Standaard Uitgeverij en Matsuoka in augustus tot oktober 2022

23 mei 2022 Vooruitblikken

In de periode augustus, september en twee leveringen in oktober staan eenendertig albums gepland bij Standaard Uitgeverij en eentje bij het label Matsuoka. Het volledige overzicht vind je in Te verschijnen met alle details van de uitvoering erbij. Hieronder vatten we het aanbod samen per reeks. Van de meeste albums zijn nog geen (Nederlandstalige) covers beschikbaar.

De Avonturen van Robert en Bertrand

In augustus verschijnt de zesde integrale van Robert en Bertrand en in oktober de zevende. Ze bundelen respectievelijk de delen 36 tot 42 en de delen 43 tot 49 met dossiers.

F.C. De Kampioenen en Vertongen & Co

 • F.C. De Kampioenen 120: De Snor in de Nor (augustus): "De nieuwe commissaris heeft het niet zo op Boma begrepen. Ze zoekt allerlei oude dossiers op waarin Boma ooit betrokken was en meent daarin aanwijzingen te vinden van criminele activiteiten. Boma wordt gearresteerd en gaat in afwachting van het volledige onderzoek de nor in. Dat loopt uiteraard niet goed af. De gevangenis is bevolkt met grote en kleine misdadigers die daar zijn terechtgekomen door toedoen van Boma of de Kampioenen. Het is dan ook een hele klus om voor Boma een geschikte celgenoot te vinden. Finaal vindt hij onderdak in de cel van DDT. Boma denkt rust te vinden, maar het leven in de gevangenis wordt hem onmogelijk gemaakt door al zijn tegenstanders. Op een dag raakt hij betrokken in een ontsnappingspoging, waaraan ook Mark Vertongen, tegen wil en dank, meewerkt."
 • F.C. De Kampioenen 121: De Prehistorische Kampioenen (oktober): "De Xaverianen zitten op hun verre planeet Xaverius doorheen hun voorraad DNA. Zoals iedereen weet, zijn ze genetisch verwant met Xavier Waterslaeghers. X1, X2 en X3 worden met een ruimtetuig uitgestuurd om bij Xavier nieuw DNA-materiaal te gaan halen. Door een stuurfout belanden ze helaas in het verkeerde tijdperk, de prehistorie. Daar ontdekken de ruimtereizigers een wondere wereld, met voorhistorische Kampioenen die heel sterk doen denken aan de vrolijke bende die we allemaal zo goed kennen. X1, X2 en X3 besluiten die prehistorische Kampioenen te observeren, want in het gezelschap loopt ook ene XA-VI-EE rond, een verre voorouder van Xavier Waterslaeghers. Het plan rijpt om bij die voorouder dan maar DNA af te tappen..."

 • 25 Jaar F.C. De Kampioenen-strips (september): "Vier samen met de Kampioenen het vijfentwintigjarige bestaan van de reeks! Met tal van spelletjes en de volgende drie verhalen: Kampioen Zijn Is Plezant!Het Geval Pascale en De Pakjesoorlog."

 • F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 38: De Duivelse Stoel (oktober): "Mark Vertongen en zijn familie gaan op bezoek bij professor Flessentrekker. Ook oma Boma en inspecteur Porei verschijnen ten tonele. Ze zijn er allemaal op uitnodiging van de professor, die hen zijn nieuwste uitvinding wil presenteren: een stoel waarmee je in de tijd kunt reizen. Maar er is van alles mis met die stoel. De prof slaagt er maar niet in om hem goed af te stellen. Mark, die de lange uitleg moe wordt, maakt een wandeling in de tuin en stelt tot zijn verbazing vast dat hij in het mesozoïcum is beland! Hij kan maar net ontsnappen aan de aanval van een razende tyrannosaurus rex. Eenmaal weer binnen hoort hij hoe Porei een uitbrander krijgt van professor Flessentrekker. Het was de inspecteur die op de stoel is gaan zitten, die daardoor ontregeld is geraakt. Buiten in het park ontdekt Paulien dat futuristische robots een oorlog uitvechten met dodelijke laserstralen. Wat is er allemaal aan de hand in het lab van professor Flessentrekker? De tijd zelf lijkt helemaal in de war."

