Storm integraal vanaf 2024

17 januari 2024 Vooruitblikken

Medewerker Dai Heinen had eind vorig jaar een interview met Rob van Bavel dat je sinds vandaag hier kan lezen. Van Bavel is de uitgever van Uitgeverij L en daardoor ook van Storm, waarvoor hij ook nog als scenarist fungeert. Niet alleen worden de toekomstperspectieven voor de hoofdreeks en de spin-offreeksen overlopen, er zijn ook concrete plannen voor een integrale reeks van Storm. Dit jaar nog gaat de reeks van start.

We citeren de plannen uit het interview:

"In 2024 verschijnt het eerste deel van de integrale uitgave. Ik ga zelf het dossier schrijven en dat wordt een persoonlijk verhaal dat wordt verteld aan de hand van het privéarchief van Don Lawrence dat ik gekregen heb van zijn weduwe. Daarin zitten veel persoonlijke brieven en fotomateriaal. In het begin zal de integrale uitgave erg op het werk van Don Lawrence zijn gericht met veel uniek fotomateriaal. Het tempo is nog niet exact bekend. Storm is een langlopende serie en dan kan de integrale reeks niet met een album per jaar gaan verschijnen. Het zullen er waarschijnlijk drie per jaar worden, net zoals bij Trigië."

Vorig jaar voltooide Uitgeverij L de integrale reeks van Trigië na zeven delen. Daarin werden enkel de door Don Lawrence getekende verhalen opgenomen. Voor Storm betekent integraal betekent ook werkelijk integraal, inclusief de verhalen na Don Lawrence én alle spin-offalbums.

"Alle verschenen Storm-albums zullen worden opgenomen, ook Commandant Grek, dat was het zogenaamde 0-nummer van Storm, en alle albums van Romano Molenaar en de spin-offs. Als uitgever heb ik een aantal praktische keuzes te maken. Storm is onze hoofdreeks, dus die moet gewoon altijd compleet zijn. Daarom verschijnen er ieder jaar ook enkele herdrukken, al dan niet met een andere cover."

Zowel van Trigië als van Storm gaf Don Lawrence Collection, de vorige uitgeverij van Rob van Bavel, al een integrale editie uit als luxe edities op groter formaat met de ondertitel The Collection. Van Storm - The Collection kwamen tussen 2000 en 2003 twaalf delen uit, enkel met de verhalen van Don Lawrence. De nieuwe integrale uitvoeringen zullen andere en veel uitgebreidere dossiers bevatten.