Making-of van Suske en Wiske 366: De Geplaagde Plantijn

9 januari 2023 Vooruitblikken

Vandaag vond de persvoorstelling plaats van het nieuwe Suske en Wiske-album De Geplaagde Plantijn dat op 11 januari in de winkels ligt. Dat gebeurde in het Antwerpse Museum Plantin-Moretus. Op de cover is een stempel van Het Verhaal van Vlaanderen meegedrukt. Het album geldt als toemaatje op de vorige week gestarte tv-reeks met Tom Waes als presentator die de kijker doorheen de (beknopte) geschiedenis van Vlaanderen leidt. Standaard Uitgeverij is ook al de uitgever van het gelijknamige tweeluik naar het programma. Frodo De Decker en Harry De Paepe verwerken in hun bewerking meer anekdotes en humor. Deel 2 verschijnt op 1 februari. 

Ook De Geplaagde Plantijn past in het opzet van het programma om de geschiedenis van Vlaanderen meer onder de aandacht te brengen. Op dat gebied hebben lezers van Suske en Wiske sowieso al een streepje voor, want Willy Vandersteen en zijn opvolgers borduren al decennialang voort op historische gebeurtenissen in Vlaanderen en het buitenland voor avonturen van Suske en Wiske. In het nieuwste album ontmoeten ze Christoffel Plantijn, de oprichter van de grootste uitgeverij in de zestiende eeuw, de Officina Plantiniana

De inhoud van het album: "Als tante Sidonia een oude stadskaart van Antwerpen koopt voor de verjaardag van Lambik gaan de poppen meteen aan het dansen. Er staat een kruisje op de kaart en dat is volgens Lambik natuurlijk de vindplaats van een schat. Omdat het aangekruiste huisje in het heden al lang blijkt afgebroken te zijn, besluiten onze vrienden de schat te gaan zoeken in het verleden. Daar vinden ze in de woning echter een Spaanse edelman. Lambik wil de schat met niemand delen en besluit in te breken in het huis om er op zoek te gaan naar zijn schat. Ondertussen bezoeken Suske en Wiske drukker Plantijn. Omdat deze de stadskaart te koop aanbiedt in zijn winkel hopen ze dat hij iets meer kan vertellen over het kruisje. Plantijn beweert nergens van te weten, maar nadat Suske en Wiske zijn woning verlaten hebben, gaat hij zelf op onderzoek uit. Want de schat is niet wat ze lijkt en kan, als ze in verkeerde handen terechtkomt, verschrikkelijke gevolgen hebben. Als puntje bij paaltje komt, moeten Suske en Wiske ingrijpen met gevaar voor eigen leven."

Momenteel kan je in het museum een pop-up expo bezoeken met een making-of van De Geplaagde Plantijn. Op grote panelen wordt uitgelegd hoe het stripverhaal wordt gemaakt. De panelen kan je ook hieronder bekijken of hier downloaden als pdf.

Tijdens de krokusvakantie, van 18 tot 26 februari, staat het museum in het teken van De Geplaagde Plantijn. Op woensdag 22 februari vindt er een Suske en Wiske-dag plaats met tekensessies, workshops en meer.

Surf ook naar museumplantinmoretus.be