Standaard Uitgeverij in augustus tot oktober 2024

11 juli 2024 Vooruitblikken

De grootste gooi met aankondigingen van de groep Standaard Uitgeverij voor kwartaal 3 is voor de naamgever zelf. Hieronder vind je een overzicht van de zesendertig geplande albums die in augustus, september en tweemaal in oktober zullen verschijnen. Meer details vind je in Te verschijnen. Hieronder beginnen we met de albums waarvan we al een cover hebben. Daaronder staan de voorlopig nog coverloze titels opgesomd.

Bff's 15 (augustus)

Tekenaar Philippe Fenech is tegenwoordig een hoofdtekenaar van de Asterix-spin-off Idefix en de Onverzettelijken naar de 3D-geanimeerde tv-reeks.

"Nadat ze per ongelulk een eerste take post van een reel, wordt Christy een ster op sociale media. Bij haar vriendinnen zijn de reacties gemengd. Sommigen vinden dat ze het verdient, anderen zijn jaloers en vinden dat hun eigen posts veeeeel interessanter zijn. Gaat het bekende spreekwoord ook dit keer op? Wie het laatst liket, liket het best!"

De Buurtpolitie - Echte Verhalen 25 (augustus)

"Wanneer een ijswagen op klaarlichte dag verdwijnt en later op zijn kant teruggevonden wordt, staat het Buurtpolitie-team voor een raadsel. De dief liet voetsporen na en DNA, waardoor een daderprofiel ontstaat dat erg intrigeert: een man met twee linkervoeten, die op dit moment in de gevangenis zit. Te midden van deze chaos worstelt hoofdinspecteur Floor met haar dubbele leven, waarin nachtelijke ontmoetingen met een mysterieuze man met twee linkerschoenen haar wereld op zijn kop zetten. Is de geheimzinnige minnaar van Floor misschien ook de ijswagendief?"

Jommeke 322 (augustus)

In 1989 spoelde een potvis aan op het strand van Koksijde. Hij kreeg de naam Valentijn en het skelet krijgt jaren later een nieuwe bestemming in het NAVIGO Visserijmuseum. In augustus 2024 komt er ook een fietsroute in Koksijde en de deelgemeenten omtrent Jommeke en talrijke weetjes over de visserij. Jef Nys heeft daar als kind heel wat vakanties doorgebracht in het huisje waar zijn grootvader heeft gewoond en waar zijn vader is geboren. Het huisje is nog steeds een museum.

"Kapitein Haring nodigt zijn vrienden uit in Koksijde voor een verrassing Jommeke & co zijn reuzebenieuwd, maar wanneer ze daar aankomen, lijkt de kapitein wel boos op hen! Wat is er aan de hand? Even later lijkt hij alles weer vergeten en vertelt hij het verhaal van potvis Valentijn die jaren geleden aanspoelde in Koksijde. Toevallig hoort professor Cornillie het verhaal en hij vertelt onze vrienden dat hij in opdracht van het NAVIGO Visserijmuseum werkt aan de tentoonstelling van het machtige potvisskelet. Maar sinds kort krijgt het museum dreigbrieven. Zolang het potvisskelet er hangt, mag het museum niet heropenen of het zal hun berouwen! Een hele kluif voor Jommekel"

F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 43 (augustus)

"Oma Soma wordt een instant succes op TOKTOK nadat Paulien een filmpje van haar heeft gepost. Oma Boma, die in het filmpje aan fitness doet op een leuk muziekje, heeft binnen de kortste keren honderdduizend volgers. Het trekt de aandacht van een reclamebureau, dat Oma Boma wil inschakelen voor allerlei reclamecampagnes. Dat ziet ze echter niet zitten. Op een voorstel voor een gratis vakantie in ruil voor wat promofilmpjes gaat ze wel in, want Mark, Bieke, Paulien en inspecteur Porei mogen mee. Het hele gezelschap vertrekt naar een resort op een tropisch eiland. Een bloedjaloerse influencer, die de opdracht aan haar neus zag voorbijgaan, is vastbesloten om de vakantie te saboteren. Ze plant de ene aanslag na de andere op Oma Boma."

