Uitgeverij Personalia in juni 2024

5 juni 2024 Vooruitblikken

Vandaag pas ontvingen we van Uitgeverij Personalia aankondigingen van nieuwe strips die deze week al zouden verschijnen. We overlopen ze hieronder voor je.

Darius 2

"Dit verhaal begint zo’n 200 of 300 miljoen jaar geleden, in een ongerepte wereld bevolkt met de meest primitieve wezens waarvan sommigen al wat verder geëvolueerd waren dan anderen. Maar hoe verschillend ze ook waren, al die soorten leefden samen in perfecte harmonie. Tot die beruchte avond, 65 miljoen jaar geleden, toen een enorme komeet dit prachtige evenwicht dreigde te verstoren! Maar omdat hij voor 99,9% uit rubber bestond ketste hij af op de ozonlaag om voor altijd te verdwijnen in het universum. De evolutie kwam op gang! En zo ontwikkelde zich de eerste beschaving van het min-of-meer-prehistorische tijdperk!..."

Eureka: Wetenschapsweetjes in Stripvorm

"Wist je dat de grote vulkaanuitbarsting van 1815 in Indonesië aanleiding was tot de uitvinding van de fiets in Duitsland? Dat actrice Hedy Lamarr, 'de mooiste vrouw ter wereld', ook wetenschapster was en iets uitvond waardoor jij dit nu kunt lezen? Dat een eenvoudig bermplantje het tot topmodel schopte en nu zelfs levens redt? Na het lezen van dit album met ruim tachtig wetenschapsweetjes in stripvorm weet je dit en nog veel meer!"

Josje Scoort! 1

Josje Scoort! is een nieuwe samenwerking tussen tekenaar Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. Een eerdere samenwerking was een comeback van de voetbalstrip Roel Dijkstra op vraag van het stripblad Eppo. Na twee avonturen, de delen 22 en 23 in 2017-2018, moest Roel zijn voetbalschoenen voorgoed aan de haak hangen.

In 2021 legde Ritstier de totstandkoming van Josje Scoort! als volgt aan ons uit: "Na twee avonturen van Roel Dijkstra  werd de strip stopgezet. Jammer, want Roelof en ik hadden er veel plezier in om deze verhalen uit te werken. Roelof was de gedroomde tekenaar voor dit soort strips en daarom besloten we onze samenwerking voort te zeten en bedachten we een nieuwe opzet. Dat werd een serie korte verhalen voor een jonger publiek met een meisje van rond de dertien jaar. We hebben haar Josje genoemd. Naast het voetballen komen er ook maatschappelijke onderwerpen aan bod. Het moet vooral een strip van deze tijd worden, die kan inspelen op de hedendaagse ontwikkelingen."

Josje Scoort! creëerden beide heren voor het stripblad Jump. Het album bevat al deze verhalen, aangevuld met een kort verhaal uit het meidenblad Tina en één gloednieuw verhaal. Op het album prijkt het cijfer 1, het zou dus niet bij een eenmalig album kunnen blijven.

De inhoud van deel 1: "Voetballen is de grootste hobby van Josje. Daarom gaat ze, zodra ze is verhuisd, op zoek naar een voetbalvereniging in het nieuwe dorp. Het wordt het gemengde team Kalkberg '90, waarin Josje al meteen opvalt. Ze ontmoet Arezo, die ook graag voetbalt en later door Josje wordt geïntroduceerd bij Kalkberg '90. Samen met haar en de andere spelers beleeft Josje uiteenlopende avonturen waarbij ze op haar eigen manier een dierenasiel van de ondergang redt en opkomt voor haar vrienden als zij gepest worden."

