De Familie Snoek in Erfgoedreeks van 't Vlaams Stripcentrum

24 mei 2022 Vooruitblikken

In 1945 creëerde Willy Vandersteen de gagreeks De Familie Snoek voor De Nieuwe Standaard (1945-1947) en De Standaard (1947-1954). Daar verschenen 399 gags van die intussen zowat allemaal zijn uitgegeven en heruitgegeven in diverse albumreeksen. Een tweede reeks gags was tussen 1965 en 1969 in Pats, de kinderbijlage van De Standaard, te lezen. Ook die raakten uitgegeven in album. Tot slot liep een derde reeks gags tussen 1969 en 1972 in het weekblad TV Ekspres, toen voor het eerst in kleur. En die raakten niet in album uitgegeven. Daar brengt 't Vlaams Stripcentrum, sinds enkele jaren de uitgever van de collecties Fenix en Sfinx, verandering in.

Eind augustus verschijnt een integrale uitgave van 148 pagina's in hun Erfgoedreeks, die vorig jaar werd geopend met Wrill de Vos. De hardcoveruitgave zal 45 euro kosten. Eric De Rop, die indertijd betrokken was bij deze gags, tekende de cover van de uitgave. 't Vlaams Stripcentrum was al langer op zoek naar goede reproducties of scans van de gepubliceerde gags. Dat kostte heel wat tijd en moeite, maar het album wordt dus een feit.

Meer achtergrondinfo van 't Vlaams Stripcentrum: "In 1969 had Vandersteens vriend Jan Merckx het idee gelanceerd om een televisieblad uit te geven. Hij richtte daarvoor de vennootschap Perexma op en verkreeg van Willy Vandersteen het akkoord om de gags van De Familie Snoek in zijn nieuwe publicatie TV Ekspres op te nemen. Vanaf het nummer van 14 juni 1969 verschenen de avonturen van Snoek er voor het eerst, volledig in kleur, een primeur voor de serie.

De eerste albums waren op stijlgebied een verderzetting van de reeks die in Pats verscheen. De onderwerpen van de gags werden aangepast aan het medium televisie: zo stonden ze in het teken van populaire tv-feuilletons als The Forsyte Saga, High Chapparal, Mannix, Echo... In juli 1969 stond een gag in het teken van het schandaal van Savona, de vermeende dopingaffaire van Eddy Merckx. Ook de vakantieperiodes van de Vandersteens werden vertaald naar scenario’s voor Snoek-afleveringen. Verder werden de seizoenen gerespecteerd en kregen we Sinterklaasgags, Kerstmoppen en Nieuwsjaars- en sneeuwtaferelen. In één gag van januari 1971 komt Leonard terecht in een reusachtig worstenbrood, een verwijzing naar de Antwerpse traditie om worstenbrood te eten op Verloren Maandag.

De Snoek-gags uit TV Ekspres werden getekend door diverse medewerkers: Vandersteen zélf, Paul Geerts, Robert Merhottein (Merho) en Eric De Rop

De gagreeks De Familie Snoek is een van de oudste strips van Willy Vandersteen. Kort nadat hij was begonnen met Suske en Wiske werd deze reeks opgestart. De eerste reeks liep van 1945 tot in 1954 waar met de elfde aflevering (Snoek Kraait Victorie) een einde aan de reeks kwam. De serie rond vader Leonard Snoek en zijn gezin beleefde een wedergeboorte met nieuwe gags die van 1965 tot 1972 gepubliceerd werden. In deze nieuwe reeks waren de tekeningen aangepast aan de stijl van de jaren 1960, de hoofdpersonen zelf waren echter niet ouder geworden.

In december 2004 begon Standaard Uitgeverij met de heruitgave van de elf oorspronkelijke albums. In een uitvoering die gelijk is aan de reeks Suske en Wiske Klassiek werden de eerste twee delen van de herdrukken uitgebracht.

Op 19 februari 1972 verscheen de laatste gagplaat van De Familie Snoek. Vanaf dan zal Studio Vandersteen zijn medewerking aan TV Ekspres blijven verderzetten door middel van een exclusief Suske en Wiske-verhaal. De Familie Snoek was nu definitief ter ziele gegaan. Van de gagplaten uit TV Ekspres werden nooit albums uitgegeven. Tot nu!"