De Kronieken van Amoras 14 (augustus)

Door Charel Cambrés overname van de Kiekeboes werd er even een periode overgeslagen met een gebrek aan een nieuw album van De Kronieken van Amoras. Geen nood, deel 14 is een feit. De titel luidt Rotzooi in Kiflama en het album rondt de lopende cyclus af.

Scenarist Marc Legendre had er het volgende over te vertellen: "We sluiten met Rotzooi in Kiflama letterlijk en figuurlijk een hoofdstuk van de saga af, dat voelt toch anders. Een verhaal vertellen is één ding, er een titel opplakken en het geheel mooi verpakken is nog wat anders. Zeker nu het nieuwe er wat af is en andere strips met veel tromgeroffel gelanceerd worden, moeten we zorgen dat de Kronieken opvallen. 'Teken eens iets dat de aandacht trekt,' was de opdracht die Charel kreeg. Dan krijg je dit..." Met dat laatste verwijst Legendre naar de coverillustratie. 

"Lambik gelooft dat Arthur nog leeft en trommelt z'n vrienden op om in de jungle van Kiflama naar hem op zoek te gaan. Professor Barabas, die nog steeds verdacht wordt van de aanranding van een van z'n studentes, besluit aan de operatie deel te nemen. Niemand gelooft in de slaagkans van de onderneming, tot ze een vreemde oproep van een oude bekende krijgen. Het is een noodkreet én het antwoord op veel vragen."

Suske en Wiske 374 (augustus)

Intussen is Wout Schoonis de hoofdtekenaar na het afscheid van Luc Morjaeu. De albums tellen nu trouwens 40 pagina's in plaats van 48, wat uiteindelijk tot meer albums in minder tijd resulteert. De backcovers ondergaan ook een verandering. Schoonis herintroduceert namelijk de befaamde Suske en Wiske-toren op de backcover, waarbij de hoofdpersonages elkaar dragen. Dat gebeurt vanaf dit album. Het bijzondere is dat deze toren bij elk nieuw verhaal verandert en rekening houdt met de inhoud van het verhaal. Tot nu toe maakte Schoonis altijd mooi werk van een eveneens per verhaal aangepast vignet die de backcovers siert. 

"Lambik is de Aedilis (burgemeester) van Tongeren in de tijd van de Romeinen. Wanneer op een dag het bericht komt dat er een nieuwe keizer aangesteld is en dat die Tongeren wil bezoeken, raakt de grote leider Lambik in paniek. Het keizerbeeld op het plein draagt nog steeds het hoofd van de oude keizer. Als Lambik dat hoofd niet vervangt, riskeert hij de toorn van de nieuwe keizer en ziet het er rampzalig uit voor hem. Helaas is dat nieuwe hoofd spoorloos verdwenen en blijkt het zo goed als onvervangbaar. Onze vrienden doen het onmogelijke om de situatie recht te zetten maar krijgen daarbij stokken in de wielen van een gemaskerde onbekende."

Ann Bonny 1 (september)

Start van een tweeluik over de legendarische piraat Ann Bonny, door Franck Bonnet, de tekenaar van De Piraten van Barataria en USS Constitution. Bij Lauwert Uitgeverij verscheen dit jaar ook al een dik one-shot over dezelfde vrouw.

"In 1718 komt Ann Cormack aan in Nassau, op de Bahama's. De Jonge Ierse vrouw droomt van een leven vol avontuur. Ze trouwt met een piraat, James Bonny, op voorwaarde dat ze zijn kwartiermeester mag worden! Dankzij dat akkoord kiest Arm Bonny het ruime sop, verkleed als man. Haar man ziet haar nog altijd gewoon als een vrouw in een mannenwereld, hij is alleen uit op haar erfenis. Wanneer ze merkt dat haar man in het geheim een militie opricht om met hulp Omigold op piraten te jagen, besluit ze hem te verlaten. Daar begint het verhaal van Ann Bonny als vrijgevochten vrouw en als piraat. Langzaam bouwt ze zo aan haar eigen legende, die ook vandaa nog voortleeft!"