Koffiedrinken met Ed 1

"Ed is een gezelschapsmens waarmee het goed koffiedrinken is. Maar Ed is ook een vat vol tegenstrijdigheden, een wispelturig karakter, onvoorspelbaar tot op het bot. Zijn gemoedstoestand kan in luttele seconden omslaan van zware schompes-verveling tot energieke moed en levenslust, zodra snode plannen zich aandienen waarmee hij hoopt, al dan niet gegrond, de mensheid weer eens te slim af te zijn. Ed tapt uit een onuitputtelijk vat van onverwachte transformaties; van lamlendige zeiksnor tot gluiperige saboteur, van ordelijke stripstort-medewerker tot egoïstische kantjes- ervan-af-loper, en van Nobelprijswinnaar tot kleinzerige nietsnut. Met Ed kun je alle kanten op, voor elk wat wils! Ed moodswingt er zonder blikken of blozen op los. Never a dull moment dus. Ed bewijst dat zelfs pietepeuterige en bekrompen misdaad loont, en wordt daarbij vaak geholpen door een flinke dosis toeval en geluk. Henkie, een slungel met jampotglazen en een knaloranje Coupe Tagliatelle, is Eds beste vriend door dik en dun, steun en toeverlaat en trouwe metgezel. Zoals het een goede sidekick betaamt is Henkie naïef, dienstbaar en onderdanig. Maar zijn luie, betweterige aard en financieel ongezonde status maken hem ook een zielsverwant van Ed."

Prinses Simone 8

"Alle meisjes uit het dorp willen prinses Simone zijn en Simone wil graag een dorpsmeisje zijn. Een humoristische ballonstrip die is getekend in een soepele, karikaturale stijl met een licht mangatintje. De grapjes worden verteld in verhaaltjes van hooguit vijf pagina’s."

Rembrandt 2

Dit album verschijnt met twee licht verschillende covers. De Jump-editie is de brave versie met een zelfportret van Rembrandt op het schilderij. Op de cover van de "grote mensen editie" schildert Rembrandt zichzelf naakt in bed met even bloot vrouwelijk gezelschap. De inhoud van beide albums bevat dezelfde reeks gags die ook in het stripblad Jump waren te lezen.

“Mijn naam is Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Ik ben kunstschilder in Amsterdam. Mijn specialiteiten zijn portretten en Bijbelse voorstellingen. Mijn werk is zeer gewild bij kunstkenners en particulieren. In mijn vrije tijd verzamel ik bijzondere voorwerpen uit verre landen. Of ik verpoos in een etablissement in de stad met mijn boezemvriend Jan Six. Ik ben overal een graag geziene gast, waarschijnlijk omdat ik zo’n levensgenieter ben. Ik woon aan de gracht, samen met mijn... euh... met Geertje, mijn zoon Titus en dienstmeid Hendrickje. Op de portretten hierboven zie je ook nog ons hondje Kwast en dokter Tulp. Liever had ik daar een portret van Jan gehad, maar dokter Tulp bood meer. Dat wil zeggen: ik hoefde de doktersrekening niet te betalen als ik een portret van hem maakte.”

 

Theo van den Boogaard 1-2

"Het werd tijd voor een kloek koffietafelboek met het oeuvre van Theo van den Boogaard. Maar dan zijn we tien jaar verder voordat zoiets af is. Dus waarom niet alles ophappen in delen die met korte tussenpozen zullen verschijnen? In de eerste twee delen van die eindeloze reeks zijn de cartoons gebundeld die Van den Boogaard tussen 2018 en 2024 heeft gemaakt. De tekeningen zijn niet ouderwets op de computer, maar handmatig ingekleurd door de tekenaar met transparante kleureninkten."

De Avonturen van Kapitein Rob 1-2-3 luxe

Sinds een paar jaar geeft Uitgeverij Personalia de oude avonturenstripreeks Kapitein Rob van Piere Kuhn opnieuw uit met toegevoegde achtergronddossiers. De eerste drie delen komen nu opnieuw uit als een luxeversie met een stofomslag waarvoor drie verschillende tekenaars de oorspronkelijke covers opnieuw hebben getekend. Daar betaal je 39,95 euro voor. De oplage is beperkt tot 200 exemplaren. De gewone hardcovers kosten 14,95 euro.

Thé Tjong-Khing tekende een nieuwe cover voor deel 1, De Avonturen van het Zeilschip De Vrijheid. Theo van den Boogaard leverde een nieuwe cover voor deel 2, Het Scheepsjournaal van Peer den Schuymer. Jan van Haasteren maakte een nieuwe cover voor deel 3, Het Pinguïnland van Prof. Lupardi.