Terug naar overzicht

Saboteuses, nieuwe reeks van Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem

29 juli 2022 Vooruitblik

Na de eerdere, tijdens de Tweede Wereldoorlog gesitueerde tweeluiken Little England, De Muizen van Leningrad en Vleugels van Hoop duikt tekenaar Thomas Du Caju opnieuw dezelfde periode in. Scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem, met wie Thomas ook al de reeks Betty & Dodge maakte, schrijft voor hem Saboteuses dat opnieuw bij Silvester in vertaling zal verschijnen. Deel 1 en 2 vormen een complete cyclus. Het kan dus een langere reeks worden dan een tweeluik.

Deel 1 komt uit in oktober in hardcover en als collector's edition. Franstalige lezers kunnen dat album al in augustus lezen, want Paquet is er de oorspronkelijke uitgever van. Bij de eerste Franstalige druk zit een bijkomend grafisch katern van 8 pagina's. De Nederlandstalige collector's edition zal 16 bonuspagina's bevatten met een gesigneerde prent.

De inhoud: Paulette Kincaid, ook bekend als Needle, is de dochter van een louche Engelse zakenman, die bij een bombardement om het leven kwam, en een Franse vrouw, die naar Frankrijk terugkeerde toen Paulette nog maar tien jaar jong was. Haar vader stierf bij een bombardement tijdens de Slag om Engeland. Needle verveelt zich dood en werkt in een kledingzaak in Londen. Om een zwangere vrouw te helpen, die op het punt staat te bevallen, steelt ze een legerjeep. In plaats van een berisping door het leger, krijgt ze een baan aangeboden bij de S.O.E., een spionagedienst. Haar onberispelijk Frans maakt haar een uitgelezen kandidaat voor missies in bezet gebied...

Thomas ontwierp twee covers voor deel 1. Paquet verklaarde dat het een moeilijke keuze was. Ze kozen uiteindelijk voor de versie die als hoofdbeeld dit artikel siert. De andere versie kan nog van pas komen voor de Nederlandstalige collector's edition.

Terug naar overzicht