Hondskop 2 (september)

"Tijdens een toernooi hoort Paulin, terwijl hij tussen de tenten wandelt, een verontrustende uitspraak: 'Het meisje zal sterven, in het strijdperk'. Maar er is maar een meisje in het strijdperk: Jehan. Zou het kunnen dat haar geheim is ontdekt? Is het leven van de jonge vrouw in gevaar? Ze is inderdaad alsmaar minder voorzichtig, de laatste tijd. Om zich te redden moeten onze vrienden nieuwe bondgenootschappen smeden met mensen die ze eerder als hun vijanden zagen: de zwarte ridder en Oddard, de huurling. Maar kunnen ze hun oude vetes opzijschuiven? De ridderwereld is een wereld vol geheimen en vechtpartijen."

F.C. De Kampioenen 132 (september)

"Boma probeert contact op te nemen met zijn twee zussen die in Australië wonen. Ze zijn immers mede-eigenaar van de grond waarop zijn fabriek staat en de omgevingsvergunning moet worden hernieuwd. Zonder de handtekening van de zussen is er geen vergunning meer, geen fabriek en geen Kampioenen. Ze beantwoorden echter zijn mails en zijn telefoons niet, alsof ze van de aardbodem zijn verdwenen. Boma besluit dan maar om naar Australië te vliegen. Doortje en Pol zullen hem daarbij vergezellen. Door een stom toeval is ook Mark Vertongen aan boord van hel privévliegtuig geraakt. Eenmaal down under huurt het gezelschap een camper om de reis naar de zussen, die in de outback wonen, aan te vatten. Het wordt een bewogen reis en bij aankomst op de kangoeroekwekerij van de zussen blijken die inderdaad spoorloos te zijn."

West Fantasy 1 (september)

Nieuwe fantasyreeks die helemaal in het verlengde ligt van de reeksen Elfen, Dwergen, Magiërs en Orks & Goblins, die zich alle in het universum van Aquilon afspelen en waarvan in het Frans al meer dan drie miljoen exemplaren zijn verkocht. De vertalingen verschijnen bij DaedalusJean-Luc Istin, scenarist en tot voor enkele jaren geleden conceptdirecteur bij de Franse uitgeverij Soleil, voegde daar met zijn team scenaristen en tekenaars alvast Ogon aan toe, hetzelfde concept met een eerste cyclus van vier delen en een tweede seizoen op komst, maar dan in een Afrikaanse setting. Met Ynuma komt er ook nog een Aziatische cyclus aan met samoerai en shoguns als fantasyfiguren. Daarbovenop is er met Guerres d'Arran een cross-over gecreëerd die nog in vertaling moet starten. Kan daar nog meer bij? Jawel, maar niet bij Soleil. Istin creëerde namelijk voor de nieuwe Franse uitgeverij Oxymoron de conceptreeks West Fantasy, waarin dwergen en elfen in het westerngenre rondlopen. En de vertaling van het eerste album komt niet uit bij Daedalus, maar wel bij Standaard Uitgeverij, eveneens in softcover en hardcover.

Lees meer: Fantasyfiguren in westernverhalen, Jean-Luc Istin creëert conceptreeks West Fantasy

 

Istin situeert zijn West Fantasy in de jaren 1860 van de Verenigde Staten. Aanvankelijk wou hij niet te veel fantasywezens toevoegen, maar zijn tekenaars waren vragende partij voor meer orks en ander gebroed als nevenpersonages en daarna almaar meer. De vijf delen van een eerste seizoen zijn al geschreven én getekend. Deel 1 en 2 (getekend door Marco Itri) zijn al uit in het Frans. Het vijfde deel is getekend door Nicolas Demare, terwijl een andere Aquilon-oudgediende, Jean-Paul Bordier, ook een album heeft getekend. Of er daarna nog een tweede cyclus volgt, wil Istin niet laten optekenen. Bij vorige gelegenheden, toen hij vervolgen aankondigde, kwamen die er niet. Hij is voortaan voorzichtiger. Bovendien roept hij ook de huidige economische conjunctuur aan die langlopende reeksen intoomt. Nochtans, drie miljoen exemplaren voor Aquilon... Hij wil het natuurlijk wel.

