Terug naar overzicht

Arboris in kwartaal 3 2022

29 juli 2022 Vooruitblikken

De maanden van verschijning bij Arboris willen weleens doorschuiven, maar hieronder vind je het overzicht van wat er nieuw gepland is voor de maanden augustus, september en oktober.

Voor meer details over de invoering (softcover, hardcover, luxe, aantal pagina's en verkoopprijzen) verwijzen we je door naar de rubriek Te verschijnen.

Code Kimono 6 (augustus)

"Kimono is de code, de roepnaam, van de 11e Franse vloot en de hoofdpersonen van de in deze reeks beschreven avonturen zijn de marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clemenceau hadden en later op de Charles de Gaulle en vliegbasis Landivisiau.

In dit album komt de nieuwe avonturencyclus, die in deel 5 begon, pas goed op stoom! Na een reeks aanslagen in Europa, gepleegd door extremistische Islamitische groeperingen, raakt Frankrijk betrokken bij de strijd tegen de terroristen als dankzij de inzet van de marinejets een lijnvliegtuig onderschept wordt met aan boord een aantal aanvoerders van de terroristische groep Al Mountaqimoun. De Clemenceau wordt naar het Midden-Oosten gestuurd om als basis voor militaire acties te fungeren. Ook de Amerikaanse strijdkrachten zijn daar actief, maar hun acties zijn weinig succesvol en de komst van de Fransen zorgt voor de nodige wrijving..."

Willem van Oranje 2 (augustus)

"Zo rond 1550 werden de lage landen, nu Nederland en België, bestuurd door Karel de Vijfde, de koning van Spanje, en maakten ze deel uit van het Habsburgse rijk. Onder hem regeerden prinsen en graven, waar Willem van Nassau er ook een van was. Dat verliep allemaal redelijk goed, tot de zoon van Karel V aantrad, Filips de Tweede, een extreme aanhanger van het katholieke geloof. In die tijd waren het Calvinisme en de leer van Luther juist in opmars, wat botste met de opvattingen van Filips, die van mening was dat alle niet-katholieken ketters waren die de brandstapel verdienden. Willem van Nassau, prins van Oranje, ging daar tegenin en zorgde voor een opstand.

In dit tweede, afsluitende album over Willem van Oranje wordt prachtig in beelden verteld hoe de strijd van Willem verder verloopt, tot en met zijn gewelddadige einde in Delft."

Dit album verschijnt in softcover, hardcover en luxe met ex libris.

De Bloemenman (september)

De Bloemenman is het zevende album in Collectie XL, speciaal door Arboris in het leven geroepen om langere one-shots met uiteenlopende verhalen en tekeningen bij elkaar te brengen.

"Als Etienne Pietri na twintig lange jaren afwezigheid terugkeert naar Ajaccio, op Corsica, heeft hij nog geen idee dat zijn aanwezigheid de gevestigde orde in de stad zal verstoren en hij gezien wordt als een bedreiging die zo snel mogelijk het eiland af gejaagd moet worden. Er wordt een driebandsspel voorbereid, maar wordt Etienne Pietri de meester of een simpele pion? Wordt Vannina de koningin of het slachtoffer? Het wordt Etienne niet makkelijk gemaakt, vooral niet omdat hij in zijn dromen geplaagd wordt door herinneringen aan zijn diensttijd bij de Franse Special Forces in Syrië en vergelijkbare brandhaarden...

De Bloemenman is het eerste resultaat van de samenwerking tussen scenarist Nicolas Antona en tekenares Juliette Derenne, ofwel Derji. De originele Franse uitgave werd met groot succes gefinancierd met behulp van crowdfunding. Door de kwaliteit van zowel teksten als tekeningen heeft dit losstaande verhaal zeker een plek verdiend in de Collectie XL!"

Metro 2033 3 (september)

Voorlaatste deel van Peter Nuytens bewerking van de roman door de Russische schrijver Dmitry Glukhovsky.

