijnen. Hieronder stellen we ze ook aan je voor.

Geheim van de Tijd integraal

"Geheim van de Tijd door Eric Heuvel en Frits Jonker bestaat uit vier boeken, die samen een spannend verteld en geweldig getekend avontuur vormen. Deze delen zijn nu voor het eerst samengebracht in één integrale uitgave met een uitgebreid achtergronddossier.

Sabina, een alleenstaande moeder met twee kinderen, krijgt onverwacht bezoek van multimiljonair Anton van der Werff. Hij vertelt haar over een moord in 1943 in het Duitse Dresden, die hij met terugwerkende kracht wil voorkomen. Ze verklaart hem voor gek en wijst hem de deur. Maar als Sabina in een avontuur belandt waarin he- den, verleden en toekomst door elkaar lopen, blijkt dat Van der Werff toch geen on- zin uitkraamde. En wie is de illustere Simon Weissenbruch, of beter: was? Zowel Van der Werff als de internationale groepering Atlantis zet alles op alles om hem in het verleden te pakken te krijgen, aangezien Weissenbruch beschikte over belangrijke informatie over de tijdpoorten: het geheim van de tijd!"

Pep Nu!

Ger Apeldoorn is de grote bezieler van dit project om in 2023 nogmaals het legendarische, Nederlandse stripblad Pep te vieren dat in 2022 zestig jaar geleden voor het eerst verscheen. Het liep tussen 1962 en 1975. Apeldoorn schreef met het rijkelijk geïllustreerde De Jaren Pep al een meermaals herdrukt naslagwerk over Pep. De redacteur, die zelf is verbonden aan het huidige stripblad Eppo, schreef daarna ook De Jaren Eppo. Eppo ontstond uit het samensmelten van de twee striptijdweekbladen Pep en Sjors.

Pep Nu! is een eenmalig magazine van 96 pagina's (100 pagina's als je de coverpagina's meetelt), "voor iedereen die vroeger Pep las". Het uitgangspunt is: "Wat zou er in Pep staan als het nu gemaakt zou worden! Dat wil zeggen: veel avontuur, veel verrassing, een beetje poëzie en een flinke dosis spot." Apeldoorn wilde het vullen met gloednieuwe strips van tekenaars die ooit voor Pep hebben getekend, erin hebben gedebuteerd en tegelijk van stripmakers die toen nog niet geboren waren. Ook voor wie minder of niet vertrouwd is met Pep krijgt waardevol vertier krijgen door nieuw werk te kunnen lezen van een imposant lijstje stripmakers.

Dat lijstje bestaat uit onder meer Martin LodewijkDaan JippesDick MatenaFrits van der Heide, Hanco Kolk, Uco EgmondJan van HaasterenRobert van der KroftHenk KuijpersFred de Heij, Thé Tjong-Khing, Irene BerbeeEric HeuvelMilan Hulsing, Willem RitstierHisko HulsingErwin SuvaalPaul TengMarcel GotlibElianne GerritsRob Derks, Romano Molenaar, Menno WittebroodLuca SalvagnoRobbert DamenMichiel OffermanErik KriekRemco PolmanWilfred OttenheijmRoel Venderbosch, Bob op 't Land, de Franse auteur Alexis... 

Alle nieuwe verhalen houden verband met de oude Pep. Zo tekende Fred de Heij een moderne piratenstrip (Roodbaard was een van de reeksen uit Pep), Paul Teng bereidde een indianenverhaal voor met een twist. Milan Hulsing leverde een kort verhaal in de traditie van Corto Maltese, enzovoort. Bovendien zijn er nieuwe korte verhalen te lezen van Agent 327, Johnny Goodbye en Cocco Bill die in Pep zijn groot geworden.

Voor de financiering van deze eenmalige comeback werd een succesvol crowdfundproject gelanceerd. De uitgave verschijnt in softcover (19,95 euro), hardcover (29,95 euro) en een special van 39,95 euro.

