Patrice Serres (76) overleden

14 mei 2023 Overlijdens

Op 10 mei overleed Patrice Serres in het ziekenhuis van Courbevoie in de streek van Parijs. De striptekenaar werd op 13 oktober 1946 geboren in de Franse hoofdstad en werd 76 jaar. Zijn belangrijkste wapenfeit op stripgebied is zijn bijdrage aan de populair luchtvaartreeks Tanguy en Laverdure waarvan hij drie albums tekende op scenario van Jean-Michel Charlier. Het is zijn enige stripwerk dat vertaald raakte.

Na enkele eerste stripverhalen in France-Soir verbleef hij midden jaren 1960 in de Verenigde Staten waar hij de assistent werd van Frank Robbins voor diens dagelijkse stripreeks Johnny Hazard. Terug in Frankrijk, in 1967, ging hij aan de slag voor het Franse stripweekblad Pilote, waarvoor hij onder het pseudoniem Esdé actualiteitenpagina's bij elkaar tekende. Deze baan had hij te danken aan Jean Giraud. Voor het blad Formule 1 maakte hij korte verhalen en enkele afleveringen van de stripreeks Franck et Drago.

In 1973 publiceerde hij met Yves Sinclair zijn eerste luchtvaartstrip in Phénix, een stripbad dat was overgekocht door Dargaud. In 1975 en 1976 publiceerde deze uitgeverij twee albums op scenario van Claude Moliterni. Daarna wenkten enkele publicitaire stripverhalen. In 1975 werd hij assistent-hoofdredacteur voor het weekblad Kuifje in Frankrijk. Hij hielp het blad te herlanceren en maakte mee voorpublicaties mogelijk van Blueberry en Lucky Luke.

Na het overlijden van Jijé stelde Charlier Serres voor om Tanguy en Laverdure over te nemen. Tussen 1981 en 1984 tekende hij de avonturen Operatie Donder (deel 20, waarin ook pagina's van Jijé staan), De Helse Vlucht (deel 23) en De Spion uit de Wolken (deel 24). Zijn verhalen zijn opgenomen in de integrales 9 en 10 die zijn vertaald door Arboris. Daarin zijn ook artikelen over en interviews van hem opgenomen.

Tussen 1983 en 1991 was Serres artistiek directeur van het satirische stripblad Hara-Kiri en tekende kort de reeks Le Diplomate onder het pseudoniem Brain Group voor het voor volwassenen bestemde Sexy-Flash. In 1991 tekende hij het eerste en meteen ook enige album van Kim Wolf voor Dargaud. In de jaren daarna volgden Les Fourmis (1994) naar de roman van Bernard Weber, Le Bal des Abeilles (2001), Qin, l'Empire des Dix Mille Années (2004) en Les Forçats de la Route (2007). 

Naast zijn stripwerk tekende hij ook postzegels en werkte mee aan radio- en tv-programma's. Bovendien was hij een gerespecteerd sinoloog sinds hij in de jaren 1960 China bezocht tijdens de Culturele Revolutie aldaar. Tussen 1969 en 1975 vertaalde en becommentarieerde hij de regels van het schaken uit het verre Oosten. In 1999 schreef hij een boek over Chinese spreekwoorden dat in vier talen verscheen.

Bron: BDzoom.com — © foto: Innovaxiom