"Het jaar is 2033. De verwoestende atoomoorlog, die de wereld in een radioactieve woestenij heeft veranderd, dwong de inwoners van Moskou er toe om hun toevlucht te zoeken in de metro. In de loop van de jaren hebben de metrostations zich ontwikkeld tot ware staten, die zich bezighouden met handel en zelfs met oorlog. Na een lange en vermoeiende reis bereikt Artjom eindelijk Polis, het centrum van de verdediging van de metro. Hij vervult plichtsgetrouw zijn missie en rapporteert aan commandant Melnik over de dreiging van de zwarte mutanten — om daar te horen dat zijn eigen thuisstation al het slachtoffer van de wezens is geworden. Toch weigert de legerleiding hulp te sturen, ze zijn te bang om zelf aangevallen te worden. Slechts één lid van de raad luistert naar het verzoek van Artjom, maar hij biedt zijn hulp niet gratis aan. En terwijl Artjom zich moet voorbereiden op een nieuwe, nog gevaarlijkere expeditie naar de door straling besmette straten van Moskou, kan hij het gevoel niet van zich afzetten dat er op de achtergrond heel andere krachten aan het werk zijn..."

De Zoon van de Arend 12 (oktober)

Tussen 1985 en 1998 gaf Arboris en voorloper Dendros De Zoon van de Arend in elf albums uit. Tussen 2004 en 2007 gaf Arboris ze opnieuw uit, voor het merendeel met nieuwe covers. Daniel Vaxelaire schreef tot deel 5 de scenario's. Hij werd daarna opgevolgd door Michel Faure die de hele reeks tekende. Toen Arboris in november 2021 op bezoek ging bij Faure om een interview met hem af te nemen voor de dossiers in de geplande integrale reeks liet de tekenaar zijn pagina's zien van deel 12, dat hij volledig schilderde. Daar is hij inmiddels mee klaar. Morvan d’Andigny kan daarin eindelijk terug naar zijn vaderland Frankrijk reizen vanuit Engeland. Hij zal zich opnieuw bij het leger van Napoleon voegen dat zich voorbereidt op de Slag bij Jena (14 oktober 1806 in Duitsland) om het Pruisische leger van Frederik Willem III met een overweldigende overmacht te bekampen.

"Om het prachtige schilderwerk van Michel alle ruimte te geven, verschijnt er van dit verhaal ook een strikt eenmalige, gelimiteerde en gesigneerde editie op het formaat van de originelen (bijna twee keer zo groot als de gewone albums)." Arboris verwacht een grote belangstelling voor deze uitgave die 79,95 euro zal kosten. Deze op 90 exemplaren genummerde en gesigneerde luxe bestel je daarom beter op voorhand bij je winkelier.

De Zoon van de Arend integrale uitgave 1 (oktober)

Voor een nieuwe integrale reeks moest de Nederlandse uitgeverij Arboris niet ver zoeken, want uit de eigen catalogus vist het de historische reeks De Zoon van de Arend op. Mooi meegenomen is dat Michel Faure (Elsa, Het Land van Langvergeten, De Schilderleraar) een gloednieuw verhaal heeft gemaakt dat samen met de eerste integrale zal verschijnen. Dat nieuwe deel 12 zal ook nog gebundeld worden in de vierde en laatste integrale. Deze eerste integrale bundelt dus de eerste drie delen, De Beet van de Wolf, De Zwarte Sjaal en Het Zand van Dendera, met een dossier. Het eerste deel telt 176 pagina's en zal te koop zijn als een gewone editie en als luxe op 100 exemplaren met linnen kaft, een andere covertekening en een ex libris. 

De voorstelling van Arboris: "De Zoon van de Arend is de stripreeks die vrijwel de hele carrière van Michel Faure heeft begeleid. Samen met zijn vriend Daniel Vaxelaire bedacht hij de reeks over een tweetal jonge Fransen, de een van rijke, adellijke afkomst, de ander uit een arm milieu, die elkaar bij toeval treffen in het Napoleontische leger en dikke vrienden worden. De eerste twee delen verschenen bij uitgeverij Hachette, maar toen deze uitgever zijn hele stripafdeling van de hand deed, verhuisde de strip naar Humanoïdes Associés. Deze uitgever, die destijds vooral sf uitgaf, wist niet goed wat ze aan moesten met een historische stripreeks en besloot na drie delen met de strip te stoppen. Uitgeverij Arboris, die de strip toen al in het Nederlands en Duits uitgaf, nam contact op met Michel Faure, en vanaf deel 6 werd de reeks rechtstreeks voor Arboris gemaakt. De elf bestaande delen, aangevuld met het afsluitende deel 12, zullen de komende jaren in vier bundelingen heruitgegeven worden, met nieuwe letteringen en telkens een uitgebreid dossier over de auteurs, de strip en de historische achtergrond."

Terug naar overzicht