- ‹ vorige
- volgende ›
- 149 van 1,427
Herziene en uitgebreide editie van standaardwerk over Willy en Studio Vandersteen in augustus
In 2007 publiceerde Roularta Books het boek Studio Vandersteen: Kroniek van een Legende 1947-1990. Ronald Grossey schreef daarmee een zodanig uitgebreid naslagwerk over Willy Vandersteen en zijn tientallen studiomedewerkers dat het een standaardwerk is geworden over de stripmaker, de werkgever én de mens Vandersteen. Een eerlijk portret ook, want Grossey liet de conflicten en problemen net zo goed aan bod komen. Het boek is uitgegroeid tot een vaste bron voor de achtergronddossiers in de vele integrales die de laatste jaren van Vandersteens reeksen zijn verschenen en nog zullen verschijnen. Het boek is echter hopeloos uitverkocht, maar in augustus komt er een herziene en uitgebreide heruitgave van Just Publishers met heel wat meer afbeeldingen in een kleurenkatern. Deze heruitgave telt een vijftigtal extra pagina's en rondt zo de kaap van de 500 pagina's. De nieuwe uitgave zal 27,99 euro kosten.
Grossey was medewerker bij de weekbladen Kuifje en Robbedoes, hoofdredacteur van het Suske en Wiske Weekblad en hij schreef voor onder andere Knack Focus, Humo en De Standaard. Over de nieuwe uitgave meldt hij ons het volgende: "Structureel zal het boek niet veranderen, maar er komt wel een uitgebreid hoofdstuk bij over wat er gebeurde met de Studio Vandersteen-reeksen na het overlijden van Vandersteen in 1990. En er is wel wat gebeurd op die bijna vijfendertig jaar. Ondertussen zijn er ook nieuwe publicaties verschenen over Vandersteen, zijn medewerkers of reeksen, recent nog België door de Ogen van Suske en Wiske. Vooral bij het maken van de dossierteksten bij de integrales — van De Rode Ridder, Biggles, De Familie Snoek, Suske en Wiske: De Blauwe Reeks, Robert en Bertrand, Jerom... — en in magazines als StripKiosk en Versus werd grondig researchwerk verricht dat nieuwe inzichten geeft. Zelf heb ik na het verschijnen van de eerste editie ook kroongetuigen als bijvoorbeeld regisseur Wies Andersen, de drie dochters van Willy Vandersteen, scenarist Marck Meul en inkleurster Marie-Claire de Cock kunnen interviewen. Met al die nieuwe informatie gaat de reeds bestaande tekst opnieuw bekeken en waar nodig aangescherpt/aangevuld worden."
Just Publishers gaf eerder dit jaar het succesvolle boek De Verdwenen Miljoenen van Kuifje: De Geheimen van de Erven Hergé uit. Uitgever Hans van Maar was volgens Grossey gecharmeerd door het oorspronkelijke boek van Grossey, maar merkte ook dat het niet meer verkrijgbaar was. Hij vond het tijd voor een nieuwe editie. De lancering zal gepaard gaan met interviews en reportages, aandacht op gespecialiseerde websites, podcasts en campagnes op sociale media.
De voorstelling van het boek door de uitgeverij: "Will y Vandersteen (1913 -1990) is de beroemdste Vlaamse striptekenaar. De vele stripseries die hij bedacht en waaraan hij werkte behoren tot de bekendste in de Lage Landen. In 1947 schreef en tekende Vandersteen tegelijkertijd aan diverse stripseries, waarvan twee op dagelijkse basis: Suske en Wiske en De Familie Snoek. Zijn ongebreidelde fantasie, werkkracht en nieuwe stripseries zorgden er al spoedig voor dat hij moest uitkijken naar professionele medewerkers. Bekende tekenaars van Studio Vandersteen waren onder andere Karel Verschuere, Frank Sels, Karel Biddeloo, Merho, Paul Geerts en Eduard en Eric De Rop. Studio Vandersteen werd een begrip en produceerde legendarische stripseries. Het waren de jaren van erkenning en financieel succes. Er was echter ook kritiek, want voor velen werd Studio Vandersteen gaandeweg een ‘fabriek’. In de jaren 1970 zette langzaam het verval in. Stripdeskundige Grossey schreef een boeiende, wellicht definitieve monografie over de tientallen vakmensen die samen vele jaren Studio Vandersteen vormden. Het is een verhaal over hun creativiteit, successen en vriendschap, maar ook over hun teleurstellingen en conflicten. Kortom, een kroniek van inkt, lachsalvo’s, zweet en tranen."
- ‹ vorige
- volgende ›
- 149 van 1,427