De inhoud van deel 1, getekend door Bertrand Benoit: "Okaar Albrecht — de dwerg -— stoot achter in zijn goudmijn op een reusachtige monoliet, een artefact boordevol oude magie. Wanneer hij het voorwerp aanraakt, ontketent hij een gebeurtenis duizenden mijlen verderop de man in het zwart, de vervloekte dodenbezweerder, staat op uit zijn graf en loopt langzaam maar zeker in de richting van de totem. Overal waar hij langskomt, komen de doden tot leven... maar dat is niet alles! Ook de meedogenloze Kendal Jones — de premiejager — is op weg naar de goudmijn van Okaar, gedreven door een hartsgrondige haat, in het gezelschap van een doodgraver — de goblin. Wat volgt is een symfonie van bloed, kogels en magie"

Een Kind van Klei (oktober)

Benjamin Leroy is een kinderboekenillustrator met onder meer De Blauwe tegen de Rooien, De Zuurtjes, Plasman en Suzie Ruzie op mijn palmares. Met Een Kind van Klei waagt hij zich aan zijn eerste graphic novel. Het verhaal over vruchtbaarheidsbehandelingen is los gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Tegelijk is het album een ode aan de fantasie, de vriendschap en natuurlijk ook... de liefde!

"Ben en Mina zijn al jaren gelukkig samen. Hij is illustrator en zij runt een cadeauwinkel. Ze dromen van een kind. Die droom wordt doorprikt als blijkt dat ze niet vanzelf kinderen kunnen krijgen. Ze starten een vruchtbaarheidstraject dat hun leven op zijn kop zet. Terwijl Mina haar cadeauwinkel uit het oog verliest door de zware behandeling, vlucht Ben in een fantasiewereld van klei. Hoever willen ze gaan om hun kinderwens te vervullen?"

Peter Pan van Kensington (oktober)

Peter Pan van Kensington is een nieuwe romanbewerking door José Luis Munuera. De voorbije jaren bewerkte hij ook A Christmas Carol naar Charles Dickens en De Klerk Bartleby naar Herman Melville. Zijn nieuwe strip is echter geen bewerking van het wereldberoemde Peter Pan-avontuur van James Matthew Barrie, tevens onsterfelijk gemaakt dankzij Disney. Het is integendeel een stripversie van The Little White Bird (1902), eveneens verschenen onder de titel Peter Pan in Kensington Gardens (1906). Daarin komt het personage Peter Pan voor het eerst voor, maar in slechts enkele hoofdstukken, en dan nog als een andere versie die we nu hoofdzakelijk kennen.

 "'s Nachts is niets meer hetzelfde. De realiteit vervaagt en de verbeelding neemt het over. Overdag worden de Kensington Gardens in Londen overspoeld door mensen. Als de nacht valt, worden ze een land van wonderen... De zesjarige Maimie Mannering is de weg kwijt in dit immense park nadat de poorten zijn gesloten. Ze kruist het pad van feeën die dreigen 'haar vingertjes op te eten' en ontmoet dan een zekere Peter Pan. Een vreemde jongen, deze Peter. Hij kan vliegen en vertelt Maimie over een 'denkbeeldig land, een eiland waar kinderen niet opgroeien'. Maimie wil graag naar huis. Maar Peter wil dat ze blijft en samen met hem plezier maakt. Samen ontmoeten ze de feeënkoningin en proberen ze een onwaarschijnlijk raadsel op te lossen waarmee Maimie de weg uit het park kan vinden, voordat de dag aanbreekt en ze gevangen zit in het park... voor altijd!

Voordat hij Peter Pan op het toneel bracht in een toneelstuk in 1904 en daarna in de roman Peter and Wendy die in 1911 verscheen, gaf James Matthew Barrie hem in 1902 het leven in een andere roman, The Little White Bird. Jose Luis Munuera bewerkt deze tot nu toe vergeten tekst en biedt een visie op het personage die zowel persoonlijk is als trouw aan het werk van de schrijver."

