De drie genomineerden voor de Grote Prijs van Angoulême 2023

11 januari 2023 Awards en prijzen

De eerste stemronde zit erop voor de Grote Prijs van Angoulême. Elke in het Frans publicerende stripmaker mocht de voorbije weken drie kandidaten nomineren en uit al die lijstjes zijn drie finalisten uit de bus gekomen. Het gaat om de Amerikaanse Alison Bechdel en de Fransen Catherine Meurisse en Riad Sattouf. Een tweede stemronde moet nu uitmaken wie dit jaar de hoofdvogel afschiet. Hieronder presenteren we deze auteurs met vertalingen van wat er op www.bdangouleme.com is te lezen.

Alison Bechdel

"Twintig jaar lang bouwde Alison Bechdel met haar strip Dykes to Watch Out For een discrete, maar wereldwijde reputatie op de lesbische planeet op. Ze brak in 2006 door met de publicatie van haar eerste graphic novel. Fun Home, uitgeroepen tot beste boek van het jaar door Time Magazine, werd een musical en won op Broadway maar liefst vijf Tony Awards (waaronder Beste Musical).

In 2013 publiceerde ze Is That You My Mommy? het tweede deel van haar ouderschapstweeluik, dat Jonathan Safran Foer omschrijft als 'het werk van het meest menselijke genie ooit'. In 2014 ontving ze de Genius Grant van de MacArthur Foundation, een rijkelijk bedeelde prijs bedoeld om een twintigtal kunstenaars die zich in hun discipline hebben onderscheiden door 'bijzondere creativiteit' in staat te stellen hun activiteit voort te zetten en te ontwikkelen.

In 2020 opent de Will Eisner Hall of Fame, het pantheon van de Amerikaanse strips, zijn deuren voor haar. Ze gaf haar naam ook aan de Bechdel-test, die de mate van feminisme in films meet. Bechdel is nu een leidende figuur in queer comics en werkt en woont in Vermont met haar partner, Holly Rae Taylor, die de inkleuring deed voor The Secret of Superhuman Strength, dat is opgenomen in de officiële selectie van 2023."

Catherine Meurisse

"Catherine Meurisse is geboren in 1980. Na haar studie moderne literatuur ging ze studeren aan de École Estienne en vervolgens aan de École nationale supérieure des Arts décoratifs in Parijs. Catherine Meurisse is tekenares, auteur, cartoonist, verslaggever en illustrator van kinderboeken.

Gedurende vijftien jaar scherpt zij haar oog en haar lijn aan bij talrijke persorganen (Le Monde, Libération, Les Echos, L'Obs...) en meer in het bijzonder bij Charlie Hebdo, en maakt zij strips waarin geen plaats is voor ernst. Na Mes Hommes de Lettres, Le Pont des arts (Sarbacane), Moderne Olympia (Futuropolis) en Drôles de Femmes (Dargaud, met Julie Birmant) publiceerde ze in 2016 La Légèreté, een ontroerend verslag van haar terugkeer naar het leven, het tekenen en de nagedachtenis, na de aanslag op Charlie Hebdo waaraan ze ontsnapte. Na het brutale Scènes de la Vie Hormonale verscheen Les Grands Espaces (Dargaud), een evocatie van haar jeugd op het platteland, waarin smakelijke herinneringen en een esthetisch en politiek bewustzijn van het rurale landschap worden gecombineerd. I

n 2019 publiceert ze Delacroix, een zeer persoonlijke grafische bewerking van de memoires van Alexandre Dumas, een grote vriend van de schilder Eugène Delacroix. Haar nieuwe album, La Jeune Femme et la Mer stelt vragen over de plaats van de mens in de natuur en het gebruik van kunst om verdwijnende landschappen vast te leggen. In 2020, het jaar waarin in het BPI van het Centre Pompidou een grote overzichtstentoonstelling aan haar wordt gewijd, wordt Catherine Meurisse de eerste stripauteur die lid is van de Académie des beaux-arts. 

Sinds september 2017 publiceert Philosophie Magazine elke maand twee pagina's werk van Catherine Meurisse. In 2022 bundelt ze dit werk in een album, Humaine trop Humaine, uitgegeven door Dargaud. Honderd pagina's met dialogen, citaten en burleske settings die universele filosofische gedachten op een ongebruikelijke manier verkennen en introduceren.

Riad Sattouf

"Riad Sattouf, geboren in 1978, is stripauteur en filmregisseur. Zijn jeugd bracht hij door in Libië, Syrië en Bretagne. Hij studeerde toegepaste kunst in Nantes en vervolgens animatie in Parijs, aan de Gobelins-school.

Hij publiceerde Les Pauvres Aventures de Jérémie, Manuel du Puceau, No Sex in New York, Pipit Farlouse, Retour au Collège, Pascal Brutal, La Vie Secrète des jeunes, Le Jeune Acteur, evenals De Arabier van de Toekomst, dat het verhaal vertelt van de jeugd van de auteur in Libië en vervolgens in Syrië, en Les Cahiers d'Esther, dat het dagelijks leven vertelt van een jong meisje vanaf de leeftijd van 9 jaar. Hij is ook de regisseur van twee speelfilms: Les Beaux Gosses (2009), César voor beste eerste film, en Jacky au Royaume des Filles (2014).

Riad Sattouf won talrijke internationale prijzen (Los Angeles Times Graphic Novel Prize, Prize for Excellence op het Japan Media Arts Festival, Max und Moritz Prize) en werd vertaald in drieëntwintig talen. Hij is een van de weinige auteurs die tweemaal de Fauve d'Or voor het beste album won op het internationale stripfestival van Angoulême, in 2010 en 2015. Deel 6 van De Arabier van de Toekomst (Allary) zit in de officiële selectie 2023." De vertaling van dit laatste album van de reeks is nog niet aangekondigd door De Geus.

© foto's: Elena Seibert, Dargaud/Rita Scaglia, Marie Rouge - Allary Editions