Terug naar overzicht

Moulinsart wint rechtszaak tegen kunstenaar Peppone

18 juni 2021 Divers

You win some, you lose some, dat geldt ook voor rechtszaken die Moulinsart aanspant tegen vermeende vervalsers of kunstenaars die geld verdienen met andermans creatie onder het mom "parodie" of "hommage". In april lieten we je weten dat Moulinsart opnieuw een kunstenaar aanklaagde, maar diens advocaat stelde de rechtmatigheid van Hergés creatie Kuifje zelf in vraag. Of hoe Hergé ineens zelf van plagiaat werd beticht.

Het nieuwste slachtoffer of de nieuwste dader (kies zelf) was de Franse beeldhouwer Christophe Tixier alias Peppone. Hij maakte zo'n 90 bustes van Kuifje met elk een eigen beschildering. Moulinsart sleepte hem in 2018 al voor de rechter voor vervalsing en eiste deze keer een schadevergoeding van 200.000 euro, intresten en de overdracht van de uitgewerkte standbeelden. Ook een galerij in Parijs, die de werken had tentoongesteld, moest zich verdedigen.

Maar de advocaat van de kunstenaar gooide het over een andere boeg om in het verweer te gaan. Hij haalde er de Franse illustrator Benjamin Rabier bij die in 1898 een album publiceerde met de avonturen van het personage Tintin-Lutin. Dat figuurtje draagt bovendien een golfbroek én heeft een blond kuifje. Er verscheen in 1922 ook een Nederlandse vertaling onder de naam Piet Wipneus, zie onderstand voorbeeld. Volgens de verdediging kunnen daarom geen auteursrechten worden geëist voor een personage als dat personage zelf niet voldoet aan de vereiste dat het om een beschermde, originele creatie gaat.

Als deze zaak in het nadeel van Moulinsart viel, zou dat een precedent voor andere gelijkaardige zaken scheppen. De rechtbank van Marseille besliste er echter anders over en veroordeelde Peppone gisteren 17 juni, tot het betalen van 114.157 euro schadevergoeding. Het is hem ook verboden zijn kunstwerken met Kuifje te verkopen. De rechtbank achtte dat het door Hergé gecreëerde personage Kuifje wel degelijk origineel werk is dat beantwoordt aan de regels rond intellectuele eigendom. De kunstenaar gaat tegen de beslissing in beroep.

Lees ook: Moulinsart verliest rechtszaak tegen kunstschilder Marabout

© foto: AFP

Terug naar overzicht