De Rode Ridder

Vanaf volgend jaar worden de albums dikker. Dan zullen ze 40 pagina's tellen in plaats van 32. Intussen staat Johan nog heftige gebeurtenissen te wachten.

 • De Rode Ridder 275: De Bastaard (augustus): "Johan krijgt de opdracht om Gwion, de kleinzoon van een goeie vriend, voor het ridderschap klaar te stomen. Spoedig zal blijken dat de jongeling meer kan dan zijn grootvader denkt. Maar er wacht de Rode Ridder nog een verrassing: Gwion beweert uitverkoren te zijn om Merlijn op de volgen..."
 • De Rode Ridder 276: Het Einde van Alles (oktober): "Gwion, de bastaard, beweert dat hij Merlijn de tovenaar na diens dood zal opvolgen. Maar dan moet eerst Allis uit de weg geruimd worden, want Merlijn heeft haar uitverkoren. Johan haast zich naar de abdij waar het meisje voor haar zware opdracht wordt klaargestoomd. Wanneer hij ter plaatse komt, blijkt Gwion hem voor te zijn. De jongen deed zich als pelgrim voor en heeft Allis uitgenodigd voor een wandeling. Komt Johan nog op tijd om Allis te redden...?"

 • De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren - Monsters en Aliens integraal 10 (september): We naderen de honderd gebundelde verhalen. In deze integrale met dossier staan de reguliere delen 93 tot 98.

De Buurtpolitie - Echte Verhalen

Deel 18 verschijnt in september. Een korte inhoud of verdere info is er nog niet.

GameKeepers

Lees meer over deze nieuwe stripreeks van Pedro J. Colombo met de hulp van Charel Cambré en Nico De Braeckeleer in dit nieuwsbericht.

Jommeke

Jommeke 311: De Jampuddingcup (september): Vanaf dit deel tellen de albums van Jommeke nog maar 40 pagina's in plaats van 48. "Racen met Jommeke en zijn vrienden! Op zolder bij Mic Mac Jampudding vinden Jommeke en zijn vrienden enkele oude trapautootjes die hen op een idee brengen. Ze organiseren een rally! Chicky en Chucky Mac Rum zijn er als de kippen bij. Ze willen koste wat het kost Jommeke en zijn vrienden in het stof laten bijten. Of ze daarbij alles volgens de regels van de kunst doen, is nog maar de vraag."

de Kiekeboes

de Kiekeboes 162: Kind van de Rekening (oktober): Merho staat nu weer alleen aan het roer als scenarist van de reeks die hij zelf de grond uit stampte. En ook Steve Van Bael is nu de enig overgebleven tekenaar voor de langlopende stripreeks. Zijn tekeningen worden nog steeds geïnkt door Jos Vanspauwen. "Een allochtoon meisje op Nopels school dreigt teruggestuurd te worden naar haar thuisland Macadamia. Als er plots een achttienjarige jongen uit datzelfde land opduikt, blijkt hij het kind dat Goegebuer en zijn ex-vrouw lang geleden wilden adopteren. Een administratief foutje van de adoptie-organisatie Buy Buy Baby. Die naam komt ook ter sprake als Chichi’s moederinstinct plots oplaait en zij een exotische baby wil adopteren. Van de Kasseien geeft het in handen van Marcel waardoor deze in Macadamia terechtkomt. Al vlug wordt duidelijk dat er aan de hele zaak een luchtje hangt. En waarom doet Goegebuers adoptiezoon zo geheimzinnig? Fanny heeft alleszins een oogje op hem..."

Lotta

Deel 5 (september): "Lotta doet alles op haar eigen manier. Soms een beetje onhandig, maar altijd met goede bedoelingen. Samen met haar vader, oma Toeps, zusje Elfie en haar beste vriendin Bien beleeft ze elke dag kleine en grote avonturen."