Sangre 4

Adrien Floch (ook bekend van Ythaq) is vanaf dit album niet langer de tekenaar van Sangre. De Italiaanse tekenaar Stefano Vergani neemt het van hem over. Ook vaste inkleurder Claude Guth is ingeruild voor een nieuwkomer, namelijk Gloria Vezzaro. De reden voor de auteurswisselingen is dat Adrien Floch momenteel aan een eigen, dikke strip werkt op een eigen scenario. Dat verhaal speelt zich af in de huidige tijd en wijkt dus af van zijn fantasy- en sf-reeksen.

Donnadion de Zalige is een nieuwe afrekening van Sangre in de als acht delen voorziene reeks. "Sangre zet haar zoektocht naar wraak voort op Kalm-water, een jungle waar een enorme rivier doorheen stroomt. Daar vindt ze Donnadion, de derde moordenaar van haar familie, maar hij wordt vereerd als een heilig man... Na enkele weken rondvragen in de stad Theriasme vindt Sangre een schipper die haar naar een archipel midden tus- sen de mangroven brengt, wat een toevluchtsoord is voor ontsnapte slaven. Donnadion leeft daar als kluizenaar en predikt geweldloosheid. Maar hoe kan deze vreselijke piraat een heilig man zijn, de held van een vreedzame bevrijding van slaven? Kun je wraak nemen op een man die bezig is boete te doen?"

Storm integraal 1

In januari kondigden we je de komst van de integrale reeks van Storm aan, waarin Uitgeverij L alle albums, inclusief van de spin-offreeksen zal bundelen. Elke integrale bundelt drie verhalen uit de Storm-reeksen De Kronieken van de Diepe Wereld (de eerste cyclus van deel 1 tot 9), De Kronieken van Pandarve (vanaf deel 10), de spin-off De Kronieken van Roodhaar (de prequel zonder Storm) en De Kronieken van de Buitenring (het eenmalige verhaal van Minck Oosterveer en Willem Ritstier). De onlangs door Apri Kusbiantoro voltooide en door Dick Matena gestarte spin-off De Kronieken van de Tussentijd, geschreven door Martin Lodewijk, staat weliswaar niet in de communicatie over deze integrale.

De eerste integrale bevat niet alleen de delen 1 tot 3, zijnde De Diepe Wereld, De Laatste Vechter en Het Volk van de Woestijn, maar ook het nulnummer Commandant Grek, dat aan Storm vooraf ging.

Uitgeverij L voorziet voorlopig vijftien integrales, tweemaal per jaar, er nog wel rekening mee houdend dat Storm en Roodhaar doorlopen en uiteindelijk ook telkens gebundeld zullen raken. Uiteraard staat in elke integrale een uitgebreid en rijkelijk geïllustreerd dossier over de makers en de totstandkoming van de verhalen. Uitgever en Storm-fanaat Rob van Bavel dook hiervoor opnieuw in zijn archieven om uniek beeldmateriaal te selecteren.

Storm integraal 1 luxe

Behalve de gewone hardcovereditie (34,95 euro) met een bestaande coverillustratie van Don Lawrence, de oorspronkelijke tekenaar van de reeks, is er ook de luxeversie (89,95 euro) met een gloednieuwe cover van Romano Molenaar en Jorg de Vos, de officiële opvolgers van Lawrence. Deze luxes verschijnen in een oplage van 300 exemplaren.

Suus & Sas 5 (herdruk)

"Suus en Sas zijn niet alleen elkaars beste vriendinnen, maar ook die van hun lezers. Ze worden ook wel ‘de grappigste tweeling van Nederland’ genoemd. Toch zijn de twee heel verschillend. Sas begaat de grootste blunders en is altijd op zoek naar leuke jongens, terwijl Suus te verlegen is om die ene ware om een date te vragen. Intussen maakt Sas zich niet populair bij de leraren op school, iets waar de hardwerkende Suus altijd om kan lachen.

In Zzzzeur Meyer zeurt Meyer er lustig op los, rolt Suus bij de friethunk naar binnen en wint Suus of Sas een schaatswedstrijd."

Suus & Sas 6 (herdruk)

"In Droomkamer maken de dieren in de dierentuin foto’s met de camera van Suus, vergist Sas zich in de circusclown en lachen de twee om een slapende hond."