Terug naar overzicht

Marc “DeMarck" Daniëls (62) overleden

10 mei 2021 Overlijdens

Onlangs werd Marc Daniëls opgenomen op de dienst intensieve zorg. Daar overleed de striptekenaar deze middag, 10 mei, in zijn strijd tegen het coronavirus. Hij werd 62 jaar.

Onder zijn pseudoniem DeMarck maakte hij jarenlang strips met zijn kompaan Rik Dewulf ("DeWulf"), met wie hij tussen 1999 en 2010 Studio Max! runde en emplooi gaf aan andere tekenaars, onder wie Steve Van Bael en Jos Vanspauwen, intussen allebei actief voor de stripreeks de Kiekeboes. Studio Max! produceerde de gagreeks Stam en Pilou voor de afdeling jeugdfilatelie van de Belgische Post. Deze mascottes voor het filatelieblad groeide uit tot een albumreeks van vierentwintig delen en zes specials. De studio werkte ook BV-albums uit rond de familie Planckaert, het typetje Kamiel Spiessens van Chris van den Durpel en over tafeltennisspeler Jean-Michel Saive. In opdracht van Casterman en Jacques Martin werkte de studio aan een album in de collectie De Reizen van Alex, meer bepaald over Alexander de Grote.

 

De samenwerking tussen DeMarck en DeWulf was van lange duur. In de jaren 1980 en 1990 maakten ze al de gagstrip Happy voor De Stipkrant, de jeugdbijlage van de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. Happy is een kaal meisje dat samenwoont met haar vader en grootvader en met haar buurjongetje voor animo en veel kabaal zorgen. Van Happy verscheen in 1986 slechts één album, uitgegeven door Infodok.

In 2011 tekende Daniëls op scenario van Danny Verbiest (bekend als de eerste Samson in het jeugdprogramma Samson en Gert) een album over de Brusselse schilder en kunsthandelaar Geert Van Bruaene uit de jaren 1930.

In 2013 en 2014 volgde de gagreeks De Rode Duivels... van Sporting Brugske-Op waarvan twee albums verschenen. 2014 tekende DeMarck nog Chef Albert voor uitgeverij Joker, een album waarin authentieke Belgische recepten van de Brusselse chef-kok Albert Verdeyen in stripvorm zijn gegoten. In 2020 kwam zijn laatste album uit, een promotie-uitgave voor de gemeente Buggenhout, Het Spook van de Pastorie.

Marc Daniëls was daarnaast als gemeenteraadslid actief in de Brusselse politiek voor de partij Open Vld. De geboren en getogen Jettenaar zette zich ook in voor lokale beeldende kunstenaars via prestigieuze tentoonstellingen in de abdij van Dieleghem. Voorts was hij betrokken bij het Strip-Festival-BD-Jette en organiseerde hij tekenateliers en tekencursussen voor kinderen en volwassenen. Hij stond mee aan de basis van de Syntra-opleidingen voor striptekenen en was jarenlang voorzitter van de Stripgilde, een vakvereniging voor Vlaamse stripmakers en cartoonisten. Hij was ook lid van de raad van bestuur van de Stichting Marc Sleen.

Sfeermaker Marc was bovendien enorm bekend en geliefd onder zijn collega's. Hij zal gemist worden. Met onderstaande cartoon nam Rik De Wulf afscheid van zijn jarenlange kompaan.

Voor velen was Marc een Brusselse "toffe peï" die graag het Brusselse dialect "defendeerde." Getuige ook dit muzikale filmpje met mede-Brusseleirs Julien Vrebos, Charles Van Domburg en Geert Dehaes.

Terug naar overzicht