Einde stripreeks Urbanus

17 mei 2022 Vooruitblikken

Een paar jaar geleden liet Urbanus in het weekblad Humo al optekenen dat de op hem gebaseerde stripreeks zal stoppen bij deel 200. Dat was toen een beetje ver vooruitlopend, maar het klopte wel. Of toch bijna. Sinds deel 191 telde een in de laatste prentjes wuivend katje het aantal te verschijnen avonturen af. Op 5 en 26 oktober publiceert Standaard Uitgeverij respectievelijk de delen 200 én 201, zo'n veertig jaar na het eerste deel, en dat worden effectief de laatste albums.

Omdat Urbanus in deel 137, Het Dilemma van Cesar, niet voorkwam, gunnen tekenaar en co-scenarist Willy Linthout, assistent Steven de Rie en de co-scenaristen Urbanus en Ann Smet de snotaap een extra laatste album zodat hij het ronde getal van tweehonderd avonturen zal beleefd hebben. De titels van deze albums luiden Het Laatste Avontuur en Het Allerlaatste Avontuur. Hoe het einde van Urbanus en zijn familie eruit zal zien, moeten we uiteraard nog afwachten. Volgt voor hen de dood, afgaande op de cover van deel 200?

Vanaf 1 juni komt er ook een crowdfundactie om de complete reeks Urbanus in gebundelde edities in huis te kunnen halen voor 199 euro (of meer met optionele extra’s), tenminste als het beoogde bedrag of het aantal vooruitbestellers/investeerders wordt behaald. Bovenstaand beeldmateriaal is niet definitief. Als het project wordt gehaald, komen er nog nieuwe covers.

In onderstaand filmpje kan je de bekendmaking van het stopzetten horen uit de monden van Urbanus en Linthout. Deze persvoorstelling vond plaats in het Japanse restaurant Takumi Ramen op de Grote Markt in Antwerpen. Het stoppen van de stripreeks betekent tevens het einde van een samenwerking tussen beide heren die negendertig jaar heeft geduurd. Urbanus windt er overigens geen doekjes om en haalt ook de dalende verkoopcijfers, die net zo goed voor alle populaire stripreeksen gelden, aan als een reden voor het nakende einde. Van de reeks raakten in de begindagen tot 65.000 exemplaren verkocht. De laatste jaren was de verkochte oplage naar ongeveer 15.000 exemplaren per nieuw album gezakt. De heren zetten er echter zelf een punt achter. Het is mooi geweest.

Geen zwart gat

Eerstvolgend op 1 juni verschijnt deel 199, De Krimptoeter, en daarna is de tocht naar het einde ingezet. Er is enkel nog inkleurwerk voor de boeg. De rest van het Urbanus-team is al klaar met de reeks. Voor geen van de betrokken medewerkers volgt nu een zwart gat., integendeel. Een overzicht.