De Smurfen & het Verloren Dorp 7 (oktober)

"Na hun avonturen op het dolende eiland komen Pepermunt, Smurfstorm en Smurfbloesem steeds diclhter bij het land van de Smurfende Stenen. Ze nemen afscheid van hun hondstrouwe gezel Bemardo, en trekken verder in het gezelschap van niemand minder dan betweterige en babbelzieke Brilsmurf. Samen met Spin gaat ons viertal op zoek naar het middel om Smurfwilgje te redden... De redding is nabij, maar de tijd dringt!"

Suske en Wiske in het Kort 54 tot 60

Ook in 2024 verschijnen weer tien albums in de reeks Suske en Wiske in het Kort. Daarin worden korte verhalen gebundeld die Studio Vandersteen doorheen de decennia voor publicitaire doeleinden, instanties, organisaties of voor familiestripboeken maakte. Een aantal van die titels zijn talloze keren herdrukt in andere albums, sommige verhalen zijn integendeel slechts eenmaal gepubliceerd. In Suske en Wiske in het Kort komen ze allemaal bij elkaar. Voor elk album tekende Luc Morjaeu een nieuwe cover.

In september verschijnen de delen 54, 55 en 56. Het Geheim van de Kalmthoutse Heide verscheen voor het eerst in 1981 en De Bevende Berken in 1984. In Hotel Holiday zijn de volgende verhalen gebundeld: Hotel Holiday (uit Lambik Familiestripboek in 1998), Circus Zere Knie (uit Suske en Wiske Familiestripboek in 1997), De Lek in het Dak (uit Suske en Wiske Familiestripboek in 1997) en Klinkende Munt (uit Lambik Familiestripboek in 1998).

In oktober komen de delen 57, 58, 59 en 60 uit. De Dappere Duinduikers verscheen voor het eerst in Suske en Wiske Familiestripboek in 1988. Het Natuurcommando bundelt de korte verhalen Het Natuurcommando (uit Suske en Wiske Schoolagenda 84-85 in 1984), De Regendag (uit Knorr-single in 1978), De Schatgravers (uit Knorr-single in 1978), Ra Ra Wie Is dat? (uit Knorr-single in 1978), De Droom (uit Knorr-single in 1978), Lambik's Magic Show (uit Knorr-single in 1978), Crème Caramel (uit Knorr-single in 1978), Stilte de Vis Bijt (uit Stripdossier in 1978), Suske en Wiske in Revonia (uit een reclamefolder van Lekturama in 1988), De Stille Wachtzaal (reclamegag voor artsenpraktijken in de jaren 1980), Wie Geeft Wat Hij Heeft Is Waard dat Hij Leeft (uit Strips voor Mozambique in 1987) en Drie Koningen (uit Elseviers Magazine in 1986). De Uil van Sidoneia verscheen eerder dit jaar in harde kaft en als luxe voor het eerst in album en is door Luc Morjaeu geschreven en getekend nadat hij afscheid had genomen van de stripreeks. Deel 60 bundelt de verhalen De Mysterieuze Cirkel, De Elektro Aliens, Opvoedingsplan 1B en Operatie Woestijn, alle gepubliceerd in Suske en Wiske Familiestripboek in 1999.

