Terug naar overzicht

Nederlands stripmuseum MoCa officieel geopend

21 juni 2021 Divers

Zaterdag 19 juni opende na de coronamaatregelen dan eindelijk officieel het MoCa (Museum of Comic art) in het Nederlandse Noordwijk. Rutger Gret, de "Dutch Lucky Luke", nam de honneurs waar om de deuren te openen voor het publiek dat vanaf nu welkom is. We delen hieronder het persbericht met je.

Van Kuifje tot Klepzeiker

Het Museum of Comic Art is een nieuw Nederlands stripmuseum, waarin het beste aan originele tekeningen uit de internationale stripwereld, in meerdere tentoonstellingen per jaar aan het publiek getoond wordt. Oprichter van het museum is de Noordwijkse architect Arie Korbee. In zijn vrije tijd verzamelt Arie al meer dan twintig jaar originele covers, pagina's en illustraties van alle grote striptekenaars uit binnen- en buitenland. Zijn verzameling bestaat onder andere uit oude internationale meesters als André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot, Guust, Marsupilami), Albert Uderzo (Asterix, Tanguy en Laverdure), Morris (Lucky Luke), Hergé (Kuifje). Maar ook modernere tekenaars als: Jacques Tardi (Isabelle Avondrood, Nestor Burma), François Schuiten (De Duistere Steden), Hanco Kolk (Meccano, S1ngle), Peter de Wit (Sigmund, S1ngle), Henk Kuijpers (Franka) en Mark Retera (Dirkjan) zijn uitstekend vertegenwoordigd.

European Masters of Comic Art

In European Masters of Comic Art staat de bezoeker oog in oog met originele tekeningen van de belangrijkste stripmakers van Europa. Samen geven zij een fascinerend overzicht van alles wat er mogelijk is en was op het gebied van de getekende verhalen. Centraal in het MoCA staan niet de bekende stripfiguren uit de populaire reeksen, maar de striptekenaars en -tekenaressen zelf. Op de panelen staat een aparte toelichting van iedere tekenaar en een QR-code waarmee via mobiel meer voorbeelden en achtergronden te lezen zijn. Door alleen originelen te tonen van de beste stripmakers, kan het museum aanspraak maken op de titel "Tempel van de Negende Kunst". Twee keer per jaar wisselt de tentoonstelling. In het najaar 2021 start de nieuwe tentoonstelling Holland-België, waarin de grootmeesters van toen en nu het tegen elkaar opnemen.

Asterix en Obelix in Nederland

In het MoCA hoeft niemand zich te vervelen. Er is een leeshoek met meer dan  duizend strips, een filmhoek, een bibliotheek en kinderen kunnen een speurtocht door het museum volgen. Ook is er een ruim gesorteerde strip- en museumwinkel. Er is zelfs een selfiehoek met Asterix en Obelix. Na een bezoekje aan het MoCA, sta je direct in het bruisende winkelhart van Noordwijk of op het strand met de keuze uit talloze restaurantjes. Zo maak je van een MoCA-bezoek voor iedereen een heerlijk dagje uit.

Praktische info: 

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl

Terug naar overzicht