Pieter Aspe (68) overleden

2 mei 2021 Overlijdens

Misdaadschrijver en occasioneel stripscenarist Pieter Aspe is op 1 mei op 68-jarige leeftijd overleden. Zijn gezondheidsproblemen waren gekend. Vorig jaar kampte hij nog met zware longproblemen. Daar is hij ook aan overleden.

Aspe is vooral bekend door zijn boekenreeks met de Brugse hoofdinspecteur Pieter Van In. Dat leverde meer dan veertig boeken op die ook aanleiding gaven tot een tv-serie op vtm, met Herbert Flack en Francesca Vanthielen, die tien seizoenen liep.

Diverse strips werden naar zijn verhalen gemaakt terwijl hij zelf ook occasioneel stripscenarist was. Patrick Van Oppen was in 2004 de eerste striptekenaar die bestaande romans verstripte van Aspe, die zelf ook stripliefhebber was. Dat jaar en in 2005 kwamen de albums Het Vierkant van de Wraak en De Midasmoorden uit bij Standaard Uitgeverij. In 2007 en 2008 volgde een nieuwe poging met tekenaar Luc De Maeyer voor opnieuw twee albums onder de reeksnaam Aspe. De tekeningen waren op basis van beelden uit d tv-reeks.

In 2011 verwerkte Merho Aspes novelle Grof Wild tot een verhaal van de Kiekeboes. Het verscheen als deel 129 in de reeks. 

In 2017 startte Pieter Aspe een samenwerking met de bevriende cartoonist en mede-Bruggeling Marec voor stripverhalen die hij zelf schreef en die door zijn intussen eigen uitgeverij Aspe NV werden uitgebracht. Afscheid van een Muze is een autobiografisch verhaal over de aanvankelijk geheime romance met zijn vriendin Bernadette alias Bea. Het verhaal vertelt over hun liefde, de perikelen daarrond, haar noodlottige afscheid toen ze in 2015 stierf aan kanker en de verweesde periode daarna. In 2018 verscheen van hetzelfde duo het in de eind negentiende-eeuwse en in Brugge en Parijs gesitueerde Dossier van de Duivel. Gebaseerd op feiten, met historische figuren en handelend over onder meer satanische missen.

Vlaanderen verliest een bestsellerauteur. Hij verkocht meer dan 3,5 miljoen boeken. Zijn œuvre ging bij velen vaak mee op reis tijdens zomervakanties. Vele lezers drinken nu misschien een Duvel als hommage aan de overleden auteur.

foto: © Raymond Lagae