Ook nog in augustus

 • Nachtwacht 17: De Spookridder: "In de herberg kruipt een spookachtige verschijning in een schilderij waarop een tafereel uit de middeleeuwen staat. Het wezen reist via het schilderij naar de middeleeuwen in Schernermeer. Daar neemt de zwarte schim bezit van een ridder en laat hij de oude Nachtwacht gevangennemen. Keelin, Vlad en Wilko moeten naar het verleden om de mirddeleeuwse Nachtwacht te bevrijden en de geest in de spookridder naar de Onderwereld te sturen..."
 • De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 14: Deze voorlaatste ntegrale bundelt de verhalen Het Congocontract, De Terugkeer van Leonardo, De Val van de Feniks, De Monsterman en Prins Joeki, oftewel de delen 88 tot 92.
 • Camille 4: Mis Poes!: "In Mis Poes! raken dingen zoek. Het dure horloge van meneer Ben Omar bijvoorbeeld, en erger nog: het songboekje van Camille. Vergeetachtigheid? Of is er meer aan de hand? Twan raakt verstrikt in de netten van Bibi en C.C. die hun zinnen gezet hebben op muziek maken. Topdeejay Vince Pepper vindt hen alvast geweldig. Concurrentie voor Camille dus, maar spelen Bibi en C.C. hel spel wel eerlijk? Door de spanning komt de vriendschap tussen Camille, Justine, Lotte, Arne en Twan flink onder druk te staan. En dan moet het ergste nog komen, want waar is Moustache ineens naartoe?"
 • De Rode Ridder 283: Sulphur: "Johan word! op zijn reis naar de Balkan opgejaagd door Bahaal. Die is vastbesloten om de Rode Ridder voorgoed uit de weg te ruimen en schakelt daarvoor zijn akeligste volgers in. Johan verweert zich fel, maar de overmacht is groot en het ziet er slecht voor hem uit. Gelukkig duikt er een oude bekende op die hem helpt te ontsnappen aan zijn moordenaars. Johan volgt Galaxa naar het Altacaeli, een door magie beschermde schuilplaats waar ze veilig zijn voor de klauwen van het kwaad... Johan ontdekt dat Galaxa een belangrijke opdracht voor hem heeft en is bereid haar te helpen. Maar Bahaal vindt een middel om het Altacaeli te betreden en zet een creatuur in dat om een heel bijzondere reden opgewassen is tegen Johan... en dal creatuur is gezonden om Galaxa te doden!"