Nachtwacht

Nachtwacht 11: Het Vervloekte Toernooi (september): "Als Schemermeer wordt geteisterd door een vreemde mistbank gaat het alarm af bij Keelin. Bezoek uit de onderwereld! Gelukkig is de Nachtwacht er snel bij en sturen ze als een perfect team de gevaarlijke bezoeker terug naar het duistere hart. Maar daarna krijgt Vega een heel bijzonder bericht. De Nachtwacht moet een van hen aanduiden als leider van de drie. Ze proberen iemand aan te stellen maar komen er niet uit en dus worden ze door Vega verplicht een wedstrijd te houden. Ze moeten samen een eeuwenoude vloek oplossen en de Nachtwachter die het beste werk levert tijdens het onderzoek zal de leider worden. Vega is hierbij de scheidsrechter. Tot het plots duidelijk wordt dat Vega zich vreemd gedraagt. En als ten slotte de ware toedracht van de vloek aan het licht komt, dreigt alles verschrikkelijk fout te lopen."

Nero

Na de Nero-hommages van Kim Duchateau (De Zeven Vloeken) en Luc Cromheecke en Willy Linthout (De Toet van Tut) verschijnt deze derde en meteen ook laatste hommage op 26 oktober, opnieuw enkel in hardcover. Het album is getekend door Marc Sleens tekenende rechterhand Dirk Stallaert op scenario van Nero-fan Kim. Het wordt een dik avontuur zoals in de begindagen van Nero, die dit jaar trouwens zijn vijfenzeventigste verjaardag viert.

"Nero zit deze keer flink in de moeilijkheden. Zijn zoon Adhemar wordt ontvoerd en zijn vrouw gaat ervandoor. En alsof dat nog geen drama genoeg is, komt er een nieuw bewind aan de macht, bestaande uit een sinister gezelschap dat niet van onze wereld komt. De aartsengelen die de orde komen handhaven, herleiden het dagelijkse leven tot een nooit geziene chaos. Hoe zal Nero zijn zoon, zijn vrouw en zijn vrienden uit deze nachtmerrie kunnen redden? Het lijkt wel een onmogelijke opdracht."

Piet Pienter en Bert Bibber

De elfde en meteen laatste integrale verschijnt op 5 oktober. Deze integrale reeks bundelt enkel de vijfenveertig verhalen die indertijd door Standaard Uitgeverij werden heruitgegeven. De niet gebundelde verhalen uit Het Handelsblad worden vooralsnog niet als een aparte integrale heruitgegeven. Het gaat om de allereerste avonturen Het VredeswapenHet Gestolen VredeswapenDe Verborgen SchatDe Stalen ZeemeerminBibbergeldDe Diamantmijnen van Koningin SalamiEl Rancho GrandeBibber contra Tutter en Bulgaarse Rhapsodie. De meeste van deze verhalen zijn achteraf hertekend of in meer of mindere mate herwerkt voor Gazet van Antwerpen die in die vorm in de integrale reeks van Matsuoka opnieuw gepubliceerd zijn.

Suske en Wiske en De Kronieken van Amoras

 • Suske en Wiske 364: De Gulden Krijger (september): "Jerom krijgt de hoofdrol in een Hollywoodfilm over native Americans. Een superheldenproductie waarin hij De Gulden Krijger speelt, een supersterke indiaan. Maar de opnamen worden gesaboteerd en het is duidelijk dat men Jerom naar het leven staat. Suske en Wiske gaan op zoek naar de daders en ontdekken zo het bestaan van een oude legende over een eeuwenoude goudschat. De zoektocht wordt aangevat maar al snel beseffen ze niet alleen te zijn."
 • Suske en Wiske 365: De Boze Boleet (oktober): "Een collega van Barabas is op zoek naar een medicijn voor haar vader. Deze lijdt namelijk aan een zeldzame ziekte. De collega heeft ontdekt dat het geneesmiddel uit een zeer zeldzame paddenstoel kan gehaald worden. Deze komt enkel voor op een bijzonder eiland, begroeit met duizenden soorten zwammen. Een ongeval zorgt ervoor dat het speciale onderzoeksteam uit elkaar gerukt wordt. En beide partijen ontdekken algauw dat de zoektocht naar de zeldzame zwam helemaal niet zo onschuldig is en deel uitmaakt van een snood plan."