 • Urbanus legt zich voortaan hoofdzakelijk toe op zijn zaalshows en het schrijven van liedjes.
 • Voor Willy Linthout volgt een heel actieve en productieve periode. Er komt een met zeventig tot 80 pagina's aangevulde heruitgave van zijn prestigereeks De Jaren van de Olifant, waarin hij de zelfdoding van zijn zoon verwerkte. Hij werkt aan een nieuwe graphic novel én aan een gloednieuwe stripreeks, De Familie Super, waarvan eind dit jaar het eerste deel zou moeten verschijnen. Deze reeks tekent en schrijft hij zelf, met medewerking van co-scenarist Ann Smet. Op de koop toe vervoegt Linthout de gelederen van een compleet andere familiestripreeks... Jommeke! Hij schreef samen met Smet al een aantal gags en een kort verhaal voor de nieuwste Jommeke-tekenaar Dieter Steenhaut. Die verschijnen nog niet meteen.
 • Inkleurster Sabine De Meyer heeft naast Urbanus uiteraard nog andere stripreeksen op haar actief. Een ervan is een trilogie over de Franse schilder Claude Monet die wordt getekend door haar echtgenoot Luc Cromheecke. Het bijzondere aan deze bij Oogachtend te verwachten trilogie is dat er geen tekst in voorkomt, behalve in een aansluitend educatief dossier.
 • Ann Smet kwam in de laatste jaren van de stripreeks opdraven. Ze woont net als Willy Linthout in Lokeren en ze kon zich almaar meer profileren als sparringpartner van Linthout voor het bedenken van synopsissen. Ze kwam ook op het idee van het aftellend katje in d laatste prenten van de jongste verhalen. Het pingpongspelletje tussen beide co-scenaristen leidde telkens weer naar nieuwe verhalen op basis van een dermate wisselwerking dat beide auteurs niet altijd meer konden aanduiden wie wat heeft bedacht. Urbanus was sowieso de man die voor de extra grappen zorgde. Smet bedenkt nu samen de verhalen voor Linthouts nieuwe stripreeks De Familie Super. Daarnaast werkt ze aan een boek met korte verhalen in allerlei uiteenlopende genres.
 • Steven de Rie ontwikkelde naast zijn carrière als inkter voor Urbanus een eigen aanbod om workshops striptekenen te geven en karikaturen te tekenen. Ook dat heeft een hoge vlucht genomen zodat hij allerminst zonder werk valt. Bovendien volgen de komend jaren nog luxe-uitgaven, omnibussen, spelletjesboeken en dergelijke meer waarvoor de Rie beschikbaar blijft als tekenaar van covers, spelletjespagina's, illustraties en meer.

Boven: Van links naar rechts: Urbanus, Willy Linthout, Sabine De Meyer, Ann Smet en Steven de Rie.

40 jaar Urbanus

Hieronder vind je in een notendop een overzicht van 40 jaar Urbanus in datums uit het persbericht van Standaard Uitgeverij.

 • 10 november 1982: Willy Linthout tekent de eerste Urbanus-strip.
 • 16 december 1982: Willy Linthout en Jef Meert beginnen een nieuwe uitgeverij: Uitgeverij Loempia.
 • 10 augustus 1983: Het Frietkotmysterie, de eerste strip in de collectie, ligt in de winkel.
 • 25 april 1996: Na het opdoeken van Uitgeverij Loempia wordt de stripreeks overgenomen door Standaard Uitgeverij.
 • 11 december 1997: Kiekebanus, een strip van Merho, Willy Linthout en Urbanus waarin de Kiekeboes en Urbanus samen een avontuur beleven, ziet het daglicht en haalt een verkoop van meer dan 100.000 exemplaren.
 • 8 april 2000: In Tollembeek wordt een 400 kilo zwaar standbeeld van Urbanus onthuld. Deze huldiging gaat gepaard met het uitdelen van 500 gesigneerde exemplaren van Het Bronzen Broekventje.
 • 7 juli 2001: Urbanus krijgt een standbeeld op de zeedijk in Middelkerke. In 1999 kreeg Willy Linthout Het Gouden Potlood op het Stripfeest van Middelkerke.
 • 2 maart 2011: Cesar krijgt zijn eigen bier, een blonde tripel.
 • 9 april 2017: Het indoorpretpark Comics Station opent de deuren in het Centraal Station in Antwerpen. Urbanus krijgt zijn eigen themazone. Ook in Plopsa Station blijft de Tollembeek Tour een van de favoriete attracties.
 • 8 februari 2019: Het interviewboek Urbanus: van Amedee tot Zulma ligt in de winkel.
 • 24 februari 2019: De Vuilnisheld, een animatiefilm gebaseerd op de Urbanus-strips, gaat in première in Kinepolis Antwerpen.
 • 5 oktober 2022: Het Laatste Avontuur (deel 200) ligt in de winkel.
 • 26 oktober 2022: Met Het Allerlaatste Avontuur (deel 201) eindigt het stripverhaal van Urbanus in schoonheid.

© Foto's: Raymond Lagae