Terug naar overzicht

Moulinsart verliest rechtszaak tegen kunstschilder Marabout

10 mei 2021 Algemeen

Vandaag is een uitspraak gedaan in de zaak Moulinsart versus de Bretoense kunstschilder Xavier Marabout. Deze laatste gaf het strippersonage Kuifje van Hergé een liefdesleven en suggestief seksleven in tientallen olieverfschilderijen. Daarin bracht hij de wereld van Kuifje samen met die van de Amerikaanse kunstschilder Edward Hopper, een paar keer ook met Yoko Tsuno erbij. Die reeks begon met een mash-up van Kuifje met vriendin in het befaamde café uit Hoppers schilderij Nighthawks. Vervolgens schilderde Marabout andere werken van Hopper na met Kuifje en Hergés figuren erin verwerkt, bijvoorbeeld naar People in the Sun en Chop Suey. Moulinsart achtte deze schilderijen vervalsing, namaak of piraterij en sleepte Marabout voor het gerecht van Rennes (Bretagne). De advocaat van de kunstenaar pleitte voor het recht op parodie, maar dat verdedigingsargument hield Moulinsart in het verleden nooit tegen om een juridische strijd aan te gaan, met wisselend succes. Moulinsart eiste een schadevergoeding van 12.500 euro. Marabout hield zijn schilderijen namelijk niet voor zichzelf, hij verdiende er geld aan door ze te verkopen.

Tijdens het pleidooi van Moulinsart werd ook bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van vrouwen in het privéleven van Kuifje. De Belgische advocaat liet optekenen dat "Hergé in tal van interviews uitlegde dat zijn keuze om geen vrouwen in zijn œuvre te betrekken, komt doordat hij hen zelden komische elementen vond". Tegelijk drukte de advocaat op het conflict tussen geldende auteursrechten enerzijds en de vrijheid van meningsuiting en creatie anderzijds.

De rechtbank van Rennes oordeelde in het voordeel van de beklaagde en erkende de "uitzondering van parodie" met het motief dat het wel degelijk om een "komische intentie" gaat en dat de kunstenaar met zijn werk "kritiek wou leveren". Voorts bestaat er geen enkele kans op verwarring tussen Hergé en Marabout. Op de koop toe vond de rechtbank dat het Belgische rechtenbedrijf Moulinsart kunstenaar Xavier Marabout onterecht belasterde omdat het kunstgalerijen contacteerde met de vraag Marabouts schilderijen niet tentoon te stellen omdat ze illegaal zouden zijn. Moulinsart is de Bretoen 10.000 euro schadevergoeding en intresten verschuldigd, met daarbovenop de vergoeding van 20.000 euro aan juridische kosten. Moulinsart kan evenwel nog in beroep gaan. De uitspraak is dus niet definitief.

Bron: Ouest-France

Extra: een galerij met Xavier Marabouts olieverfschilderijen van Kuifje.

Terug naar overzicht