 • Suske en Wiske Junior 9 (oktober): "Tekenaar Charel Cambré en scenarist Kim Duchateau duiken de kindertijd van Suske en Wiske in, en laten hen doldwaze grappen en grollen beleven. Vol verbazing kijken Suske en Wiske Junior samen de wereld in, en beleven ze korte maar krachtige komische avonturen. Wiske bekijkt de dingen op haar manier, Suske op de zijne. De ideale strip voor jonge lezers, van twee ervaren striprotten met een geweldig gevoel voor humor."

 • Suske en Wiske in het Kort 37-38-39-40 (oktober): Ook dit jaar komen weer tien albums uit in de reeks Suske en Wiske in het Kort. Die bestaat uit korte verhalen die de voorbije decennia voor allerlei instanties of commerciële doeleinden werden getekend en geschreven of die enkel als luxe-uitgave in albumvorm raakten gepubliceerd. In de albums van dit jaar dateren de meeste verhalen uit de periode van Paul GeertsLuc Morjaeu ontwierp als vanouds tien nieuwe covers. De vier resterende albums van 2022 zijn heruitgaven van Sprookjesnacht aan Zee, De Bosbollebozen, Toffe Tiko en De Lollige Lakens.

 • De Kronieken van Amoras 11: Schanulleke (oktober): "Met De Zaak Sus Antigoon bewezen Charel Cambré en Marc Legendre dat over het iconische personage Sus Antigoon nog lang niet alles gezegd en geschreven is. In Schanulleke ontdekken we hoe en waarom op het paradijselijke eiland Amoras het allesbepalende ruziën tussen de Mageren en de Vetten begon. Maar er is ook het verhaal van Wiske die op een dag haar lievelingspop verliest. Niet veel later duikt ze op in beelden die met de teletijdmachine op Amoras worden gemaakt. Iedereen twijfelt of het wel om dezelfde pop gaat. Sidonia en Jerom willen de ontroostbare Wiske helpen en overhalen professor Barabas om hen naar Amoras te zenden om Schanulleke te ruilen voor een andere voddenpop. Dat kan nooit lastig zijn, zeker niet met Jerom in de buurt. Toch?"

Urbanus

 • Urbanus: De Hiernamaalsspecial (september): "De Hiernamaalsspecial van Urbanus bevat tal van leuke spelletjes en drie heilige avonturen: De Flopschepper (deel 82), Het Gat van de Duivel (deel 113) en De Spacevarkens(deel 144)."
 • De Avonturen van Urbanus 200: Het Laatste Avontuur (oktober): "De familie Urbanus weigert belastingen te betalen en wordt uit hun huis gezet. Terwijl ze op weg zijn naar het OCMW worden ze door een veerman opgepikt. Die doet hen al snel denken aan de Veerman des Doods uit de Griekse mythologie. De familie Urbanus wordt bij feestzaal De Vliegende Engel afgezet. Daar heeft God de vader een groot feest voor hen georganiseerd. Op de gastenlijst staan allemaal personages uit toekomstige Urbanus-strips. De viering blijkt al snel een vermomming te zijn voor een heel ander soort feest. En dan staat er plots op het gelukskatje: nog nul avonturen..."

 • De Avonturen van Urbanus 201: Het Allerlaatste Avontuur (oktober): "Tekenaar Willy Linthout is na het laatste album van Urbanus aan een nieuwe stripreeks begonnen: De Familie Super! Maar na een aantal stroken stopt het verhaal plots met een cliffhanger. God de Vader toont Linthout dat Urbanus helemaal nog niet dood is. In album 137 zat Urbanus namelijk heel de tijd in een kast opgesloten, waardoor hij nu nog één avontuur tegoed heeft. Linthout trommelt zijn team weer op en samen proberen ze het allerlaatste avontuur van Urbanus te maken. Maar in dit laatste album stoot niet alleen Urbanus in de strip op problemen, ook Studio Linthout moet inventief zijn."

