Terug naar overzicht

Paul Coker (93) overleden

29 juli 2022 Overlijdens

De Amerikaanse tekenaar John Backderf meldt dat tekenaar Paul Coker is overleden. Hij werd geboren op 5 maart 1929 en werd 93 jaar. Coker was vanaf 1961 een van de vaste tekenaars/cartoonisten van het satirische blad Mad. Hij tekende onder meer ook voor Playboy en het wenskaartenbedrijf Hallmark. Daarnaast was hij actief als character designer en decortekenaar voor tekenfilms (waaronder de klassiekers Frosty the Snowman en Santa Claus Is Comin' to Town) en tv-specials en als reclame-illustrator.

Met zijn kenschetsende tekenstijl betoverde hij heel wat andere tekenaars. Onder meer Bill Watterson, Peter Kuper, Didier Comès en Peter Bagge noemden hem als een invloed. Pogingen om een eigen komische krantenstrip te ontwikkelen, zoals Lancelot en Horace and Buggy, liepen niet langer dan een paar jaar.

Een uitgebreider carrièreoverzicht (in het Engels) kan je lezen in de Comiclopedia.

Mad-kenner Ger Apeldoorn, tevens schrijver van het boek Behaving Madly, vroegen we ook om een reactie:

"Paul Coker was een van Mad's Maddest Artists, een onderdeel van het vaste team dat in de jaren 1960 en 1970 voor de miljoenenverkoop van Mad zorgde. Bedacht met zijn vriend Paul Hahn was Horryfying Clichés een van de vaste rubrieken uit Mad, waarin bestaande uitdrukkingen als 'Catching Your Breath' en 'Escaping The Doldrums' een (monsterlijk) gezicht kregen. Meer feitelijke informatie vind je op Doug Cliffords Mad Cover site. Op mijn blog vind je ook nog wat oud werk van hem. Hij werkte als cartoonist (onder andere voor Pageant, Esquire en Playboy) en werd in 1966 een van Mad's Maddest artists. Op mijn blog zie je ook twee features die hij maakte voor Harvey Kurtzmans Help!, twee van de eerste uitingen van 'cartoon journalism' die door de meeste huidige stripkenners worden overgeslagen (verslagen van een tripje naar Cuba en 'de sauna').

Mad was in de jaren 1960 een van de meest invloedrijke bladen. In Nederland is hun invloed terug te zien bij Daan Jippes, Martin Lodewijk, Dick Matena en Fred Julsing. In Frankrijk bij Jean Giraud en Jean-Claude Mézières. Maar niemand was beïnvloed door Paul Coker... behalve bij de Frans-Belgische tekenaar Didier Comès, die later bekend werd met zijn strips in Wordt Vervolgd. In de vroege jaren 1970 maakte hij een serie satirische bijdragen voor de Belgische editie van Pilote. Aan die bijdragen kun je zien dat Comès zijn merkwaardige inktstijl geheel te danken heeft aan Coker.

Ook maakte Coker veel pockets. Bill Gaines, de eigenaar van Mad, wilde zelf alle originelen houden. In ruil daarvoor betaalde hij goed en nam hij iedereen mee op een jaarlijks reisje rond de wereld. Voor de Mad-pockets werd een aparte deal gemaakt, waardoor de tekenaars wel hun originelen mogen houden. Die duiken daardoor nog weleens op."

Terug naar overzicht