Ook nog in oktober

 • Bouncer integraal 5: Deze integrale bundelt de verhalen 10 en 11 die een complete cyclus vormen. Daarna maakte François Boucq nog één album waarmee hij de western afsloot. Alejandro Jodorowsky schreef tevoren de meeste verhalen van de bikkelharde westernreeks. "Bouncer dacht dat hij even kon verpozen nu hij de beruchte Ugly John in Deep End had afgeleverd. Maar de wet van de Far West kent geen genade... De horlogemaker van Barrn City is gemold en zijn dochter Gretel vreselijk verwond. Wie begaat in godsnaam zulke wreedheden? Wat had de horlogemaker — die grijze — in hemelsnaam mispeuterd? Bouncer zet de achtervolging op de moordenaars in. Hun spoor leidt naar een vervloekte schat midden in de Sonora-woestijn in Mexico. Een dorre en doodse plek waar zelfs de indianen zich niet wagen. Bouncer dacht dat hij de hel al kende, maar hij ontdekt al snel dat de hel vele gezichten heeft."
 • Jommeke 323: Superkwak en Megaboemel: "Professor Gobelijn heeft een vernuftig systeem uitgevonden waarmee hij mensen op pauze kan zetten, maar met zijn verstrooide kop zet hij per ongeluk het hele dorp stil. Wanneer Kwak en Boemel nietsvermoedend het dorp binnenwandelen, zien ze hun kans schoon om te gaan experimenteren met het toestel. Binnen de kortste keren ontpoppen ze zich tot de superhelden van Zonnedorp, maar het duurt niet lang of Jommeke en zijn vrienden vermoeden dat er toch iets niet pluis is..."
 • F.C. De Kampioenen: Allemaal Beestjes: "Tijdens hun avonturen krijgen de Kampioenen vaak hulp van hun viervoetige vriendjes. Neroke, Balthazar en Kevin weten altijd wel raad. In deze special van F.C. De Kampioenen met tal van spelletjes lees je ook de volgende verhalen: De Dader Heeft het Gedaan (deel 23), Kevin de Kat (deel 124) en het Vertongen & Co-verhaal Balthazar van Baskerville (deel 24)."
 • Milo 2: SOS Kosmos: "Kosmos bestaat twintig jaar. Er is een jubileumweekend boordevol optredens en festiviteiten gepland in de popschool. Iedereen is welkom, familie en vrienden van de leerlingen uiteraard ook. Milo vindt het jammer dat ze haar vader en oma niet kan uitnodigen omdat die niet weten dat ze op de popschool zit. Tijdens de voorbereidingen van het jubileum ontvangt directrice Hilde een dreigbrief waarin staat dat ze de deuren van Kosmos moet sluiten, want anders zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Hilde geeft niet toe aan de dreiging, maar dan beginnen de levensgevaarlijke sabotages. Milo zoekt samen met Liam uit wie het op de popschool heeft gemunt..."
 • De Rode Ridder - De Biddeloo-jaren - Helden van Horst integraal 18: Opnieuw zes gebundelde verhalen die zich in en rond het kasteel van Horst afspelen. In het achtergronddossier wordt dieper ingegaan op dit kasteel en de vele renovaties doorheen de eeuwen. Ook de kortstondige, aan Horst verbonden fanclub De Orde van de Rode Ridder, met evenementen en een clubblad, komt aan bod. Deze integrale bundelt de verhalen Prins der Duisternis, De Alchemist, De Steen der Wijzen, De Zwarte Spiegel, Het Levenselixir en De Bierkoning, oftewel de delen 143 tot 148.
 • Suske en Wiske 375: De Schakende Schim: "Wiske is verzot op het schaakspel en heeft er veel talent voor. Wanneer Lambik in financiële problemen raakt, belooft Wiske hem te helpen door zich kandidaat te stellen bij een schaaktoernooi en het prijzengeld met hem Ie delen. Maar de concurrentie blijkt groot en tot overmaat van ramp haalt superspeler Bettie Wiske het bloed van onder de nagels. Dat werkt Wiske danig op de zenuwen en haar humeur daalt onder nul. Haar gedrag wordt opgemerkt door een vreemde dame die steeds bij de speeltafels van de club in het park rondhangt. Ze stelt voor Wlske te helpen bij haar schaakwedstrijden. Die gaat er graag op in omdat ze Bettie koste wat het kost wil overwinnen. De vreemde dame wil echter iets in ruil wal Wiske na aan het hart ligt. Als Suske merkt wat Wiske van plan is, beseft hij dat het wel eens heel erg fout zou kunnen aflopen en zet alles op alles om haar te redden ui1 de klauwen van de dame."
 • De Buurtpolitie - Echte Verhalen 26: Poppypark
 • De Avonturen van Jerom integraal 2: Tweede en meteen ook laatste integrale met de oorspronkelijke avonturen van Jerom, de spin-off van Suske en Wiske met de krachtpatser in de hoofdrol. Beide integrales bundelen de twaalf verhalen die Willy Vandersteen het meest actief heeft gemaakt. De Gevaarlijke Jacht en De Blauwe Luiaard uit 1967 zijn opgenomen in hun oorspronkelijke editie in kleur uit de krantenbijlage Pats.
 • De Familie Snoek integraal 4: Laatste integrale met gags uit TV Ekspres die in 2022 nog in kleur werden gebundeld in een integrale van 't Vlaams Stripcentrum in hun Erfgoedreeks. In het rijkelijk geïllustreerd dossier komt die comeback van de gagreeks aan bod, evenals de zwanenzang van De Familie Snoek. Kaderstukken handelen over onder meer een Engelse publicatie van de reeks.
 • F.C. De Kampioenen 133: Jim van de Gym: "De vrouwen van de Kampioenen zijn in de ban van hun personal trainer, Jim van de gym. Die belooft hun dat ze binnen de drie maanden tien kilo minder zullen wegen en een sixpack zullen hebben. Op aandringen van hun vrouwen wagen ook de mannen zich aan fitness en pilates. Dat valt niet mee. Intussen heeft Boma een groot probleem. Hij heeft een kluis vol zwart geld, maar weet niet hoe hij dat kan uitgeven. Alles moet tegenwoordig met de bankkaart betaald worden. Jim van de gym blijkt ook geïnteresseerd in voetbal en wil de nieuwe trainer worden van F.C. De Kampioenen. Er is storm op komst..."
 • De Wereld rond met de Kiekeboes 10: Laatste special met twee reisverhalen van de Kiekeboes. Voorafgaand zit een dossiertje met weetjes en anekdotes over de reizen die auteur Merho werkelijk heeft gemaakt. Ze boden inspiratie en documentatie voor de in deze special gebundelde verhalen Het Boemerangeffect en De Kangoeroeclub.