  Dit meta-avontuur krijgt eind dit jaar een werkelijke uitloper. Bij Bonte verschijnt dan namelijk het eerste album van Linthouts nieuwe reeks De Familie Super. Linthout hierover: "Steven de Rie blijft mijn assistent voor de nieuwe reeks De Familie Super. Het eerste album komt er eind dit jaar aan. Sabine De Meyer, de inkleurster van de Urbanus-strip, doet ook mee. En Ann Smet helpt schrijven. Het wordt een strip over een familie superhelden die niet zo heel goed kunnen omgaan met hun krachten. Het speelt zich af in het dorpje Bommerskonte. Hilarische grappen en intense spanning verzekerd!"

  Lees hier meer over het aangekondigde einde van de stripreeks Urbanus.

Dinopark 2 (augustus)

"Maak kennis met echte dinosaurussen in deze beestachtig spectaculaire strip! Welkom in Dinopark, een buitengewoon dierenpark waar al je favoriete dinosaurussen weer tot leven zijn gekomen! Wil je iets groots? De gigantische argentinosaurus met zijn 80 ton zal je niet teleurstellen! Ben je op zoek naar een kick? Bewonder dan de aanval van de carnotaurus, de dinosaurus die ook wel de ‘vleesetende stier’ wordt genoemd! Wil je liever een mooie glimlach bewonderen? De T. rex zal je graag die van hem tonen... En om te ontspannen, mag je de gloednieuwe waterzone van het park met zeereptielen uit het mesozoïcum zeker niet missen. Maar pas op: vissen is hier verboden, anders zou je wel eens zelf aas kunnen worden!"

Dolle Hondenavonturen 2 (september)

"Het leven is te kort om maar één hond te hebben. Honden zijn de dieren die het dichtst bij ons staan en toch weten we niet veel over hen, behalve dan dat ze een pootje kunnen geven, dat ze graag op de bank zitten en dat ze bereid zijn grote risico’s te nemen voor een worstje. Dit album onderzoekt alle aspecten van de relatie tussen mens en hond: opvoeding, gedrag, voeding, socialisatie, verzorging, spel en training (van het baasje?). Er wordt steeds vermeld over welke rassen het gaat. Wat zou het gemakkelijk zijn als ze allemaal hetzelfde karakter hadden!"

Galaxa 1 (september)

Veel meer info over deze spin-off van De Rode Ridder met de voorgeschiedenis van Galaxa kan je lezen in dit nieuwsbericht. Deze nieuwe reeks start met een cyclus van drie delen en is getekend door Romano Molenaar op scenario van Peter Van Gucht.

Het Echte Verhaal van de Far West 2 (september)

Deel 2 van de historisch verantwoorde reeks over legendarische westernfiguren. Voor deze reeks doet scenarist Dobbs een beroep op de kennis van historicus Farid Ameur.

"De revolverheld. Zijn echte naam was James Butler Hickok, maar hij werd Wild Billgenoemd. Hij werd beschouwd als de beste schutter in het Wilde Westen. Hij had geen duidelijke plannen en geen geld, maar de flamboyante dandy wekte wel zowel bewondering als vrees op. Hij leek alleen maar geïnteresseerd in vrouwen, poker en whisky. Hij had een sterk karakter en kon goed overweg met vuurwapens. Daardoor kreeg hij het recht om de wet te vertegenwoordigen in de wilde streken van Kansas. Op een avond in oktober 1871 veranderde zijn leven. Tijdens een interventie doodde hij per ongeluk zijn plaatsvervanger en vriend. Overmand door schuldgevoel gaf Hickok zijn marshall-penning terug en zwierf hij over de Vlaktes. Onverschillig nam hij deel aan de populaire opvoeringen in het Westen. Samen met Buffalo Bill en Texas Jack speelde hij voor een op sensatie belust publiek zijn eigen avonturen na, die al dan niet verzonnen waren. Maar hij deed dat niet met hart en ziel. Toen hij het theatrale gedoe moe was, ging hij in de Grote Vlaktes op zoek naar authenticiteit. Hij trok naar Deadwood, in het Dakota-territorium. Daar had hij een afspraak met het lot."