Over het De Rode Ridder-hommageverhaal De Mol, op 23 oktober nieuw in de winkel, hebben we al uitgebreider geschreven. We hernemen deze info:

Dit jaar is het vijfenzestig jaar geleden dat Willy Vandersteen de stripreeks De Rode Ridder schiep naar de jeugdromanreeks van Leopold Vermeiren. Thomas Du Caju en Ronald Grossey mochten een hommagealbum maken. In tegenstelling tot de remake De Toverspiegel van Patrick Cornelis, die in 2019 als hommage werd uitgegeven voor de zestigste verjaardag van De Rode Ridder, is het nieuwe eenmalige album met de titel De Mol een origineel verhaal. Meer zelfs, scenarist Grossey brengt daarin Johans schildknaap Koen terug uit de romans. Het album telt 40 pagina's (7,99 euro). Er is ook een luxe in kleur (69,95 euro) met 8 extra schetspagina's en een ex libris en een luxe op groot formaat in zwart-wit (150 euro) met 16 extra pagina's en twee ex librissen.

De samenvatting van het verhaal: "1092. Op weg naar hun schuilplaats in het Dagonwoud worden Johan, de Rode Ridder, en zijn schildknaap Koen overmeesterd door ridders van Robrecht, de graaf van Vlaanderen, en gevangen naar zijn burcht in Gent gevoerd. In ruil voor hun vrijlating krijgen ze van de graaf een wel heel ongewone opdracht. Ze moeten zijn neef Wouter en zijn nicht Johanna veilig naar Parijs brengen. De tocht zit vol gevaren en onderweg krijgt het viertal gezelschap van Hekla, een mysterieus meisje uit het Noorden. Als blijkt dat er zich een mol onder hen bevindt, groeit de argwaan. Wie is er nog te vertrouwen, en wanneer en hoe hard slaat de mol weer toe? Maar de grootste verrassing wacht hen in Parijs. Johan en Koen raken verwikkeld in een dodelijk, wisselend machtsspel vol intriges, een spel dat diepe, onherstelbare wonden zal slaan."

Thomas Du Caju is een voormalig tekenaar van de Kiekeboes die al lang zelf een erg mooie carrière uitbouwde met reeksen als Sabbatini, Betty & Dodge, Little England, De Muizen van Leningrad, Vleugels van Hoop en Saboteurs. Van het door Jean-Claude Van Rijckeghem geschreven Saboteuses komt deze week een nieuw album uit bij Silvester, terwijl de reeks eigenlijk eerst in het Frans bij Paquet loopt.

Ronald Grossey is meer dan vertrouwd met De Rode Ridder. Hij is de schrijver van twee jeugdboeken van de held: de titels Het Giftige Oog en De Zilveren Panter. In 1990 schreef Grossey voor Marvano een eerste album van Red Knight dat op z'n Batmans van Frank Miller remakes moest bieden van oude verhalen van De Rode Ridder. Het bleef bij het verhaal De Vuurgeest. Een latere poging om Red Knight te reanimeren met de Nederlandse tekenaar Minck Oosterveer bleef steken bij enkele proeftekeningen. Grossey schreef voor Jeff Broeckx ook de reeks Verdwaald in het Verleden en bewerkte voor dezelfde tekenaar het Bessy-verhaal De Zwijgende Getuige. Hij is tevens de scenarist van het door Dirk Stallaert getekende Suske en Wiske-hommageverhaal De Verdwenen Joker. Bovendien is hij de schrijver van naslagwerken over Bob De Moor en Studio Vandersteen. Van deze laatste verschijnt deze zomer een nieuwe, aangevulde editie. Lees er hier meer over.